Skip to main content

Lolland kalder Løhde: Hjælp os med at skaffe læger

Formanden for Region Sjælland og borgmesteren for Lolland Kommune har opsendt et nødsignal om områdets graverende lægemangel. Nye uddannelsesforløb og statsstøtte til forsøg med nye honorarstrukturer er blandt ønskerne.

Lolland mangler læger. Foto: Lars Plougmann, Wikimedia Commons.
Lolland mangler læger. Foto: Lars Plougmann, Wikimedia Commons.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

11. apr. 2016
6 min.

Jens Stenbæk (V), formand for regionsrådet i Region Sjælland, og Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune, har sendt et fælles brev til sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

Brevet handler om lægemangel, som er et presserende og stigende problem i store dele af Region Sjælland, ikke mindst i Lolland Kommune. Her mangler seks ud af 27 praktiserende læger, og flere tusinde patienter er tilknyttet en udbudsklinik bemandet med skiftende vikarlæger, fremgår det.

I brevet appellerer de to politikere til ministerens og regeringens ofte udtrykte ønsker om »lighed« og »sammenhængskraft« og ikke mindst til det udvalgsarbejde vedrørende lægedækning, som regeringen har sat i gang.

Arbejdet må gerne resultere i statslig handling, fremgår det.

»Vi er opmærksomme på det store ansvar, der påhviler os lokalt i regioner og kommuner for at imødegå udfordringen, men vi må konstatere, at de eksisterende værktøjer ikke slår til. Vi har derfor også en forventning om, at det nedsatte udvalg og regeringen vender hver en sten og ikke lader nogle forslag uprøvet, når det kommer til løsninger, der kan vende den skæve udvikling«, som der står.

Herefter nævner de to sjællandske politikere en række forslag, som de opfordrer udvalget til at overveje: »Det gælder lige fra at se på fordelingen af ydernumre, økonomiske incitamentsstrukturer, uddannelse af flere læger og til tvungne turnusordninger, blot for at nævne eksempler«, står der i brevet.

En af brevskriverne, Jens Stenbæk, forklarer, at det er altafgørende at få de unge læger ud i hele landet.

»I dag er det f.eks. ikke alle, der kommer ud i et turnusforløb (KBU, red.) i almen praksis. Det kunne være et første trin. Og så sikre, at lægerne kommer uden for de store universitetsbyer. Det er et rimeligt krav at stille i forhold til de uddannelser, vi giver, at vi sikrer lægedækning i hele landet«, siger han.

Hvad ligger der i begrebet tvungne turnusordninger?

»Vi ønsker ikke noget med tvang i første omgang, og derfor håber jeg, de andre elementer, vi nævner, kan lykkes. Men vi må også sige, at problemet er så alvorligt, at vi er nødt til at se på uddannelsesforløbene. Vi kan se, at der er stor sammenhæng mellem, hvor man har sine uddannelsesforløb, hvor man afslutter, og efterfølgende hvor man får job«.

Hvilke forløb er det, I mener?

»Det er hoveduddannelsesforløbene, vi tænker på. Der har været en periode, hvor det var svært at fylde de uddannelsesstillinger i yderområderne. Det er vi nødt til at finde en turnus omkring, så de uddannelsesstillinger bliver besat. Hvis vi ikke finder andre løsninger. Vi har f.eks. diskuteret samlede blokforløb, hvor man ude i en bestemt geografi kan få et samlet forløb på sygehuse, almen praksis osv. For at gøre det attraktivt at bosætte sig under uddannelse. Det håber vi, lægedækningsudvalget arbejder i dybden med. Det skal have opbakning fra parterne, og de sidder i udvalget. Det haster bare meget«.

 

Statsstøtte til honorarforsøg

Hvad angår brevets passus om ydernumre mener de to politikere, at regionerne – eller i hvert tilfælde det offentlige – godt kunne have bredere mulighed for at opkøbe ydernumre, »som kan frigive nogle læger til andre steder«, siger Jens Stenbæk.

