Skip to main content

LVS vil diskutere unødvendige behandlinger

De Lægevidenskabelige Selskabers bestyrelse skal vurdere, om der er ræson i at udarbejde en liste over unødvendige behandlinger à la det nylige britiske initiativ. Danske Regioner bakker op, også økonomisk.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

31. okt. 2016
3 min.

Forleden skabte det en del opsigt, at en britisk organisation, Academy of Medical Royal colleges (AMRC), offentliggjorde en omfangsrig liste over tiltag i sundhedsvæsenet - f.eks. diverse skanninger - som var unødvendige for de fleste patienter.

Ideen er øjeblikkeligt slået an i Danmark, og hjemstedet for en eventuel lignende liste her i landet, vil typisk være De Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).

"Det er til vores fordel, fordi behandlinger bliver funderet fagligt; det er til patienternes fordel, fordi de ikke behøver udsættes for noget, der ikke er nødvendigt; og det er til samfundets fordel, fordi hvert røntgenbillede mm., der bliver udeladt, sparer ressourcer", siger LVS-formanden, Henrik Ullum.

Han vil nu have tanken om en dansk liste behandlet i bestyrelsen, som mødes næste gang 10. november.

"Vi skal have fundet ud af, om vi skal lave en light udgave, f.eks. ved at skrive til medlemmerne og spørge, hvad de synes om den britiske liste, eller om vi skal lave et mere grundlæggende arbejde. Hvis ja, så er vores sekretariat for tyndt bemandet til at kunne løfte den opgave", siger han.

"Det er rigtigt tungt at lave sådan noget - nærmest som de kliniske retningslinjer. Så det skal vi først have afklaret. Og så skal vi overveje, hvad Danske Regioner tænker om dette her. Måske har de ressourcerne og siger, at dette her vil de godt lægge kraft i".

Men han understreger, at den faglige forankring skal sikres

"Hvis det bliver Danske Regioners projekt, så mister det sin legitimitet. Det er et dilemma".

Om det kan løses, vil vise sig. Umiddelbart er Danske Regioners reaktion i det mindste positiv.

"Vi skal i hvert tilfælde tage læring af det, man har gjort i Storbritannien. Hvordan vi skal gribe det an, synes jeg, vi skal snakke med fagfolkene om og få inspiration derfra. Vi kender jo godt problemstillingen, og dele af den har vi været omkring i f.eks. de nationale kliniske retningslinjer. Men at gøre det mere systematisk, synes jeg er en rigtig god ide", siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S).

Han ser også en fordel for frontlinjen - lægerne - i en sådan liste.

"Vi skal bruge de faglige ressourcer på den rigtige måde, og selvfølgelig sender det et signal til patienterne om, at det, vi gør, er der evidens for, og er der ikke evidens, så hjælper det ikke noget at presse på. Vi ved jo, at der nogle gange er et pres på vores fagfolk fra patienter, som ikke synes, det kan passe, at de ikke kan blive opereret mm. Der er mange facetter i dette her", siger han.

"Så jeg synes, vi skal tage fat på en gennemtænkt og ordentlig måde og sikre vores fagfolk, selvfølgelig også ressourcerne, og også patienterne".

Nu sagde du "ressourcer" - vil Danske Regioner støtte økonomisk?

"Jamen det er klart, at hvis vi f.eks. starter på nogle områder med pilotprojekter for at få erfaringer, og hvis det viser sig, at der er noget i det, så skal vi være fælles om det, og vi skal være med til at finansiere det. Det synes jeg helt klart".

Hos LVS glædeer formand Henrik Ullum sig over den positive udmelding fra Bent Hansen:

"Så er der basis for at mødes og tale mulighederne igennem både med Danske Regioner og andre interessenter”.

Læs også: Britiske læger opremser unødvendige indgreb