Skip to main content

Ifølge lov om forebyggende sundhedsordninger for børn og unge skal alle skolebørn tilbydes en lægeundersøgelse, når de starter i skolen, og en når de forlader skolen. Indtil 2002 var kommunerne forpligtet til selv at have en læge ansat, men en lovændring betød, at kommunerne siden 2002 godt må indgå aftaler med privatpraktiserende læger.

Lovændringen kom, fordi især mindre kommuner havde svært ved at få ansat kommunallæger til stillinger med få timer om ugen. Kommunerne fik derfor mulighed for at indgå aftaler med praktiserende læger. Der findes ingen opgørelse over, hvor mange kommuner, der selv har kommunallæger ansat, hvor mange der har aftaler med private læger og hvor mange kommuner der ikke har nogen læge tilknyttet.

Afventer ny vejledning

Sallingsund Kommune nord for Skive har ikke haft en kommunallæge i flere år. Kommunen har tidligere samarbejdet med tre andre kommuner om en fælles læge, men siden den pågældende rejste har kommunen ikke kunnet få stillingen besat.

»Vi har i efterhånden mange år måttet klare os uden kommunallæge og derfor ladet sundhedsplejersker står for ud- og indskolingsundersøgelser. De har så henvist til den praktiserende læge efter behov. Med lovændringen er der tvivl om, hvorvidt det skal være en læge, der foretager de to undersøgelser. Her i kommunen afventer vi en ny vejledning«, fortæller forvaltningschef Per Nors, Sallingsund Kommune.

Åbent hus

I Skive har man heller ingen skolelæge haft siden januar 2003. I stedet har børne- og familieudvalget besluttet, at indskolingsundersøgelser skal foretages af sundhedsplejersker. I stedet for udskolingsundersøgelser arrangeres der åbent-hus-arrangementer for 9. klasses elever og deres forældre på skolen, hvor der så skal være en læge til stede.

»Da vores skolelæge sagde op, prøvede vi at få en aftale med de praktiserende læger i byen, men de har så travlt i forvejen, at de ikke var interesserede.

I stedet har vi indgået en aftale med to af de praktiserende læger om at stå for de ting, vi er forpligtet til«, forklarer Inglev Jensen, socialdirektør i Skive Kommune.

I forbindelse med den tidligere kommunallæges afrejse, var kommunen i kontakt med Sundhedsstyrelsen og fik det indtryk, at det ikke var nødvendigt med tilknyttede læger.

»Tingene er nok blevet strammet op siden, så lovens bogstav skal opfyldes. Tanken om forebyggende sundhedsundersøgelser er fra en anden tid, da børn var mere syge. Børn og forældre har brug for noget andet i dage, end dengang. Det er et spørgsmål, om der er brug for undersøgelse af alle børn og unge. Har et barn problemer, skal det selvfølgelig til læge«, siger ledende sundhedsplejerske i Skive, Merethe Würtz.

Der skal være en læge tilknyttet

»Der er ikke med lovændringen sket ændringer i kommunernes opgaver, men opgaveløsningen er blevet mere fleksibel, så barnets praktiserende læge kan stå for ind- og udskolingsundersøgelserne. Derfor er det naturligvis ikke i orden, hvis kommunerne ikke føler sig forpligtet til at have en læge tilknyttet den kommunale sundhedstjeneste«, siger indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen.

Hvordan kommunerne vil opfylde loven, vil ministeren ikke blande sig i.

»Det afgørende er, at alle forældre får et individuelt tilbud om at få deres børn lægeundersøgt i forbindelse med skolestart og ved afslutningen af skolegangen, hvis de ønsker det. Et sådan tilbud kunne godt finde sted i forbindelse med et åbenthusarrangement for børn og forældre«.

Meget få dispensationer

Flere kommuner har spurgt i Sundhedsministeriet, om det var muligt at få en dispensation, så kommunen kunne overlade ind- og udskolingsundersøgelser til sundhedsplejerskerne.

»Der er uddelt meget få dispensationer til forsøgsprojekter, hvor sundhedsplejerskernes arbejde for eksempel suppleres med ergo- og fysioterapeuter. En generel dispensation til at udskifte læger med sundhedsplejersker bliver ikke givet«, siger fuldmægtig Ulla Kallestrup fra Sundhedsministeriet.

Loven om forebyggende sundhedsordninger indeholder ikke et mindste timetal for kommunallægerne, men Sundhedsstyrelsen har beskrevet, hvad ind- og udskolingsundersøgelser bør omfatte.