Skip to main content

Lærebog i muskuloskeletal medicin. Remvig L, Johannsen FE, Pedersen KC, Petersen K.

Læge Finn Bojsen-Møller E-mail: F.Moller@mai.ku.dk

4. nov. 2005
3 min.

Denne lærebog er udsprunget af og omkring Dansk Selskab for Muskuloskeletal Medicin og dets kursusvirksomhed. Bogen, der er skrevet af erfarne klinikere, fokuserer ligesom selskabet på bevægeapparatets ikkeinflammatoriske lidelser. Den fremstår som en grundbog for kursusvirksomheden, men er samtidig et tilbud til fysio- og ergoterapeutstuderende samt lægestuderende med speciel interesse for bevægeapparatet.

Bogen er opbygget med en almen del omfattende vævsfysiologi og patofysiologi, biomekanik samt diagnostiske og behandlingsmæssige principper, efterfulgt af en speciel del i regional opdeling med gennemgang af den funktionelle anatomi, de hyppigste sygdomme med årsagsudredning og forebyggelse, samt en nøje gennemgang af diverse håndgreb til undersøgelse og behandling. Disse er udførligt sat op region for region for leddene og et ret stort udvalg af muskler.

Bogen er forsynet med mange velplacerede, tydelige og kyndigt beskårne fotos af de mange håndgreb og undersøgelser, og heri yder den et godt og ofte efterspurgt bidrag til den daglige klinik. Også enkelte hyppigt anvendte manipulationer og tapeninger er demonstreret. Triggerpunkter og deres refererede og udstrålende smerter er indtegnet, og selv om disse ikke altid følger den segmentære udbredning, kunne musklernes myotomtilhør godt have været angivet.

I et indledende, særligt afsnit er der gjort rede for de muskuloskeletale behandlinger, der refereres til i den specielle del. Det er gjort udmærket, men i en evidenskrævende verden savner man en stillingtagen til det fælles og holdbare gods, der må være mellem de forskellige behandlergrupper: manuel terapi, muskuloskeletal medicin, osteopati, akupunktur og såmænd almindelig fysiurgia minor, som jo alle behandler ikkeinflammatoriske, smertende lidelser i bevægeapparatet.

ICE, som en huskeregel for den akutte traumebehandling er efterhånden udbygget til RICE og nu RICEM, idet rest og mobilisation er kommet til. Det gør imidlertid det oprindeligt udmærkede akronym så uforståeligt, at det nu passende kan erstattes med et: Stop skaden, stop blødningen, stop smerten, start rehabiliteringen.

Bogens svageste del er de grundvidenskabelige afsnit. Det muskelfysiologiske grundlag for rehabilitering og anden muskeltræning er således nødtørftigt behandlet. Derimod er der adskillige henvisninger til Jandas opdeling af musklerne i fasciske og posturale. Det er en opdeling, som aldrig er slået an i den muskelfysiologiske litteratur, og spørgsmålet er, hvor relevant og operativ den i grunden er?

De biomekaniske afsnit og beregninger er medtaget med det udmærkede formål, at læseren skal kunne foretage ergonomiske udregninger af arbejdsbelastninger omkring de store led. Imidlertid har man overset, at der ikke er én men to ligevægtsbetingelser, der skal opfyldes, nemlig foruden den flere steder omhyggeligt viste momentlige vægt kræves det også, at segmentets samlede vektorsum er nul. Herved overses ledkontaktvektorer af samme størrelsesorden som de viste muskelkræfter. I eksemplet med armen, der holder en kande (s. 64), mangler der således en ledkontaktvektor på ca. 80% af den afsatte bicepsvektor. Ledkræfter af denne størrelsesorden er ikke ligegyldige for det meddelte formål.

Bogen kan anbefales til de praktiske kurser i bevægeapparatets lidelser, som gennemføres i regi af idrætsmedicin og myoskeletal medicin.

København: Munksgaard, 2003.

448 sider. Pris: 448 kr.

ISBN 87-628-0201-1