Skip to main content

Lægers sponsorture ønskes offentlige

Journalist Nina Vinther Andersen, nva@ninavinther.dk

6. nov. 2005
2 min.

Hvis medicinalselskaberne begår en fejl, ryger det ud til alle. Anderledes ser det ud med de læger, som i strid med reglerne får en rejse eller andre ydelser fra en lægemiddelvirksomhed. Her afgøres sagerne bag lukkede døre.

Men lukketheden kommer nu under pres. Indenrigs- og sundhedsministeriet opfordrer DADL og Lægeetisk Nævn til at offentliggøre afgørelserne for at skabe større gennemsigtighed. Modellen kunne ligne den, som ministeren netop har valgt for Patientklagenævnets afgørelser, så det kun drejer sig om navne på læger, der har fået gentagne påtaler af nævnet. Ministeriet nævner i den forbindelse åbenheden i advokatbranchen.

»Vi offentliggør sager, hvis sagen har principiel betydning, eller hvis lægens overtrædelse af samarbejdsaftalen måtte være så alvorlig, at det kan berettige til en offentliggørelse af den pågældende læges navn«, siger formanden for Lægeetisk Nævn Preben Larsen.

Hvor tit sker det?

»Jeg kan ikke huske at vi har haft nogen i flere år.«

Men betyder det, at samarbejdsaftalen ikke bliver brudt?

»Nej, den bliver overtrådt. Og vi giver også påtaler. Men skal Lægeetisk Nævn offentliggøre mere, end vi gør på nuværende tidspunkt, så kræver det vedtægtsændringer og en klargørelse af, at vi ikke overtræder personbeskyttelseslovgivningen. Vi synes, at hvis NMI og Lægeetisk Nævn skal offentliggøre lægers navne, bør det ske gennem et uafhængigt, fælles nævn for at sikre, at navne ikke bliver offentliggjort fra ét nævn, og det andet nævn så efter flere måneder finder, at der ikke er noget at kritisere.«