Skip to main content

Lukninger og løft i ny PLO-vagtaftale i Nordjylland

Som følge af massiv vagtbelastning blandt de nordjyske praksislæger lukker og slukker vagtlægen i Skagen, Farsø, Brovst og Brønderslev permanent fra 1. marts. Fordelene ved den netop indgåede vagtaftale opvejer dog ulemperne, vurderer både regionsrådsformand Ulla Astman og PLO-formand Annemette Alstrup, der håber aftalen også vil fremme rekrutteringen af praksislæger.
Siden 2017 har der ikke været læger til at bemande lægevagten I Brønderslev, som nu nedlægges ligesom lægevagten i Skagen, Brovst og Farsø. Colourbox.
Siden 2017 har der ikke været læger til at bemande lægevagten I Brønderslev, som nu nedlægges ligesom lægevagten i Skagen, Brovst og Farsø. Colourbox.

Dorte R. Jungersen, dorte@jungersenjournalistik.dk

29. jan. 2020
5 min.

Siden indholdet af af den ny vagtaftale mellem PLO Nordjylland og region Nordjylland kom til den nordjyske presses kendskab i søndags, har barometeret været på ‘storm’.

Det skyldes den del af aftalen, der indebærer, at lægevagten lukker og slukker i Skagen, Farsø, Brovst og Brønderslev – sidstnævnte har dog reelt ikke været bemandet siden 2017.

Bestanden af praktiserende læger i Nordjylland er faldet med omtrent 70, siden den hidtil gældende vagtaftale blev indgået i 2007, og det måtte få konsekvenser.

Lukningerne har fået borgmestre, politikere og befolkningen til at protestere og appellere til både regionsrådet og PLO Nordjylland om at »vende skråen og arbejde videre med, hvordan ressourcerne bedst udnyttes«, som bl.a. Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S), formulerede det i et åbent brev til de to parter.

På to dage blev der i Skagen indsamlet 2317 protestunderskrifter.

Honoreringen får et løft

Både formand for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), og formand PLO-Nordjylland, Annemette Alstrup, er imidlertid tilfredse med resultatet.

»Med aftalen er der lagt sten til, at vi fremover i højere grad udnytter de lægelige ressourcer bedre end vi gør i dag. Der har været mange hensyn at tage. Først og fremmest havde vi brug for at reducere vores vagtmængde. Og det sker. Derudover er vi sikret en bedre honorering af sygebesøg. Det sker gennem indførsel af en garantibetaling/minimumsbetaling for nattevagterne. Altsammen tiltag, der vil lette trykket, og som jeg forventer vil gøre det smidigere at få byttet en vagt, når man har brug for det – det kan være svært i dag«, siger Annemette Alstrup.

»Dertil kommer, at vi flere steder har brug for nye lokaler og brug for at aflaste lægevagten i Frederikshavn ved at sende nogle af patienterne til Hjørring. Og så består der er stor pædagogisk opgave i at bruge lægevagten rigtigt og i at forklare befolkningen, hvad lægevagten har bestået af indtil nu, og hvordan den vil se ud fremover«, siger Annemette Alstrup.

En håndsrækning til rekrutteringen

»Af debatten er det fremgået, at nogen tror, at der alle de berørte steder har siddet en læge i hele vagtperioden, hvilket jo langt fra har været tilfældet. Derudover er det vigtigt at pointere, at det er patienter, der kan transportere sig selv, der kommer i lægevagten. Ja, der er patienter, der fremover vil få en længere transporttid, men det skal ses i forhold til, at vi får højnet og ensartet kvaliteten i hele regionen. Der vil stadig være kørende lægevagt ud til borgerne i Farsø, Brovst og Skagen«, siger Annemette Alstrup.

Formand for PLO, Christian Freitag, retter på Twitter en »stor tak« til regionsrådet i Nordjylland.

»Jeg tør godt lægge hovedet på blokken: Den aftale kommer til at rekruttere læger til Nord - og dermed kommer den borgerne til stor gavn«.

Den profeti deler Annemette Alstrup.

» Det er velkendt, at vi i Nordjylland har en tung vagtbyrde. Når det bliver klart, at den byrde er mindre, er der forhåbentlig flere der vil vælge regionen til«, lyder det fra Annemette Alstrup.

Astman: “Vi mødtes på midten”

Formand for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), er tilfreds med, at det er lykkedes at opnå enighed med PLO-Nordjylland om det, hun beskriver som en »robust« aftale for nordjyderne, der »fremtidssikrer« lægevagten.

»Vi vil gerne undgå, at vi lige kommer til at stå i en situation, hvor vi pludseligt bliver nødt til at lukke for et lægetilbud, fordi der ikke er læger at trække på. Det skete i 2017 i Brønderslev, hvor vi måtte lukke ned for lægevagten, og hvor borgene efterfølgende stod med fletningerne i postkassen. Vi anerkender, at de nordjyske praksislæger er endog meget tungt vagtbelastede. Også mere end de er i de øvrige regioner. Og det har vi så måttet finde en løsning på. Jeg synes, at vi har mødtes på midten«, siger Ulla Astman.

Aftalen indebærer, at der oprettes et pilotprojekt om videokonsultation ved lægevagten i Aalborg, så nogle borgere får mulighed for at blive konsulteret over video fra eget hjem.

Derudover har regionsrådet besluttet, at der snarest skal igangsættes en politisk drøftelse af kompenserende tiltag i Farsø, Brovst, Brønderslev og Skagen med henblik på budgetforhandlingerne for 2021. Det vil ske i regi af regionens Akut- og Praksisudvalg og i dialog med de berørte kommuner.

Faktaboks

Lægevagts-aftalen i Nordjylland