Skip to main content

Lettede læger på AUH: »Nu kan vi forhåbentlig få arbejdsro«

Tillidsrepræsentant for overlægerne på Aarhus Universitetshospital Sven Felsby håber, at den sorte sky over Aarhus Universitetshospital nu kan drive væk. Også fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger Gitte Anna Madsen er glad for de 100 mio. kroner til AUH og for det generelle løft til sundhedsvæsenet i økonomiaftalen.
Menneskekæde omkring hospitalet før sommerferien. Arkivfoto: Lise Nielsen
Menneskekæde omkring hospitalet før sommerferien. Arkivfoto: Lise Nielsen

Kurt Balle Jensen

4. sep. 2019
4 min.

Lægerne på Aarhus Universitetshospital har med glæde modtaget nyheden om, at regionerne og regeringen er blevet enige om et generelt løft på 1,5 mia. kroner til sundhedsvæsenet, og at Region Midtjylland får 100 kroner ekstra til at afhjælpe de aktuelle problemer på AUH.

”Det er rigtigt gode nyheder, der jo falder på et tørt sted. Vi har i lang tid sagt, at sundhedsvæsenet er underfinansieret, og at specielt budgettet for Skejby har været ekstremt stramt. Samtidig har man undervurderet de omkostninger, der er ved at flytte sammen på én matrikel i en situation, hvor vi i forvejen var blevet skåret ind til benet”, siger tillidsrepræsentant for overlægerne Sven Felsby.

Han er ikke mindst glad for, at det fremadrettet kan være med til at normalisere forholdene på universitetshospitalet:

”Jeg håber meget, at vi med dette her kan få ro til at fokusere på driften, for det har vi i den grad haft behov for. Vi har jo virkelig været udfordret i forhold til at planlægge, uddanne og tilrettelægge en ordentlig drift. Det betyder noget for alle ansatte og for arbejdsglæden, og så betyder det forhåbentlig også, at vi kan stå stærkere i rekruttering af medarbejdere. Der har jo hængt en sort sky over hospitalet, og vi har frygtet, at det har kunnet få folk til at se sig om efter andre muligheder”, siger Sven Felsby.

De to ting i forening, det generelle løft og de 100 mio. til AUH, vil betyde, at en stor del af de samlede besparelser på 425 mio. kroner i år og tre år frem vil kunne afblæses. Gitte Anne Madsen, fællestillidsrepræsentant Yngre Læger, AUH

Vigtigt for arbejdsmiljøet

Da meddelelsen om de 100 mio. til afhjælpning af de aktuelle problemer på Aarhus Universitetshospital kom, sad fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på AUH Gitte Anna Madsen i toget på vej til et møde med finansminister Nicolai Wammen i finansministeriet. Med sig havde hun og to FTR-kolleger den store røde redningskuffert, som personalegrupperne de seneste dage har pakket med masser af argumenter for at give AUH den nødvendige økonomiske håndsrækning.

”De to ting i forening, det generelle løft og de 100 mio. til AUH, vil betyde, at en stor del af de samlede besparelser på 425 mio. kroner i år og tre år frem vil kunne afblæses”, siger Gitte Anne Madsen.

”Det vil alt andet lige gøre os bedre i stand til at sikre kvaliteten i patientbehandlingen og den uddannelse, der var truet af de store besparelser. Det vil også være med til at forhindre en yderligere forværring af arbejdsmiljøet, fordi personalet skal løbe stærkere,” siger fællestillidsrepræsentanten for Yngre Læger.

AUH er dog ikke i smult vande, og der skal fortsat gennemføres store besparelser i år. Derfor valgte Gitte Anna Madsen sammen med FTR’erne for henholdsvis fysioterapeuter og ergoterapeuter samt for sygeplejersker og radiografer som planlagt at overrække den redningskuffert, der er blevet pakket på AUH de seneste dage ved mødet med Nicolai Wammen onsdag eftermiddag.

For personalegrupperne på AUH har kravene om voldsomme besparelser været med til at styrke sammenholdet. Der er har været flere aktioner med stor deltagelse, blandt andet har en menneskekæde hele vejen omkring universitetshospitalet været med til at illustrere, at personalet har stået vagt om deres arbejdsplads.

Tillidsvalgte på AUH står sammen: ”Sæt besparelser i bero og annuller fyringer”

Aarhus slog ring om sit hospital: Overlægerådet har "en god fornemmelse"

Overlægerådet i Aarhus: Skal vi ofres på det politiske alter?

Overlæger i Aarhus: Vores status som universitetshospital er i fare

”Det her er jo en kæmpe udfordring for alle de nye supersygehuse”

Ledende overlæge om prikkerunde: ”Det er den sværeste arbejdsdag, jeg har haft”

Faktaboks

Sådan lyder aftaleteksten: