Skip to main content

Mahler-prisen til Per Grinsted

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

1. nov. 2005
3 min.

Der var engang et sygehus på Fyn, ja faktisk flere sygehuse, og en praktiserende læge, ja faktisk mange af slagsen, som ikke var så gode til at tale sammen, eller kommunikere som man siger på nudansk.

Og det var ikke så godt, for det gik jo ud over de patienterne. Lange ventetider på diverse prøver. Mangelfulde og uforståelige oplysninger på epikriserne. Osv. osv.

Men så tog en praktiserende læge affære. Nu kunne det være nok! Det var Per Grinsted, og det var i 1989, at han i samarbejde med klinisk-kemisk afdeling på Odense Universitetssygehus tog initiativ til det, som har forbedret samarbejdet og kommunikationen mellem sygehusene og de praktiserende læger på det fynske, og som har bredt sig til det ganske land, og som nu primært er anledning til, at han modtager de praktiserende kollegers største hædersgave Mahler-prisen:

Han opfandt praksiskonsulenten og praksiskoordinatoren.

Ud over Per Grinsteds utrættelige arbejde med praksiskonsulentordningen, som man også i udlandet har taget til sig, får han Mahler-prisen for sit store engagement i forbindelse med laboratorieordningen og efteruddannelsen.

Laboratorieordningen, som også er ved at brede sig til resten af landet, går ud på, at almen praksis får et eller flere årlige besøg af teknikere fra hospitalerne for at undersøge, om nu deres udstyr er up to date.

Positive skudsmål er der, naturligvis, til hobetal, når man spørger om prismodtageren Grinsted. Der er de fornuftige fra fx formanden for praksisudvalget i Fyns Amt, Ole Nørskov, og formanden for DSAM's forskningsudvalg, Jens Søndergaard, som med én mund beskriver Per Grinsted som initiativrig og inspirator. Men der er lige så mange runde lovord om ham. At han er nem at tale med. At han er et selskabsmenneske og som en mangeårig fynsk kollega, Henrik Schroll, siger: »Det er aldrig kedeligt, når han er i nærheden«.

Selv siger Per Grinsted, 63, at han bare gerne vil forsætte det gode arbejde »et par år endnu«, og han ser store udfordringer for rollen som praksiskonsulent og -koordinator i de kommende regioner, ikke mindst i forhold til sundhedsarbejdet i de sammenbragte kommuner.

Lægesønnen Per Grinsted (fra Vejle) dimitterede fra Aarhus Universitet i 1968, og tre år senere slog han sig ned som praktiserende læge i Odense, som i mere end 30 år var hans base som familielæge, indtil han for nylig solgte sin praksis for at hellige sig arbejdet som praksiskoordinator.

Ud over sin praksis og pionerarbejdet som praksiskonsulent og -koordinator har Per Grinsted bl.a. været klinisk lektor ved Odense Universitet, kursustilrettelægger i mikroskopi og laboratoriemedicin samt været forfatter til lærerbøger og en længere række tidsskriftsartikler i ind- og udland.

Mahler-prisen tildeles som en uansøgt hædersgave til en alment praktiserende læge, der har ydet en særlig indsats for at fremme praksissektorens deltagelse i enten det forebyggende arbejde, inden for kvalitetsudvikling eller undervisning, som profilerer almen praksis. Prisen uddeles hvert år og er på 25.000 kroner.