Skip to main content

Ledende Overlæge: Døgnbemanding af skadestuer kan være spild af penge

Det nyvalgte flertal i Region Sjælland vil sikre døgnbemanding med læger af to skadestuer. Men det kan være spild af penge, siger ledende overlæge.

Dan Brun Petersen er ledende overlæge for Akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge og skadestuen i Roskilde.
Dan Brun Petersen er ledende overlæge for Akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge og skadestuen i Roskilde.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. nov. 2017
2 min.

Borgerne i Roskilde og Næstved kan som en direkte konsekvens af valget i Region Sjælland se frem til læger døgnet rundt på byens skadestuer.

Som en central del af konstitueringsaftalen i Region Sjælland har de nyvalgte politiske magthavere skrevet under på, at skadestuerne i Næstved og Roskilde skal have en læge til stede hele døgnet.

I aftelen står, at ”der skal etableres døgndækning med læger på skadestuerne i Næstved og Roskilde”.

Men Dan Brun Petersen, ledende overlæge for Akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge og skadestuen i Roskilde er skeptisk.

”Hvis vi skal snakke prioritering af ressourcerne i sundhedsvæsnet vil det være spild, hvis vi sætter en dygtig ortopædkirurg til at vente hele natten på, at der ikke sker noget. I dag er det lægekonsulenter med ortopædkirugisk erfaring, der er til stede de to steder i dag. Hvis den ordning blot skal udvides til at vare hele døgnet vil det ikke give mening”, siger Dan Brun Petersen.

I dag er der fire akutafdelinger i regionen – Sjællands Universitetshospital i Køge, Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster – og næsten alle patienter visiteres i telefonen eller i ambulancerne til de fire akutakutafdelinger eller skadestuer. Derfor giver det ikke mening af ruste op med det samme i Roskilde og Næstved.

”Jeg er ansvarlig for skadestuen i Roskilde, og den fungerer meget fint for de patienter, der har brækkede ben og arme. Men andre typer patienter fra området skal stadig transporteres til akutafdelingen i Holbæk eller Køge. Hvis skadestuefunktionen skal udvides, så skal det gennemtænkes, så vi får mest muligt ud af det. Det skal fortsat være et supplement til de fire akutafdelinger, og det kan være fint for de lette skader, der kræver en kort vurdering og måske et røntgenbillede. Jeg forstår ønsket om, at regionens største by Roskilde skal have en døgnbemandet funktion, men det skal forankres i de fire akutafdelinger og tænkes sammen med det samlede akutberedskab”, siger Dan Brun Petersen.