Og med hensyn til honorarstrukturerne – som er overenskomststof – forestiller de to brevskrivere sig først og fremmest statslig intervention på forsøgsniveau.

»Nu er staten jo en del af overenskomstens partnere – og man kan godt aftale nogle forsøg. I dag har vi ikke differentieret honorarstruktur, det kunne være oplagt at få det prøvet af. På Lolland ser vi flest kronikere, og her var det oplagt at se, om man ikke skulle prøve nogle andre strukturer, som tog højde for, at vi har en patientgruppe, som er særligt belastet«, siger Jens Stenbæk.

 

Læger: Ingen tvang, tak

Fra lægeside er reaktionen på de to sjællandske politikeres initiativ flersidig:

»I PLO bakker vi Jens Stenbæk og Holger Schou Rasmussen op i opråbet. Vi er enige i, at lægemangel er et stort problem i visse dele af landet, og det gælder desværre ikke kun på Lolland«, siger praktiserende læge Gunver Lillevang, der sidder med i regeringens udvalg om lægedækning som repræsentant for PLO.

»Vi er i PLO glade for, at Jens Stenbæk ikke i første omgang ønsker at bruge tvang for at løse problemet. Men vi vil også klart advare mod at bruge tvang eller tvungne turnusordninger i anden omgang. Risiko for at skulle deltage i tvungne ordninger vil klart virke negativt på rekrutteringen, så det vil givetvis forværre frem for at bedre problemerne. Der er så mange alternative attraktive muligheder, hvor tvang ikke er en del af pakken, at mange vil søge andre steder hen, hvis man risikerer at blive tvunget rundt i landet«, siger hun.

»Men idéen om, at alle læger i KBU skal ud og opleve almen praksis, bakker vi op om i PLO, for det, ved vi, gør en positiv forskel i forhold til rekrutteringen. Og formentlig kunne man også vinde noget ved at kigge nærmere på, om der er fokus nok på klinikophold i almen praksis og uden for universitetsbyerne allerede i den prægraduate uddannelse, så vi sikrer, at de lægestuderende også oplever charmen ved den form for lægearbejde. Det skal i det hele taget være mere attraktivt for lægerne at vælge den vej. Den seneste årrække er den offentlige investering i almen praksis gået ned, mens arbejdstiden for de praktiserende læger er gået op. Det er klart, det påvirker rekrutteringen«.

 

YL-reaktion

Yngre Læger advarer mod drastiske ændringer og foretrækker f.eks. en justering af de eksisterende uddannelsesforløb.

»Umiddelbart bør regionerne gribe langt kraftigere i egen barm for at rekruttere og fastholde – og jeg anerkender, at Region Sjælland gør en del for at rekruttere. Men der ligger en opgave på deres eget bord, og f.eks. kunne man også se på, hvordan forløb er skruet sammen; hvor slutstillingen placeres, og hvordan mere perifert beliggende praksisser inddrages«, siger Yngre Lægers formand Camilla Rathcke.

»Jeg synes, der er mange ting at se på først, inden man begynder at skrue på de store strukturelle knapper, som det er, at samtlige KBU-forløb skulle indeholde et ophold i almen praksis«.

Er det da ikke en god ide?

»Ud fra et uddannelsesperspektiv giver det rigtigt god mening med alle KBU-forløb i almen praksis, og aktuelt er det også otte ud af ti læger, der skal i praksis som en del af deres. Til gengæld har bl.a. psykiatrien haft stor glæde og gevinst ud af at blive en del af KBU, dengang ordningen blev lavet om, hvorfor såvel psykiatrien som andre specialer vil komme til at mangle disse læger, hvis man laver det om igen«, siger Camilla Rathcke.

Regeringens lægedækningsudvalg er i gang med at afdække problemets omfang og geografiske udbredelse. Det er meningen, at efteråret skal bruges på at drøfte mulige løsninger. 

 

Læs også Niels H. Riewert Eriksens blog: Lægemangel i Udkantsdanmark kalder på løsninger,

side 1461

 

Læs også FOKUS: Lægerne på de klinikker, de

andre ikke vil have, side 1396