Skip to main content

Lægerne og de andre akademikere stemte stort ja til OK18-resultat

Stort flertal af Akademikernes medlemsorganisationer – som lægerne er en del af - har stemt ja til OK18 resultatet. Yngre lægers valgdeltagelse blandt de laveste, og arbejdsmarkedsforsker har et bud på forklaringen.

Lisbeth Lintz, formand for overlægerne, står her mellem Lægeforeningens formand, Andraes Rudkjøbing, og Yngre Læger-formand, Camilla Rathcke. Foto: Claus Boesen
Lisbeth Lintz, formand for overlægerne, står her mellem Lægeforeningens formand, Andraes Rudkjøbing, og Yngre Læger-formand, Camilla Rathcke. Foto: Claus Boesen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

1. jun. 2018
3 min.

Forårets langstrakte overenskomstforhandlinger i Forligsinstitutionen fik i dag et afgørende punktum, da samtlige forbund som bl.a. Danmarks Lærerforeningen fik et klart ja fra medlemmerne. Og i alt 99 pct. af Akademikerne – som både Yngre Læger og Overlægeforeningen er en del af – stemte overbevisende ja til forhandlingsresultatet.

Mens Yngre Læger sendte forhandlingsresultatet til urafstemning hos medlemmerne, bakkede Overlægeforeningens repræsentantskab den 15. maj bakke op om resultaterne i OK18-forliget, og Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, er glad for det markante resultat.

”Der er ingen tvivl om, at OK18-forhandlingerne har været nogle af de vanskeligste, vi har set i mange år. Men resultatet viste, at det stærke fællesskab, vi har været en del af i hele forhandlingsperioden, har båret frugt. Jeg er ikke i tvivl om, at fællesskabet har været med til at sikre os et godt resultat, ” siger Lisbeth Lintz.

Kun 26 stemmer manglede

Hos Yngre læger stemte 49,8 pct. af medlemmerne ved urafstemningen, hvoraf 97 pct. stemte ja. Men der manglende blot 26 stemmer, for at urafstemningen kunne nå de 50 pct. og erklæres gyldig, og det endelige beslutning blev derfor taget af Yngre Lægers bestyrelse, der sagde ja til resultatet.

Og selv om valgdeltagelsen på knap 50 pct. for Yngre Læger faktisk var historisk høj, ligger den under deltagelsen for akademikerne generelt på 58 pct., FOA på 63,4 pct. HK Kommunal på 72,8 pct. og Danmarks Lærerforening med knap 78 pct. Og Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, har svært ved at finde en forklaring.

”Jeg er meget tilfreds med, at så mange har valgt at stemme denne gang. Men jeg er ærgerlig over, at vi var så tæt på at have en gyldig urafstemning. Men måske føler lægerne, at der andre problemer i hverdagen, som står mere nært og skal løses på anden vis. Men det er ærgerligt, at lægerne aldrig har kunne præstere 50 pct. Men vi fortsætter med at sende urafstemning, for det er en generel demokratisk respekt for medlemmerne”, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

Når nu overenskomstforhandlingerne er Yngre Lægers kerneområde, er du så tilfreds med stemmedeltagelsen?

”Nej, jeg vil gerne have mange flere, der stemmer, og måske skal vi i fremtiden skal gøre det nemmere teknisk at stemme”.

Det er snublende nært at konkludere, at lægerne er ligeglade. Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet

Måske bare ligeglade

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er der ikke kigget forskningsmæssigt på lægerne lave deltagelse, men måske lægerne har været mindre engagerede i at stemme som andre fagforbund, fordi det ikke vedkommer dem nok i hverdagen.

”Man kan ikke konkludere, at lægerne ikke stemmer fordi de er godt tilfredse med løn og overenskomstvilkår, for man kan sagtens have høj en stemmeprocent og være tilfreds som stemmeprocenterne fra mange LO-forbund viser. Derfor er det snublende nært at konkludere, at lægerne er ligeglade”, siger Laust Høgedahl.

En ren teknisk løsning kan dog vise sig at være redningen, siger han.

”Flere fagforbund har oplevet en faldende stemmeprocent de seneste år, men har denne gang fået flere til at stemme ved at gøre det nemmere teknisk at stemme. Det skal man ikke undervurdere”, siger Laust Høgedahl.

De nye overenskomster træder med tilbagevirkende kraft med virkning pr. 1. april 2018.

Læs også:

Overlægerne får lønhop på knap 80.000 kr.

Yngre læger får mere i løn, men ikke mindre travlt