Skip to main content

Man får mere med hjem, end man har givet

Journalist Birgit Brunsted, bbrunsted@mail.dk

1. nov. 2005
5 min.

Borgerkrig i Sudan. Sultende flygtninge i Tchad. Lemlæstelse og voldtægt i Uganda. Jordskælv i Iran. Konflikt i Haiti. Tortur i Congo. Tuberkulose i Sibirien.

For blot at plukke i den uendelige liste over menneskelige katastrofer, der foregår i verden her og nu, langt fra smørhullet Danmark. Og hvor det, som altid, er kvinder, børn og gamle, der er de mest sårbare, og som lider mest.

Alle er de områder, hvor Læger Uden Grænser er til stede med humanitær støtte og medicinsk nødhjælp. Med eftertryk på nødhjælp. Organisationen rykker ind i den akutte fase - som ganske vist, for eksempel i tilfælde af borgerkrig, kan vare mange år og lægger vægt på at uddanne personale, som kan tage over, når de rejser.

Læger Uden Grænser, almindeligvis kaldet MSF, en forkortelse af det franske navn Médécin sans Frontières, holdt for nylig informationsmøde for ansatte inden for sundhedssektoren på Panum Instituttet i København om organisationens arbejde og mulighederne for at søge ud. 70 interesserede var mødt op.

Målet er selvfølgelig at få flere læger, sygeplejersker, jordemødre og bioanalytikere til at tage en tørn i et af verdens brændpunkter.

Det er sygeplejerske Jesper Jørgensen fra MSF, der står for rekrutteringen. Han har naturligvis selv været ude og lægger heller ikke fingrene imellem: »Der er risiko for sygdom og ulykker, overfald og røveri - det skal man vide.« Men også: »Man får mere med hjem, end man har givet.«

Jesper Jørgensen understreger, at MSF er neutrale og gør alt for at sikre deres folk. Men han siger, at der er stigende sikkerhedsmæssige problemer, som for eksempel i Afghanistan, hvor MSF har været i 24 år, fordi der sker en sammenblanding af militært og humanitært arbejde, og adskillige er blevet dræbt. Det er aldrig set før.«

Kort efter mødet blev fem af Læger Uden Grænsers medarbejdere i Afgha-nistan dræbt, ingen af dem danskere, og den 28. juli meddelte organisationen opsigtsvækkende, at den trak sig ud af Afghanistan på grund af den farlige situation.

Kræver et godt helbred

For at blive udsendt for MSF skal man have et godt helbred og en god psyke, og man kræver en lægeerklæring. Desuden skal man have sproglige kvalifikationer - engelsk, fransk, spansk, portugisisk. Læger skal være færdiguddannede, have to års erfaring i bagagen og gennemgået kursus i tropemedicin.

Når man har søgt, kommer man til en optagelsessamtale på halvanden time og deltager i en optagelsesdag, sammen med fire andre ansøgere, hvor man bliver udsat for forskellige prøver.

Læger Uden Grænser er på udkig

efter personer med erfaring i ledelse, undervisning, epidemier, forebyggelse og behandling, moder-barn-sundhed, gynækologi og obstetrik og ernæringsvidenskab. »Der er ikke ét projekt, hvor der ikke er ernæringsfolk tilknyttet,« siger Jesper Jørgensen.

Med hensyn til arbejdet i felten, udgør det kliniske arbejde cirka ti procent, bortset fra den helt akutte fase. Resten er undervisning, supervision og assi-stance for at styrke de lokale ressourcer så meget som muligt.

Derudover er MSF en af de få organisationer, der målrettet behandler aids-patienter »De har ret til samme behandling som vi får herhjemme, og komplians i Sydafrika er bedre end det, vi ser i Danmark,« siger Jesper Jørgensen.

Læger Uden Grænser samarbejder altid med det lokale sundhedsministerium, samt de mange andre hjælpeorganisationer som Oxfam, Røde Kors og Red Barnet.

Nogle af deltagerne ville vide, om det er muligt at komme ud som par. Det er det, men det er svært at sende to uerfarne ud. Man kan også anmode om at arbejde inden for et specielt felt, for eksempel tuberkulose, især hvis man i forvejen ved noget om det, siger Jesper Jørgensen.

Tid til at være menneskelig

Louise Klingenberg, 27, turnuslæge i Gentofte, har ønsket at lave humanitært arbejde, lige siden hun startede med at læse medicin, »og ikke bare blive i Danmark«.

»Jeg er interesseret i kirurgi og vil have fingrene i det og bruge tiden på at lære noget og stå med en erfaren læge og lære krigskirurgi,« siger hun, »jeg vil lære at være menneskelig på en anden måde, det har læger her i Danmark ikke tid til.«

»Umiddelbart er jeg tiltrukket af MSF og der er ikke noget, der binder mig herhjemme. Jeg skal have at vide, hvad de kan bruge mig til, når jeg er færdig med min turnus til januar. Det ville være et godt tidspunkt at tage ud - også økonomisk,« siger Louise Klingenberg.

»Jeg vil ud for at gøre en forskel,« siger turnuslæge Helene Christiansen, »jeg er ikke så optaget af problemerne her i vores del af verden, som om patienten kan få betalt en taxa hjem. Jeg vil arbejde et sted, hvor problemerne er reelle.«

Helene Christiansen blev færdig for at halvt år siden, men har tidligere læst antropologi: »Jeg er idealistisk og har altid været interesseret i humanitært arbejde. Før var jeg sikker på, at jeg skulle ud, men nu har jeg to børn på fire og seks, så jeg må vente lidt eller finde et område, der ikke er så krigshærget. Det vil jeg spørge om, og min mand kunne måske komme med som logistiker.«

Signe Frydenskov, 27, er færdig som sygeplejerske til oktober: »Jeg har lavet masser andet frivilligt arbejde og interesserer mig for interkulturel forståelse. Jeg har lyst til at tage ud, og MSF er en mulighed.«

»Mit mål er også at gøre opmærksom på konflikter rundt omkring i verden, som ikke bliver taget op i medierne, eller er på den politiske dagsorden. Men også for selv at få bedre kompetencer og oplevelser,« siger Signe Frydenskov.

Fakta

Læger Uden Grænser, kaldet MSF, en forkortelse af organisationens franske navn Médécins sans Frontières, er en nødhjælpsorganisation, hvis mål det er hurtigt at træde til med medicinsk nødhjælpsarbejde under humanitære katastrofer.

Organisationen opretter hospitaler og sundhedsklinikker, sørger for rent vand, telte, tæpper og medicin og uddanner lokalt personale.

MSF, i Danmark fra 1993, finansieres af bidrag fra private, virksomheder og Danida, men modtager aldrig over 50 pct. fra statslige kilder for at kunne opretholde sin uafhængighed.

MSF modtager ikke penge fra virksomheder, der er involveret i diamant- og våbenhandel.

MSF har projekter i 81 lande.

Læger og specialister udgør 24 pct. af medarbejderne, sygeplejersker og jordemødre 33 pct. og det ikkemedicinske personale 43 pct.

MSF sender omkring 3-3.500 personer ud om året.

Gennemsnitsalderen for udsendte er 34 år.

Månedslønnen er 5.500 kr. for læger og 4.500 kr. for sygeplejersker.

Rejse, flytning, vaccinationer og forsikringer er dækket af MSF.

Der er p.t. tre danske læger udsendt til Liberia, Kenya/Syd-Sudan og Darfur.

www.msf.dk