Skip to main content

LEDER Bruno Melgaard Jensen: Endelig en aftale

FORMAND FOR PLOBruno Melgaard Jensen

17. mar. 2014
3 min.

Efter halvandet års forhandlinger lykkedes det den 1. marts PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn at nå til enighed om en ny tre årig forhandlingsaftale.

Den sikrer, at der blandt andet afsættes midler til opstarten af en systematisk efteruddannelse på tre dage, som ligger ud over den nuværende efteruddannelse. Derudover er det aftalt, at almen praksis akkrediteres efter en kvalitetsmodel tilpasset forholdene i praksis. I modellen er der lagt vægt på, at arbejdet skal give mening i praksis. Akkrediteringen skal faciliteres af regionale lægelige konsulenter, og en central støttefunktion skal udarbejde skabeloner for den skriftlige dokumentation. Det skulle således være sikret, at vi ikke alle skal »opfinde den dybe tallerken«. Endelig er der som led i aftalen sikret økonomisk kompensation for denne akkreditering.

Den systematiske efteruddannelse og kvalitetsudvikling er to områder, hvor vi har ønsket at opnå en fremdrift for såvel internt som eksternt at understrege, at det er områder, som vi prioriterer højt.

Regioner og kommuner har lagt vægt på en decentralisering, dvs. et fokus på arbejdet i de kommende praksisplanudvalg. Der er som led i forhandlingsaftalen afsat 200 mio. kr. årligt, som kan anvendes ved nye aftaler mellem almen praksis og region/kommuner. Hvis alle tre parter lever op til aftalen og indgår seriøse drøftelser, kan aftalen være med til at understøtte et tættere samarbejde og udvikling i det nære sundhedsvæsen.

Økonomisk kunne aftalen være bedre, men der tilføres dog økonomi svarende til tilvæksten i patienter, ovennævnte kvalitetstiltag samt de decentrale midler. Ligesom der er aftalt forbedringer i forhold til en mulig korrektion af økonomirammen. Vejen til at sikre, at økonomirammen ikke overskrides, går dels gennem en kvartårlig økonomiopfølgning mellem parterne, dels via en gensidig fastholden på den politiske udmelding om, at resurser følger opgaver, dvs. at nye opgaver kræver nye aftaler.

Med til aftaleresultatet hører, at vi i hele aftaleperioden bevarer reguleringsordningen, som regulerer honorarerne svarende til pris- og lønudviklingen i samfundet.

Samlet set vurderede forhandlingsudvalget, at aftalen er det bedst opnåelige i den nuværende situation, og et flertal i PLO’s bestyrelse indstiller aftalen til godkendelse i PLO’s repræsentantskab. En samlet bestyrelse indstiller samtidig til repræsentantskabet, at aftalen udsendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Selv om forhandlingsaftalen ikke er prangende, kan jeg ikke se nogen attraktive alternativer. Tværtimod ser jeg aftalen som en mulighed for at sikre ro til at få genoprettet samarbejdet med regionerne og få iværksat den fælles visionsproces med DSAM.

Vi skal ikke forholde os afventende frem til næste forhandling, men gå aktivt ind i såvel visionsproces som arbejdet i praksisplanudvalgene. I vores organisation bliver det nødvendigt at sikre resurser til de decentrale forhandlinger. Jeg håber, at vi hermed kan stå bedre rustet frem mod næste forhandling, så vi fremover kan sikre en prioritering af det nære sundhedsvæsen.