Skip to main content

Mænd - et nyt fagområde

Klaus Larsen

3. nov. 2005
5 min.

»Selskab for Mænds Sundhed har til formål at øge kendskabet til de forhold, vi får øje på, når vi bruger den mandlige optik på begreberne sundhed og sygdom«, forklarer chefpsykolog på H:S Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, som var en af initiativtagerne til Selskabet og til konferencen om Mænds Sundhed og Sygdom den 19. og 20. juni.

»Nogle gange ser man på social ulighed og får øje på nye vinkler, eller vi ser på tingene gennem en geografisk eller etnisk optik. Nu bruger vi altså kønnet og ser noget fjerde. Mere mystisk er det ikke - det er bare aldrig blevet gjort før herhjemme«, siger Svend Aage Madsen.

De enkelte aspekter, som konferencen belyste, er hver for sig heller ikke nye eller banebrydende:

»Vi forsøger blot at sætte aspekterne sammen for at se, om vi får noget at vide, som kan gavne vores behandlings- og forebyggelsesarbejde. Når man f.eks. ser nærmere på noget så velkendt som mænds lavere middellevetid, får man fat i mange andre ting: overdødelighed, livsstil osv.«

Vil generere ny forskning

»Med konferencen ville vi forsøge at skabe et fælles forum for de mange discipliner, der beskæftiger sig med mænds sundhed. Det er ikke noget, vi har fundet på i Danmark. Der har været flere verdenskongresser, med lige så vidt forskellige indlæg som dem, vi har hørt her«, siger Svend Aage Madsen. Nu håber han, at sammenkomsten af forskere fra så mange sundhedsfag har lagt frøene til en syntese, der ad åre kan bringe ny viden frem.

»Men det er noget, man skal arbejde med over nogle år. Det skal blive en tradition, før det fungerer. Ud over at optræde i den sammenhæng, som det skete her, optræder de samme folk jo i mange andre sammenhænge. Men ved at lave den slags konferencer, vil de måske komme til at opfatte mænds sundhed som en sammenhæng, de også optræder i. Det er en bevidstgørelsesproces, som tager tid. Og det var jo første gang i Danmark.«

Men selv om der blev fremlagt en imponerende mængde manderelateret sundhedsforskning, var der vel tale om forskning, som blev lavet alligevel?

»De udenlandske oplæg var mere eller mindre skræddersyede til den slags konferencer. Resten eksisterer ganske rigtigt i sig selv, og er ikke udviklet til lejligheden, men på hvert sit eget specialområde. Men jeg tror, vi vil komme til at generere noget ny forskning i og med den ny sammenhæng, det får at optræde i. Vi har et nordisk netværk, hvor vi sætter folk i gang med ph.d.-projekter inden for dette område, holder konferencer osv. Det vil i sig selv bringe nye ting frem. Andet vil være der i forvejen, men vil nu komme ind i en sammenhæng.«

Den øgede opmærksomhed om mænds sundhed har flere udspring: Der har i nogle år været fokus på prostatakræft. Der har været bekymringen over mænds overdødelighed og over faldende sædkvalitet. Erektil dysfunktion er blevet et emne, der både kan tales og skrives om.

»Og så skal man heller ikke undervurdere indflydelsen fra den forskning, der gennem flere år har været rettet mod kvindesundhed«, siger Svend Aage Madsen.

Nye indfaldsvinkler = ny viden

»Den fædreforskning, der satte mig selv i gang, står vel også på en måde på skuldrene af kvindeforskningen. Men dertil kommer, at befolkningen også har ændret adfærdsformer: Det er blevet almindeligt for mænd at være med til fødsler, efter at de blev henlagt til hospitalerne. Mænd er blevet langt mere relateret til deres børn, end de har været tidligere.

Der er ingen enkelt faktor. Men kvindebevægelsens fokusering på køn er en helt central baggrund. Mænd var aldrig begyndt at tænke i køn, hvis ikke kvinderne havde gjort det.«

Hvorfor var der flest kvinder til konferencen?

»Fordi det er kvinder, der tænker på sundhed, og på køn.«

Men det var jo folk fra sundhedsprofessionerne. Og uanset køn tænker de vel alle sammen i sundhedsbaner?

»Jo, men næsten ligegyldigt, hvilket møde du holder om sundhed, er det kvinder, der møder op. Og i øvrigt er der ved at være en overvægt af kvinder i sundhedssektoren. Men bortset fra det er det altid kvinder, der møder op, så snart det handler om køn. Holder man en konference om fædre, er to tredjedele af deltagerne også kvinder.«

Svend Aage Madsen selv begyndte at arbejde med sit fædreprojekt på H:S Rigshospitalet, efter at han først havde studeret kvinder og fødsler. Hans ph.d.-afhandling om mænds fødselsdepressioner blev set i udlandet, og pludselig, i efteråret 2001, befandt han sig til en verdenskongres i Wien, hvor Men's Health Forum havde samlet forskere fra hele verden.

»Der stod jeg, med 700 forskere fra 79 lande, som med et utal af vinkler fremlagde forskning om mænd og sund- hed. Det gik op for mig, som eneste dansker på kongressen, at der var noget at tage fat på. Og på et symposium sidste år slog vi de første strenge an.«

Selskabet for Mænds Sygdom og Sundhed er ikke et videnskabeligt selskab - ikke endnu, men Svend Aage Madsen håber da, at det kommer dertil.

»Det kommer lidt efter lidt. At holde konferencer som denne, hvor folk som [professor dr.med.] Kaare Christensen fra Syddansk Universitet, og statistikere som Knud Juel deltager, skal forholde sig til begrebet mænds sundhed, giver dem noget at tænke over. Det er en ny sammenhæng, der forhåbentlig giver dem nye, interessante infaldsvinkler. Og de møder forskere fra andre fagområder, og nye netværk opstår.

Foreløbig er vi en lille, faglig sammenslutning, der regelmæssigt kan arrangere videnskabelige konferencer uafhængigt af institutioner og industri. På langt sigt håber vi at kunne udvikle det til et egentligt fagligt selskab«, siger Svend Aage Madsen.

Links

Selskabet for Mænds Sundhed: www.sundmand.dk Hjemmesiden har ikke meget at byde på for tiden, men Svend Aage Madsen lover, at det vil blive bedre, når redaktøren om få måneder bliver færdig med sin afhandling.

Rapporten om Kønsforskelle i sygdom og sundhed af Karin Helweg Larsen m.fl., der udkom i marts, kan hentes på ligestillingsministerens hjemmeside, www.lige.dk under »publikationer«.

European Men's Health Forum: www.emhf.org/

aBMJ, temanr. om Men's Health, 3. nov. 2001. http://bmj.bmjjournals.com/ under Past issues.