Skip to main content

Ledende overlæge: Derfor har vi landets højeste overbelægning

Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har landets højeste overbelægning, og det skyldes bl.a. mistede sengepladser, siger den ledende overlæge, der også peger på løsningen.

Poul Erik Jakobsen er ledende overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Foto: Lars Horn
Poul Erik Jakobsen er ledende overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Foto: Lars Horn

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. nov. 2016
3 min.

Der ligger ingen patienter på gangene, forsikrer Poul Erik Jakobsen, ledende overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Til gengæld løser afdelingen ofte problemet med misforholdet mellem for mange patienter til for få sengepladser ved at presse en ekstra seng ind på en to-sengstue. Men det er heller ikke optimalt, for der er stadig tale om overbelægning erkender den ledende overlæge. Og faktum er, at Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital - ifølge nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen - er den afdeling i Danmark med flest dage med overbelægning i første halvår af 2016. Ud af de seks måneders i alt 182 dage havde afdelingen overbelægning i 162 dage – svarende til ca. 90 pct.

Faktaboks

Fakta

Og det er naturligvis ikke godt nok, siger Poul Erik Jakobsen.

”Det er selvfølgelig ikke attraktivt for patienterne at være på en afdeling med overbelægning. Men patienterne ligger ikke på gangene, men derimod sætter vi tre senge på en to-sengs-stue. Men det er også uhensigtsmæssigt, for sengene står så tæt på hinanden, at personalet kan have svært ved få patienterne ud af sengen og mobilisere dem, så de kan blive udskrevet. Det giver også mindre privatliv, og det er absolut en nødløsning,” siger Poul Erik Jakobsen og fortsætter:

”Vi har mere eller mindre haft permanent overbelægning i perioden, og det skyldes, at det er gået for stærkt med at nedlægge senge på afdelingen. Der er sat mange ting i gang i forbindelse med udflytningen til det nye universitetshospital og oprustningen af primærsektoren, så den kan håndtere flere patienter på eksempelvis aflastningspladser eller via tilsyn fra hjemmesygeplejersken. Men sengepladserne er nok skåret for hurtigt væk i forhold til, hvad primærsektoren kan håndtere. Og vi har jo heller ikke for mange praktiserende læger i Nordjylland, så det hjælper heller ikke,” siger Poul Erik Jakobsen.

Sengepladserne er nok skåret for hurtigt væk i forhold til, hvad primærsektoren kan håndtere. Poul Erik Jakobsen, ledende overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital

Stort politisk fokus

Selv om overbelægning på de medicinske afdelinger i hele landet har haft og stadig har stor politisk bevågenhed, er der stadig flere afdelinger med meget overbelægning, ifølge en opgørelse fra Sundhedsministeriet, som Berlingske beskriver. Ifølge den opgørelse havde Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital 67 dage med overbelægning i første halvår 2014, men 164 dage i første halvår 2016.

Og en af forklaringerne er altså ifølge Poul Erik Jakobsen mistede sengepladser. Et stort indhug skete, da Endokrinologisk Afdeling for to år siden blev slået sammen med Geriatrisk Afdelinger og i den forbindelse mistede seks sengepladser og nu er nede på 16 sengepladser. Men løsningen er ikke flere sengepladser, siger den ledende overlæge.

”Flere sengepladser vil blot være et skridt tilbage. Så løsningen er i stedet at opruste med kapaciteten på det ambulante tilbud og dagshospitale tilbud. Desuden har vi her i efteråret sat projektet ”Sikkert patientflow” i gang, hvor tavlemøder om morgenen giver et bedre overblik over indlagte patienter og hvor i flowet patienter er. Det betyder, at vi bedre kan opprioritere undersøgelser, der gør, at vi kan mindske overbelægningen. Vi mangler naturligvis at se effekten, men jeg håber og regner med, at vi på den måde kan være med til at komme overbelægningen til livs,” siger Poul Erik Jakobsen.