Skip to main content

Lægers bijob i SKATs søgelys

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

4. mar. 2011
2 min.



SKAT gennemgik sidste år de syddanske privathospitalers måde at aflønne bijobbende læger på, og nu er turen kommet til de øvrige regioner.

For man kan ikke bare selv bestemme, hvordan lægens tilknytning til privathospitalet skal være.

Nogle læger bliver f.eks. deltidsansat på privathospitalerne og får løn, optjener feriepenge m.m. Andre etablerer et firma, som så sælger lægens arbejde til privathospitalet, og lægen får honorarer udbetalt - ikke løn.

Sondringen har f.eks. betydning for, hvilke udgifter lægen kan trække fra, og om det er muligt at anvende særlige beskatningsordninger for virksomheder. Ligesom det har relevans for, om privathospitalet f.eks. skal trække A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

»At være tilknyttet som virksomhed kræver, at man har en økonomisk risiko«, siger projektleder Mahmoud Borhani fra SKAT.

»I nogle af de situationer, vi er stødt på, der synes vi ikke rigtig, at lægerne har nogen risiko. Hvis de ,blot` sælger den samme arbejdskraft, som de leverer i det offentlige, så skal de aflønnes som lønmodtagere«, siger han.

De seneste to år har SKAT gennemført et pilotprojekt på Region Syddanmarks privathospitaler og fundet 37 tilfælde, som nu er taget op til nærmere behandling.

Mahmoud Borhani understreger, at hverken læger eller privathospitaler risikerer bøder eller andre straffe, men hvis SKAT når frem til, at man som læge har været tilknyttet et privathospital på en forkert måde - typisk som erhvervsdrivende, hvor man i realiteten burde have været ansat - har man formentlig betalt for lidt i skat og vil få en efterregning.

»Det kan f.eks. være, hvis man har fratrukket udgifter som virksomhed - en bil. f.eks. - eller sparet op via virksomhedsskatteordningen«, siger han.

Ofte kommer ønsket om, at lægerne skal bijobbe som selvstændige erhvervsdrivende, ikke fra dem selv, men fra privathospitalerne.

»Der er måske en tendens til, at lægerne tror, at de skal være erhvervsdrivende, fordi det er nemmere for privathospitalerne at have dem tilknyttet som konsulenter. Der siger vi, at der ikke er frit valg - man skal opfylde kravene til at være erhvervsdrivende«, siger Mahmoud Borhani.

I øvrigt henviser SKAT til vejledning på hjemmesiden www.skat.dk - under »Virksomheder« - dernæst »Vejledninger« - og endelig »Selvstændig erhvervsdrivende - også i skattemæssig forstand«.

Ligeledes kan man få information i Ligningsvejledningen - Erhvervsdrivende afsnit E.A.4, hvor der findes en beskrivelse af afgrænsningen mellem lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende.

Og er man stadig i tvivl, kan man hos SKAT få et bindende svar. Der ligger en vejledning herom på www.skat.dk under »Virksomhed« og dernæst »Vejledninger«.

SKAT oplyser desuden, at læger er velkomne til at kontakte specialkonsulent Gunnar Nielsen på tlf. 7238 5060, fuldmægtig Claus Danielsen på tlf. 7238 5605 eller projektleder Mahmoud Borhani på tlf. 7237 8554, for vejledning.