Skip to main content

Loyale læger bevæger sig mod nye medier

Langt de fleste læger læser Ugeskrift for Læger og bruger desuden andre platforme til at få viden og se debat om lægeverdenen, viser ny læserundersøgelse. En podcast med debat og medicinske nyheder er på vej som nyt tiltag.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

16. jan. 2015
4 min.

Stil ti læger op på en række, og ni af dem læser Ugeskrift for Læger.

En ny læserundersøgelse foretaget af TNS Gallup for Ugeskrift for Læger og Lægeforeningen, viser således, at 90 pct. af lægerne læser Ugeskrift for Læger, og dermed holder læsertallet niveau med tallet i de seneste to år. Det ser Torben Kitaj, chefredaktør for Ugeskrift for Læger, som et udtryk for loyalitet blandt lægerne.

Faktaboks

Fakta

»Jeg er godt tilfreds med, at ni ud af ti læger læser den trykte udgave af Ugeskrift for Læger regelmæssigt. Det vidner om stor loyalitet og et ønske om at bruge Ugeskrift for Læger som en fast kilde til oplysning og viden om, hvad der foregår i lægeverdenen«, siger Torben Kitaj.

Undersøgelsen viser til gengæld, at andelen af læger, der »altid læser« Ugeskrift for Læger er faldet fra 50 pct. i 2012 til 43 pct. i 2014. Men det ser Torben Kitaj blot som et udtryk for, at lægerne bruger flere af de platforme, som Ugeskrift for Læger udkommer på.

»Vi har lidt færre faste læsere af det trykte blad, men det skal kædes sammen med, at vi har flere tilbud på hylden som hjemmeside, nyhedsbreve, app’en og Facebook. Vi tager det som et udtryk for, at trafikken spreder sig på flere platforme«, siger chefredaktøren.

Jeg er godt tilfreds med, at ni ud af ti læger læser den trykte udgave af Ugeskrift for Læger regelmæssigt. Det vidner om stor loyalitet og et ønske om at bruge Ugeskrift for Læger som en fast kilde til oplysning og viden om, hvad der foregår i lægeverdenen. Torben Kitaj, chefredaktør for Ugeskrift for Læger

Og at udviklingen går mod nye og flere indgange til viden, kan Mette Lykke Klitgaard, webredaktør på Ugeskrift for Læger, bekræfte. Godt nok viser læserundersøgelsen, at antallet af læger, der bruger ugeskriftet.dk mindst en gang om ugen, er gået ned fra 53 pct. i 2013 til 46 pct. i 2014.

»Men vi kan se på vores tal, at antallet af brugere af hjemmesiden faktisk er steget med 50.000 flere besøgende om måneden i det seneste år, uden at vi kan sige, hvem der besøger hjemmesiden. Desuden læser flere – fra 66 pct. til 74 pct. – det ugentlige nyhedsbrev, som bliver sendt ud til samtlige medlemmer af Lægeforeningen, og det betyder, at vores nyhedsbrev er en stadig vigtigere del af Ugeskrift for Læger ud over det trykte blad og hjemmesiden«, siger Mette Lykke Klitgaard.

Ugeskrift for Læger fik ny hjemmeside i december 2013, og selv om tilfredsheden er større, tjekker for få læger fast hjemmesiden, siger Mette Lykke Klitgaard.

»Vores udfordring er at få udbredt kendskabet til hjemmesiden, hvor der findes masser af aktuel journalistik, debat, blogs og videnskab, som ikke kommer i det trykte blad. Vores ambition er, at alle læger kommer ind på hjemmesiden et par gange om ugen«, siger Mette Lykke Klitgaard, der også peger på, at Ugeskrift for Lægers Facebook-side oplever stigende popularitet fra især yngre læger.

»Ifølge undersøgelsen er netop de yngre læger mere interesserede i de elektroniske platforme og mindre i det trykte blad. Men de vil dog gerne have hele pakken«, siger chefredaktør Torben Kitaj.

»Blandt yngre læger sker der et skred mod at bruge det trykte blad mindre. Det er slet ikke nok til, at vi overvejer at afskaffe det trykte blad, men vi holder øje med udviklingen«, siger Torben Kitaj.

Læserundersøgelsen viser desuden, at medicinske nyheder er det allermest populære, når lægerne bladrer igennem tidsskriftet. Og den popularitet betyder, at Ugeskrift for Læger fremover vil udvikle adgangen til netop den slags viden.

»Medicinske nyheder har længe været det mest populære, og det betyder, at der er et stort behov for at formidle nyheder inden for international forskning. Det kræver faktisk et stort overblik at skanne nyheder inden for alle specialer i de store videnskabelige tidsskrifter. Derfor overvejer vi at lade medicinske nyheder indgå som en del af vores satsning med en podcast hver 14. dag, som man kan downloade og lytte til på sin smartphone«, siger Torben Kitaj.

Den faste podcast vil ud over medicinske nyheder også indeholde debatter om aktuelle emner i sundhedsvæsenet.