Skip to main content

Lee: Vi betaler ikke lægerne for at sove på arbejde

Anne Steenberger, as@dadl.dk

17. aug. 2012
4 min.

Unge københavnske læger og regionspolitikeren Kirsten Lee (R) har i den forløbne uge diskuteret, hvorvidt der er blevet mere travlt på københavnske skadestuer og patienterne venter længere efter at seks af dem er blevet lukket om natten. Kirsten Lee har foreløbig afvist lægernes påstand. "Jeg er ikke bekymret," har hun sagt i medierne.

En læge, Anders Skousen, har i et åbent brev kaldt din afvisning af de problemer, han og andre påpeger, for arrogant. Hvad siger du til det?

Jeg har svært ved at forstå, at 1, 5 flere patienter i timen kan være så stor en belastning. Jeg kunne forstå det hvis der pludselig var ti flere patienter i timen....

Der var et eksempel i medierne fra Hvidovre Hospital og der fik jeg af journalisten at vide, at en anonym læge havde lavet en undersøgelse, der viste, at antallet af patienter om natten var øget med 66 pct. på Hvidovre Hospital. Det jeg har fået at vide fra regionen er, at der er kommet 1,5 flere patienter i timen efter at de seks skadestuer er blevet nattelukket. Fra politisk side har vi tilført fem millioner til de resterende natåbne skadestuer som kompensation. Hvordan beløbene udmøntes på de forskellige hospitaler er ikke en politisk beslutning, men op til hospitalsdirektionerne. På Hvidovre har de altså valgt bl.a. at opnormere med plejepersonale.

Nu vil jeg vente på den opgørelse, der kommer til september/oktober, som vil vise udviklingen i ventetiderne på skadestuerne. Det er afgørende, at vi overholder de mål for ventetiderne, som vi har sat. Stiger ventetiden er der grund til bekymring.

En anden læge, Dorthe Fuurstrand skriver i en blog, at der ofte ikke er den nødvendige tid til patienterne for de yngre læger. "Man kan ikke udføre et godt stykke arbejde - overføre ens møjsommeligt oparbejdede teori til praksis for første gang- uden at have tid til at gøre det," skriver hun. Hvad siger du til det?

Jeg ved, at læger arbejder 35 timer om ugen. Da jeg var ung arbejdede lægerne 80 timer om ugen - og det var ikke godt. Det, jeg efterspørger, er dokumentation for at der er blevet mere travlt. Når man spørger folk, om de har travlt vil alle sige ja. Jeg vil se dokumentation for det. For jeg kan ikke ærligt talt ikke forstå det, hvis der skulle være blevet mere travlt.

Men er din afvisning et udtryk for, at du synes, at det fungerer fint på skadestuerne?

Det har jeg ikke sagt. Men jeg vil afvente data og dokumentation for de unge lægers udtalelser, før jeg vil gå ind i den diskussion.

En ung læge har sagt til MetroXpres, at de tidligere kunne nå at sove i løbet af en nattevagt. Det kan de ikke mere.

Jamen vi betaler ikke lægerne for at sove. De kan ikke forvente, at de skal sove, når de er på vagt om natten. Hvis der er tid til det, har de mulighed for det, sådan er det.

Unge læger siger også, at de ikke altid får råd fra en erfaren læge, selvom de har behov for det. Dels fordi hele hospitalet har fået mere travlt, så den erfarne er sværere at få fat i. Dels fordi der sidder så mange mennesker og venter, at lægen ikke vil bruge tid på at vente på den erfarne. Det fører til uhensigtsmæssige behandlinger. Hvad siger du til det?

Hvis lægerne kommer ud i at gøre noget fagligt forkert, mener jeg, at de er ude på et skråplan. Hvis det er tilfældet, må de have del i nogle af de efteruddannelsespenge, der er til rådighed.

Men i nogle situationer kan der vel være noget som en ung læge i sagens natur ikke kan, så er der vel behov for at få råd af en erfaren læge?

Ja. Og der skal være en erfaren læge til rådighed. Det siger hospitalerne også at der er.

Men hvad nu hvis det er rigtigt hvad de unge læger siger, at de ikke altid kan?

Så må vi få en opgørelse over det.

Vil du sætte det i værk?

Nu vil vi foreløbig se hvad opgørelsen over ventetider siger om udviklingen i patientantal og ventetider. Er der tilbagegang, må vi tage en drøftelse. Der skal ikke være nogen tvivl om, at patienterne skal have en fagligt forsvarlig behandling.