Skip to main content

Løkkepose giver varige kapacitetsudvidelser

Journalist Anna Louise Stevnhøj, Azygos

2. nov. 2005
5 min.

»Vi satser på fortsat finansiering. Ellers kommer det her til at ligne noget i retning af en molbohistorie.«

Sådan lyder den foreløbige melding fra Ringkjøbing Amt. Her knokles der p.t. for at komme op på det grundproduktionsniveau, som kræves for, at amtet overhovedet kan deltage i udlodningen af den 1,5 kroner mia. store pulje, som indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har stillet i udsigt til de danske amter ved en tilstrækkelig meraktivitet.

Amtet regner klart med at nå op på »grundlinjen«. Herfra vil man så arbejde hårdt på at kunne merproducere og få brugt så stor en del af de 72 mio. kroner, som er Ringkjøbing Amts del af de 1,5 mia. kroner, som overhovedet muligt.

Lønhop sandsynligt

Vicesundhedsdirektør Per Østergaard Jensen i Ringkjøbing Amt understreger, at meraktiviteten i høj grad skal ske via frivillige aftaler med de nuværende medarbejderne.

»Der skal rationaliseres, omlægges - og andre aktiviteter må på vågeblus i en periode. Vi arbejder med modeller, der indeholder en vis kapacitetsudvidelse med eksempelvis nyansættelser, opnormering af deltidsstillinger etc. Der opereres med udvidelse af åbningstiderne på hverdage og i nogle sammenhænge med lørdagsåbent. Vi har det ikke nemt - som så mange andre - ved at rekruttere læger i forvejen og må derfor håbe på velvilje fra de læger, vi allerede har - og her må der være et økonomisk incitament, det er klart,« siger Per Østergaard Jensen.

Per Østergaard Jensen mener ikke, det på nogen måde kan undgås, at sygehusvæsenet vil bygge ekstra kapacitet op på grund af kravet om merproduktion.

»Der er ingen mening i det her, hvis det bare bliver et år med massiv pukkelafvikling. Så kan vi bruge en masse kræfter på det og så begynde at bygge ventelister op igen, når året er gået. Ønsker man, at pengene får den tilsigtede effekt, må man regne med, at der vil ske en opbygning i sektoren,« siger vicesundhedsdirektøren, der satser på fortsat finansiering.

»Regeringen har signaleret, at man ønsker en kraftig meraktivitet. Når året så er gået, må man drøfte, hvordan man finansierer det niveau, der er nødvendig for at fastholde en lavere ventetid,« siger Per Østergaard Jensen, der ikke vil afvise, at initiativet kommer til at betyde et lønhop for visse personalegrupper - herunder især lægerne.

Flere stillinger - fælles problem

I Vejle Amt erkender man også, at en vis kapacitetsøgning er nødvendig, hvis amtet skal gøre sig håb om at bruge sin del af puljen - det svarer for Vejle Amts vedkommende til 93 millioner.

»Det er et ukontrolleret forsøg, vi er gået i gang med, men vi er sikre på, at det på den ene eller anden vis kommer til at balancere,« siger amtssundhedsdirektør Jens Elkjær.

Vejle har valgt at ride på to heste, som Jens Elkjær siger, når det gælder om at få øget produktionen.

»Vi opfordrer til og initierer fri meraktivitet på de enkelte sygehuse og afdelinger. Blandt andet via brug af midlertidige ydernumre til sygehusansatte speciallæger. Men dertil kommer en mere aftalebaseret del, der i høj grad netop handler om nyansættelser, opnormeringer etc. Her laver vi aftaler med de enkelte enheder, om at vi står med et fælles problem, når året er gået - at der må skaffes en fælles finansiering fra centralt hold. Ellers er der intet incitament for afdelingerne,« siger Jens Elkjær, der mener, det bliver en udfordring af dimensioner for amterne at undgå for markante stigninger på især lægelønningskontiene.

»Vi vil ikke afvise, at vi kommer til at benytte Ny Løn i forbindelse med rekruttering. Men ellers er det en stor opgave for amterne at holde sig inden for de gældende overenskomster. Laver man et hurtigt regnestykke, vil et lønhop på otte procent på lægesiden koste det samme som hele puljen - 1,5 mia.,« siger Jens Elkjær.

Regning også efter 2002?

Kontorchef Birthe Fabricius i Roskilde Amt beskriver situationen som værende lidt forpustet - og hun oplyser blandt andet, at amtet føler sig nødsaget til at give de enkelte sygehuse og afdelinger en check i hånden på forventet efterbevilling.

»Så må vi håbe på, at regnestykket går op. Det skal gå så stærkt, hvis man vil have del i pengene, at merproduktionen skal igangsættes, før regnestykkerne kan nå at blive endelige,« siger Birthe Fabricius.

Amtet har valgt en decentral model, hvor de enkelte enheder selv planlægger og designer deres initiativer, og de har råderum til både fri meraktivitet inden for de bestående rammer og til at ansætte og i det hele taget opbygge kapacitet.

»Vi har haft det oppe at vende, at det her initiativ eventuelt kan udløse en regning, der rækker videre end 2002. Det problem må man tage senere, når regeringsudmeldingerne foreligger,« som Birthe Fabricius siger.

Århus Amt peger endvidere på et øget efterspørgselsniveau.

»Vi ved jo erfaringsmæssigt, at når vi sætter aktiviteten op på et område, så er den naturlige konsekvens, at der sker en varig stigning i efterspørgslen. Det er meget svært at sætte niveauet ned igen,« siger planlægningschef Jens Ole Skov.

Ressourcetilførsel må fortsætte

Formanden for Amtsrådsforeningens sundhedsudvalg, amtsborgmester Bent Hansen (A), er fuldstændig enig med amterne i, at initiativet naturligvis må medføre et varigt øget aktivitets- og udgiftsniveau.

»Det har vi så sandelig tænkt os at holde regeringen fast på, når vi når til sommerens forhandlinger. De 1,5 mia. må være permanente, man kan ikke tage en regering alvorligt, hvis den vælger at køre en go-and-stop-politik på den måde,« siger Bent Hansen, der dels understreger, at man ikke kan forvente en så kraftig øget meraktivitet uden kapacitetsudvidelser, og at man ikke over for befolkningen kan tillade sig først at skrue op - og så ned igen for serviceniveauet. Dertil kommer, at det vil være ødelæggende for motivationen for samtlige medarbejdergrupper i sundhedsvæsenet, hvis man først initierer en øget aktivitet - og så standser den igen.

»Vi er nogen, der har et driftsansvar. Også efter en valgkamp. Det vil vi holde regeringen fast på,« siger Bent Hansen.

Formanden for Amtsrådsforeningen, Kristian Ebbensgaard (V), udtrykker sig mindre håndfast, selv om også han mener, at meraktiviteten vil fortsætte med udgifter til følge:

»Man kan naturligvis ikke bare skrue ned for tempoet igen nytårsaften, og det er også i modstrid med vore øns ker. Vi ønsker på linje med regeringen, at ventetiderne generelt kan bringes ned - også på sigt. Men vi er stadig i de indledende runder i forhold til hele organiseringen af det her, og jeg forventer, at den fortsatte vækst også vil ske i kraft af metoder, hvor man bruger ressourcerne bedre,« siger Kristian Ebbensgaard.