Skip to main content

Lægers tøjvalg har stor signalværdi

Tiden er for længst løbet fra den midaldrende, praktiserende læge i hvid kittel. Men hvor går grænsen for, hvor høje hæle, man kan have på, eller hvor afslappet, man kan tillade sig at være klædt? Ifølge livsstilsekspert Anne Glad handler det i høj grad om patienterne og hvor i landet, man har praksis.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Signe Bjerre, info@signebjerre.com

8. jun. 2015
8 min.

Når praktiserende læger slår klædeskabet op om morgenen, er der frit valg på alle hylder. Og mens det for nogle er tilfældigt, om det bliver en ternet skjorte eller en sweatshirt, overvejer andre nøje, hvad de tager på, når de skal på arbejde.

”Mange danskere har stadig et indre billede af en praktiserende læge, som en pæn og velklædt hvid, midaldrende mand. Men med de seneste generationer af læger, er diversiteten vokset både med hensyn til kulør og køn og altså også lægers påklædning,” siger livsstilsekspert Anne Glad.

Det er blandt andet de mange kvinders indtog i lægehusene og de nye generationer af mandlige læger, der er med til at rykke ved grænserne for, hvordan man som praktiserende læge går klædt.

”De unge interesserer sig generelt mere for tøj, end de ældre, og har nok mere behov for at udtrykke sig gennem deres påklædning. For dem er der ikke nogen modsætning i at se godt og samtidig være fagligt dygtige. Mens mange i den ældre generation synes, det er decideret pinligt at tale om mode og gå op i, hvordan de ser ud,” siger Anne Glad.

Overvejer tøjet nøje

Praktiserende læge Anette Skov hører til de først nævnte. Hun har haft egen praksis på Vesterbro i København i 8 år, og går op i både sit tøj og sin fremtoning.

”Jeg gør mig hver dag mange overvejelser om, hvad jeg skal tage på. Dels sidder jeg som en autoritet overfor patienten, og kan derfor ikke tillade mig at tage hvad som helst på. Dels kan jeg godt lide tøj og vil gerne se godt ud, når jeg er på arbejde. Så det er hele tiden en balancegang mellem at være nobel klædt og samtidig være lidt chick uden at skeje for meget ud,” siger Anette Skov.

For hende er det naturligt at tale om tøj med sine kollegaer:

”Vi taler ofte om det her i klinikken og kan godt grine lidt af hinanden. Hvad er det lige, man skal have på? Er det her egnet til arbejdstøj? Har mine støvler for høje hæle? Det betyder noget for os, at vi er pænt klædt på. Man påvirker hinanden med den måde, man går klædt på, og får hurtigt skabt en kultur og en form for dresscode, som de nytilkomne tager til sig.”

Faktaboks

Regler for lægers beklædning

Nej tak til kittel

Anette Skov synes, det er befriende ikke at have kittel på, da hun oplever, at patienterne er mere trygge og bliver mere åbne, når de kan se, hvem hun er som person. Det samme mener Lisbeth Asserhøj, der er i slutningen af sin hoveduddannelse som praktiserende læge. Men i modsætning til Anette Skov går hun hverken op sit tøj eller bærer make up:

”Jeg tænker over mit tøj på den måde, at det skal være rent og rimelig neutralt, men som regel har jeg bare en tilfældig elastik i håret og et par cowboybukser og nogle flade sko på. Nogen gange kan jeg være i tvivl, om jeg er for ’underdressed’. Men når det er sagt, betyder det mere for mig at appellere til de patienter, der er ’underdressed’ end dem, der er ’overdressed’,” fortæller Lisbeth Asserhøj.

Hun arbejder i øjeblikket i en lægepraksis i Skibby, og er glad for, at der ikke er nogen dresscode for praktiserende læger:

”Det gør dig mere troværdig overfor patienterne. Det er vigtigt for mig, at jeg kan tale med både høj og lav, og det føler jeg, at jeg kan. Jeg kan godt få den tanke, om der er patienter, der synes, jeg er useriøs, fordi jeg ikke gør mere ud af tøjet, men jeg har ikke oplevet, at det har været noget problem,” siger Lisbeth Asserhøj.

Forskel på land og by

Officielt er der ingen regler for, hvilket tøj man som praktiserende læge kan iklæde sig. Men hvor går grænsen for, hvor ekstravagant eller afslappet, man kan klæde sig som læge, uden det går ud over seriøsiteten og patienternes tillid?

Spørger man livsstilseksperten, er tolerancen generelt stor, hvis man ser på danskerne som nation:

”I modsætning til Sverige, hvor der er en helt anden autoritetstro og et andet hierarki, passer det godt til danskerne, at praktiserende læger er fritaget for at have kittel på, og kan arbejde i sit eget tøj. Vi har denne her bondementalitet, hvor vi ikke bryster os op, og hvor vi sætter en ære i at have en flad struktur, så set i det perspektiv er læge i almindeligt tøj helt sikkert med til at skabe mindre distance” siger Anne Glad.

