Skip to main content

Lægers ytringsfrihed har fået et boost

Folketingets Ombudsmand har udtalt kritik af Region Hovedstaden for at ville knægte den unge læge Frederik Liljefreds kritik af 1813-akuttelefonen. "Glædeligt" siger Yngre Læger.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. sep. 2015
2 min.

Yngre Læger er mere end fornøjede med, at Folketingets Ombudsmand i går kom med en kras kritik af Region Hovedstaden for at ville lægge låg på den unge læge Frederik Liljefreds kritik af 1813-akuttelefonen.

"Det er glædeligt, at Ombudsmanden har udtalt kritik af Region Hovedstadens måde at agere på i denne sag. Regionens reaktion over for lægen var helt sikkert med til at skabe usikkerhed, også hos andre ansatte, om deres ret til offentligt at ytre sig kritisk om 1813-ordningen", siger Yngre Lægers formand Camilla Rathcke på læger.dk.

Sagen kort:

Frederik Liljefred etablerede kort før, 1813-akutsystemet skulle gå i gang, en hjemmeside ved navn 18-13.dk, som han brugte som afsæt for kritik af ordningen.

Det udløste et telefonopkald fra personalechefen hos Frederik Liljefreds arbejdsgiver - Nordsjællands Hospital - som indkaldte den unge læge til en tjenstlig samtale. Frederik Liljefred optog telefonsamtalen.

Officielt forlød det, at regionen - via hospitalet - alene ville have Frederik Liljefred til at ændre navnet på hjemmesiden, så den ikke kunne forveksles med det ægte 1813-system. Men det fremgik ikke af telefonsamtalen, som snarere handlede om, at personalechefen kritiserede Frederik Liljefreds kritik af 1813-systemet. Det klagede Frederik Liljefred over til Ombudsmanden.

Og personalechefen gik da ganske rigtigt også for langt, har Ombudsmanden nu vurderet, og derfor får regionen kritik. Ombudsmanden præciserer, at offentligt ansatte har ytringsfrihed, og hvis deres ledelser har problemer med dét, må de sikre sig, at eventuelle henvendelser "ikke kan opfattes som et forsøg på at få den pågældende eller andre ansatte til ikke at ytre sig", som der står i Ombudsmandens udtalelse.

Afgørelsen er tydeligvis et boost til læger, der tager bladet fra munden, og netop i Region Hovedstaden har der tidligere været eksempler på, at ytringsfriheden har været problematisk at håndtere.

"Vi har haft andre sager i Region Hovedstaden om lægers ytringsfrihed, som vi som forening også har været inddraget i. Også sager, hvor læger har udtrykt bekymring for behandlingskvaliteten, men efterfølgende er forsøgt ”talt på plads” af ledelsen. Det er ikke god ledelseskultur," siger Camilla Rathcke.

"Det er min forhåbning, at alle læger fortsat bliver ved med at sige til eller fra, og at denne afgørelse er med til at gøre det nemmere for dem. Og så håber jeg naturligvis, at det giver anledning til refleksion i ledelseskredse, for her er der et forbedringspotentiale. Vi vil jo sådan set hellere have en dialogbaseret kultur end en whistleblower-kultur", siger hun.

Læs også: Frederik Liljefred: Region Hovedstadens overdrevne magtanvendelse

Læs også: Leif Panduro Jensen: Kære Frederik Liljefred

Læs også: Har læger ytringsfrihed?