Skip to main content

Ledelsen af Tyrkiets lægeforening fængslet

Præsident Erdoğan kalder læger ”terrorist-elskere” efter deres kritik af militæroffensiv og opfordring til fred.

Foto af den fængslede formand for Tyrkiets lægeforening TTB, Raşit Tükel. (Fra TTB's hjemmeside)
Foto af den fængslede formand for Tyrkiets lægeforening TTB, Raşit Tükel. (Fra TTB's hjemmeside)
Klaus Larsen, kll@dadl.dk
31. jan. 2018
04 min

Elleve medlemmer af den tyrkiske lægeforenings (TTB) ledelse – herunder formanden, professor Raşit Tükel, blev i går anholdt. Årsagen er en erklæring, der kritiserer Tyrkiets militære offensiv i nabolandet Syrien.

Dagen forinden oplyste myndighederne, at mindst 311 personer var fængslet for at udsende ”terrorist-propaganda” ved at kritisere militæroffensiven på de sociale medier.

Politiet har ransaget TTB’s kontorer samt lægers hjem, klinikker og kontorer på hospitaler i otte af landets provinser, oplyser tyrkiske medier.

Årsagen til fængslingerne er, at TTB i en erklæring i sidste uge, med overskriften ”Krig er et spørgsmål om folkesundhed”, har kritiseret den seneste offensiv mod vestligt støttede kurdere i det nordlige Syrien.

Faktaboks

Fakta

Støtte fra verdens læger

Den internationale lægesammenslutning World Medical Association (WMA) støtter de tyrkiske kolleger og skriver, at læger og deres organisationer, herunder den tyrkiske lægeforening, har en pligt til at gøre regeringer opmærksomme på de menneskelige konsekvenser af krig og væbnede konflikter.

WMA udtrykker derfor sin bestyrtelse over anholdelserne og sigtelserne mod de tyrkiske læger og ”fordømmer kraftigt dette angreb på ytringsfriheden, som er forankret i FNs konvention om borgerlige og politiske rettigheder”, og som Tyrkiet ratificerede i 2013.

WMA opfordrer til øjeblikkelig løsladelse af de 11 og opfordrer lægeorganisationer verden over til at forlange, at Tyrkiet overholder sine forpligtelser over for menneskerettighederne ”herunder retten til sundhed, forenings- og ytringsfrihed”.

I Danmark slutter Lægeforeningen op om WMA’s fordømmelse af fængslingerne, og i et brev til Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan opfordrer formanden, Andreas Rudkjøbing, til øjeblikkeligt at løslade de fængslede.

”Ligesom vores tyrkiske kolleger føler vi os også ansvarlige for at fordømme vold og advare regeringer og andre beslutningstagere mod de farer for befolkningens sundhed, som krig og væbnede konflikter udgør” skriver den danske lægeformand i brevet.

Erdoğan: ”Terrorist-elskere”

TTB udsendte sin erklæring som reaktion på, at Tyrkiet i sidste uge sendte tropper ind i det nordlige Syrien. TTB erklærede, at ”krig er et spørgsmål om befolkningens sundhed” og opfordrede til ”øjeblikkelig fred”.

Det fik præsident Erdoğan til at beskylde TTB for ”forræderi”. Samtidig blev mindst 300 tyrkere ifølge avisen Hürriyet fængslet for at have kritiseret militæroperationen på de sociale medier.

”Tro mig, de er slet ikke intellektuelle, men en bande slaver. De er imperialismens lakajer”, sagde Erdoğan på et møde i mandags for medlemmer af hans regerende AKP-parti. Ved samme lejlighed beskyldte præsidenten ”den såkaldte lægeforening” TTB for at være ”terrorist-elskere”.

Mandag oplyste de tyrkiske myndigheder ifølge Hürriyet, at de har fængslet op mod 311 personer for at gøre sig skyldige i ”terrorist-propaganda” ved at kritisere militæroffensiven på de sociale medier.

Sundhedsminister Ahmet Demican oplyste mandag, at hans ministerium har indledt retslige skridt for at fjerne medlemmerne af TTB’s ledelse fra deres poster. ”De repræsenterer ikke tyrkiske læger. TTB har ingen ret til at udsende en sådan erklæring, og foreningen begik en stor fejl”, sagde han ifølge Hürriyet.

Lederen af oppositionspartiet CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, kritiserede fængslingerne og anklagede regeringen: ”I (regeringen) vil ikke lade lægerne sige deres mening. I undertrykker dem”, sagde han ved et møde i CHP’s parlamentsgruppe. Han kritiserede samtidig regeringen for at ”det vil kun skade Tyrkiets omdømme i udlandet”.

”I deres erklæring siger lægerne: Krig, som ødelægger natur og mennesker, er et menneskeskabt problem for folkesundheden”. Har de ret? Ja, de har ret”, sagde Kılıçdaroğlu.

”De (lægerne) har opfordret til demokrati og fred, men I henter dem ved daggry. Den slags handlinger vil kun underminere offentlighedens støtte” til militæroffensiven, sagde oppositionslederen. Han skyndte sig at understrege sit partis ”fulde støtte” til operationen.

Læs den tyrkiske lægeforenings erklæring her (link)

Læs også: Brev fra Lægeforeningen til Tyrkiets præsident (pdf)

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen