Skip to main content

Siden den 1. maj i år har der ikke været en skadestuefunktion i Ringkøbing efter klokken 16. Nu må patienterne henvises til Holstebro eller Herning, en køretur på knap 50 kilometer.

»Det er en vældig serviceforringelse, at vi i lægevagten må henvise folk til Herning, når de kommer ind med en skade. Det får os i lægevagten til, af hensyn til patienterne, at rykke vores tærskel for, hvad vi selv klarer«, siger praktiserende læge Claus Kristensen, Ringkøbing.

Indtil den 1. maj 2004 havde Ringkøbing en døgnbemandet skadestue, hvortil folk skulle henvises enten fra egen læge eller fra vagtlægen, men på grund af problemer med at skaffe læger er der nu ingen skadestue mellem klokken 16 og klokken 8 næste morgen.

»Som praktiserende læge har jeg et rigtigt godt samarbejde med sygehuset. Folk her i området er vant til, at de skal forbi deres egen læge, inden de kan komme på skadestuen. Vi henviser selv til røntgen, når der kommer brækkede fingre eller fødder, så problemet ligger ikke i dagtiden«, slår Claus Kristensen fast.

Tidsrøvere

Det er når de praktiserende læger rykker over i lægevagten, at de mærker forringelsen.

»Falck kommer ind med større ting til lægevagten, patienter som der egentlig er ringet 112 efter, patienter der tidligere ville være henvist til skadestuen. Det er meget tidsrøvende ting, som der ikke rigtig er plads til i overenskomsten, for eksempel et større sår, der skal renses og sys«, fortæller Claus Kristensen.

Han mener, at tærsklen bliver flyttet, når man ved, at patienterne risikerer flere timers ventetid på skadestuerne i Herning og Holstebro

»Vi vil da overveje en ekstra gang, om patienten skal have taget et røntgenbillede nu og her, hvilket betyder, at patienten selv skal komme til Herning, eller om det lige så godt kan vente til næste dag, hvor patienten kan komme på Ringkøbing Sygehus«, siger han.

Claus Kristensen forstår ikke, hvorfor sygehuset i Ringkøbing ikke kan få vikarer til at dække de huller i vagtskemaet, der har betydet, at skadestuefunktionen nu er lukket i aften- og nattetimerne.

Vi vil gerne se på sagen

»Jeg synes da, at vagtlægerne i Ringkøbing skal fremlægge sagen i læge-samarbejdsudvalget.

Hvis de yder mere, end overenskomsten kræver, så vil det da ikke være urimeligt at hæve ydelsen«, me-ner formanden for sundhedsudvalget i Ringkjøbing Amt, Jørgen Mathiasen (V).

Han oplyser, at sundhedsforvaltningen i forbindelse med nedskæringen af skadestuens åbningstid undersøgte, om det var muligt at skaffe personale, så skadestuen kunne holde åben til klokken 22 eller 24, i det mindste i turistsæsonen.

»Det kunne jo være læger, der installerede familien i et sommerhus og så selv tog nogle vagter, men det kunne altså ikke lade sig gøre«, siger Jørgen Mathiasen.

Strukturreform

Yves Sales sidder i bestyrelsen for P.L.O.

»For de konkrete patienter i Ringkøbing vil lukningen nok betyde, at de skal være mere syge inden de henvender sig, og de praktiserende læger vil nok tage sig af flere patienter«, påpeger Yves Sales.

Generelt regner Yves Sales med, at den kommende strukturreform vil betyde en mere rationel lægevagt i færre, større og mere effektive enheder.

»Der skal være så få læger i vagt som muligt, så lægerne ikke sidder og venter på patienterne. Visitationen af akutte patienter kan også gøres mere rationel, så skadestuerne ikke skal være åbne skadestuer. Patienterne skal i stedet telefonisk kontakte den visiterende praktiserende læge, som så henviser patienter derhen, hvor problemet løses bedst. Akutberedskabet skal gøres mere kvalificeret, så det kan godt være, at folk skal køre længere til en god behandling«, siger Yves Sales.