Det giver med andre ord god mening, at den noble doktor Hansen, som vi husker ham fra Matador i skikkelse af Ove Sprogøe, er blevet erstattet af en moderne læge i cowboybukser. Men hvorvidt man som læge kan gå på arbejde i høje hæle eller hawaii skjorte afhænger i høj grad af, hvilke patienter man har, og om man har praksis i storbyen eller ude i provinsen.

”Det handler det om at kende sine patienter, og klæde sig, så man er i øjenhøjde med dem. Jeg har selv en top skøn kvindelig læge, som er meget farverig og spraglet, og det er absolut intet problem. For mig afspejler hun blot den storby, hun lever og ånder i. Men det er ikke sikkert, det ville gå an, hvis hun var læge i en lille flække i Nordjylland,” siger Anne Glad.

Løsningen for mange læger er at vælge en neutral beklædning. Men ifølge Anne Glad ligger der en masse signalværdi og kommunikation i vores tøj, som med fordel kan udnyttes i forhold til relationen med patienterne. Har man mange unge patienter, kan en trendy og afslappet påklædning eksempelvis være med til at få de unge til at føle sig mere på bølgelængde. Mens et slips eller en nystrøget skjorte kan være med til at skabe tillid hos nogle af de ældre patienter, der typisk er mere autoritetstro.

Patienter er kunder

”Det afgørende er, at tøjet ikke springer så meget i øjnene på patienten, at det giver gnidninger i kommunikation. Hvis patienterne sidder og tænker, at ens kjole er lige lovligt kort, er det tydeligvis nogle forkerte signaler, man sender,” siger Anne Glad.

Hun mener, at praktiserende læger skal tænke på deres patienter, som kunder og klæde sig efter dem, ligesom en ejendomsmægler eller en forretningsmand klæder sig forskelligt afhængig af, hvilke kunder de skal møde med. En tanke som læge Thomas Børresen er enig i:

”Jeg mener, man som læge må bruge nogle penge på en garderobe, så man ser pæn og præsentabel ud. Det gør de fleste andre også, når de går på arbejde eller skal ud og møde nogle kunder. Det nytter ikke noget, at man sidder i en gammel t-shirt og ligner Bob Dylan,” siger Thomas Børresen, der er 62 år og praktiserende læge i Solrød.

Han synes generelt, at mange praktiserende læger går for lidt op i deres tøj, hvilket Anette Skov giver ham ret i:

”Jeg har lige været til et oplæg for læger med en smart ikke lægelig kvindelig underviser. Hun proklamerede højt, at hun aldrig nogen sinde før til et oplæg havde set så mange kvinder på flade hæle som i den her gruppe med cirka 40 kvindelige læger - og ærligt talt, da jeg kiggede mig rundt, var vi røv kedelige….skal vi virkelig være det?”

Det mener patienterne:

Hvilken betydning har din læges påklædning for dig som patient?

Christian Fursund, 31 år, arkitekt:

Min læges fremtoning betyder meget. Jeg ville ikke bryde mig om en læge, der virkede uhygiejnisk eller havde pletter på tøjet. I min verden, skal der bare være rent, ellers føler man, at man får flere sygdomme. Jeg ville heller ikke bryde mig om, hvis jeg skulle tage tøjet af og undersøges af en kvindelig læge, der var alt udfordrende klædt. Det er rart som mand, hvis det der skal foregå i en lægekonsultation, har helt klare rammer, og er tilpas kedeligt, så man ikke bliver distraheret.

Peter Krogh-Hansen, 40, selvstændig:

Det betyder meget for mig, at læger har noget helt almindeligt tøj på, som de er afslappede i, og at de ikke har huller i tøjet eller kæmpe store dreadlocks. Lige præcis i lægefaget, er det vigtigt, at man er ren og ser velsoigneret ud. Ellers virker det uprofessionelt. Jeg har ikke noget imod, hvis en kvindelig læge har en lårkort nederdel på, så længe den er ren og pæn.

Karen Albertsen, 43 år, journalist:

På et tidspunkt havde jeg en kvindelig læge, der var utrolig sporty klædt, og det synes jeg var meget trygt. På en eller anden måde tænkte jeg, at når hun udstrålede så meget sundhed, ville hun også være i stand til at tage sig af min sundhed. Jeg ville hade, hvis de lugtede af tobak eller var uhygiejniske på andre måder. For eksempel blev jeg engang behandlet af en læge, der lugtede af tobak på fingrene. Det var ulækkert.