Skip to main content

Løn- og praksisenquete for FAS-medlemmer

Af Jens Peter Steensen

2. nov. 2005
3 min.

I slutningen af maj udsendte Foreningen af Speciallæger en løn- og praksisenquete til alle medlemmer af foreningen.

»I en tid hvor løn og honorarer i stigende grad bliver fastsat på baggrund af en konkret, lokal forhandling, er det vigtigt at have valide oplysninger om medlemmernes indkomster og praksisforhold«, siger formanden for FAS, Karsten Nielsen.

FAS udsendte i slutningen af maj en løn- og praksisenquete til alle medlemmer af foreningen, hvor man for lønmodtagere beder om oplysninger om deres løn i 2001 fordelt på forskellige typer af arbejde. Yderligere anmodes om oplysninger om praksisforhold fra medlemmer med speciallægepraksis. Enqueten skal besvares senest den 12. juni og det kan ske enten skriftligt eller elektronisk.

»Overlægeforeningen og de øvrige lønmodtagerforeninger i FAS vil fortsat forhandle de grundlæggende overenskomster og aftaler for de forskellige grupper af medlemmer, men en stigende del af indkomstdannelsen vil ske ved supplerende konkrete aftaler lokalt. Næste år kommer overlæger og sygehuslæger på Ny Løn. I den situation er det vigtigt for både foreningens tillidsfolk og de enkelte medlemmer at have adgang til oplysninger om, hvad andre har opnået - hvad "markedsprisen" aktuelt er for varetagelsen af forskellige funktioner og typer af arbejde. Samtidig giver det foreningen mulighed for at overvåge indkomstudviklingen og evt. sætte særligt ind på områder, hvor lønudviklingen sker på en måde, som vi ikke synes er rimelig.«

Som eksempel nævner Karsten Nielsen, at indkomstenqueten blandt svenske overlæger har vist, at jo længere væk fra de store byer, man arbejder, jo dårligere er lønnen. Samtidig får svenske kvindelige overlæger en lavere løn end deres mandlige kolleger.

»Hvis noget tilsvarende skulle vise sig at ske i Danmark, er det bestemt noget vi vil se på, hvordan vi kan imødegå. Men det er nødvendigt, at vi får oplysningerne, så vi kan overvåge, hvad der sker. Derfor kan jeg kun understrege betydningen af, at alle medlemmer besvarer enqueten.«

»For de medlemmer, som har praksis - hvad enten de er fuldtids- eller deltidspraktiserende - er der en særlig praksisenquete, hvor vi beder om oplysninger om praksisform, antal ansatte, apparaturparkens værdi m.v. Det er oplysninger, som vi ikke umiddelbart kan få ad anden vej, og som der er brug for i FAPS.

Alle oplysninger, som vi modtager, vil blive behandlet anonymt,« slutter Karsten Nielsen, der endnu en gang appellerer til alle medlemmer om at besvare enqueten. »Det er vigtigt med en høj besvarelsesprocent. Sidste gang nåede vi 60%, og det er i underkanten - vi skal helst op på mindst 70%.«

Hovedtallene fra enqueten offentliggøres i Ugeskrift for Læger senere på året, når data er bearbejdet. Mere detaljerede oplysninger bliver tilgængelige i en netversion.

Alle som svarer elektronisk deltager i lodtrækning om 20x3 flasker vin.