Skip to main content

Lægers fjern-diagnoser kritiseres som uetiske

Læger, psykologer og psykiaterebryder hyppigt loven, når de i medierne tildeler diagnoser til mennesker, de aldrig har mødt. Etikken bør strammes op, lyder det fra fagfolk og juraprofessor

6. jan. 2014
1 min.

Når læger, psykologer og psykiatere jævnligt kommenterer aktuelle begivenheder, sker det, at de tildeler navngivne personer en diagnose. Selvom de aldrig har mødt vedkommende, kan det lyde:

"Han har tydelige psykopatiske træk." "Hun har formentlig en personlighedsforstyrrelse." "Barnet er højst sandsynligt selv blevet misbrugt", skriver Kristeligt Dagblad.

Og det er en dybt problematisk udvikling, mener man blandt andet i Dansk Psykolog Forening, som de seneste år har fået flere klager fra mennesker, der føler sig diagnosticeret for åben skærm.

Lægeforeningens etiske udvalg er også bekymret over udviklingen og vil nu se nærmere på omfanget, inden man beslutter sig for, om etiske retningslinjer og vejledning er nok, eller om der skal laves sanktioner over for de læger, der udtaler sig konkret om sager, de ikke ved noget om, siger formand Lise Møller.

Juraprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet:

"Det har undret mig gang på gang, at branchernes organisationer ikke griber konsekvent ind over for psykologer og psykiatere, som på den måde undergraver standens troværdighed," siger han til avisen.