Skip to main content

Lif går efter at få EMA til Danmark efter Brexit

I kølvandet på den britiske afstemning om at forlade EU vil Lægemiddelindustriforeningen lobbye for at få det europæiske medicinalagentur EMA, som p.t. ligger i London, til Danmark.

Foto: Lif.
Foto: Lif.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. jun. 2016
2 min.

Står det til Lægemiddelindustriforeningen (Lif), bør det europæiske medicinalagentur EMA, som ligger i London, flytte som en konsevens af Brexit - briternes afstemning om at forlade EU.

Et nyt hjemsted kunne passende findes i Danmark, mener foreningen.

”Vi har i Danmark en god life science struktur, meget store lægemiddelvirksomheder og tradition for et tæt og professionelt samarbejde mellem myndigheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt lægemiddelindustrien. Og så har vi en national myndighed, der gør det rigtigt godt fagligt set, så der er al mulig grund til, at vi på linje med andre lande kunne være et attraktivt sted at nedsætte EMA”, siger koncerndirektør Ida Sofie Jensen, på Lifs hjemmeside.

At lade EMA forblive i London ville være problematisk, mener Lif.

"Bare at lade EMA blive i London, hvis briterne vitterligt træder ud af EU, er jo også problematisk, fordi briterne så skal finde deres eget regelsæt", siger Ida Sofie Jensen.

På den kortere bane kan der blive tale om en forsinkelse i godkendelsen af nye lægemidler.

”En flytning og alene usikkerheden om en flytning risikerer at smitte af på sagsbehandlingstiden. Og hver gang man taber tid og produktion, så koster det branchen penge", siger hun i udtalelsen.

Eksporten påvirket

En anden kostbar konsekvens af Brexit kan også indfinde sig på bundlinjerne hos Lifs medlemmer.

Storbritannien er dansk lægemiddelindustris sjettestørste marked på verdensplan og det tredjestørste blandt de nuværende EU-lande.

”Det britiske nej vil uvægerligt komme til at påvirke den britiske købekraft og det vil lægemiddelproducenterne kunne mærke”, siger Ida Sofie Jensen.

Langt det største marked for de danske lægemiddelproducenter er dog USA.

Briterne betydningsfulde i EMA

Fra Lægemiddelstyrelsens side er den umiddelbare reaktion afventende.

"Lægemiddelreguleringen er meget forankret i EU-samarbejdet, og derfor har vi i Lægemiddelstyrelsen naturligvis stor opmærksomhed på situationen. Brexit vil uden tvivl få konsekvenser for Det Europæiske Lægemiddelagentur, der på sigt skal finde en ny placering", skriver direktør Thomas Senderovitz i en skriftlig kommentar.

Selve sagsbehandlingen skal desuden tilpasse sig den nye situation.

"Den britiske lægemiddelmyndighed MRHA har været en særdeles central medspiller i EU-samarbejdet og har stået for mange assessments", skriver Thomas Senderovitz.

Det er dog ikke kun Danmark, der melder sig som muligt nyt hjemsted for EMA.

Såvel Sverige som Italien og Tyskland har meldt deres interesse, skriver reuters.

---

​​​