Skip to main content

»Man kan frygte, at det er aftalt spil«

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

6. maj 2013
3 min.

Det forventes jo, at jeres overenskomst bliver opsagt – hvordan reagerer du på det?

»Med irritation. Jeg synes jo, at man burde kunne sætte sig ned og forhandle og gøre en indsats for at blive enige om, at der faktisk er nogle ting, man godt kan ændre på. Jeg tror godt, vi kan finde områder, hvor man kunne ændre nogle procedurer. Jeg tænker på, at vi jo har mange rutiner og daglige opgaver, og hvis der bare bliver lagt ovenpå, bliver det alt for meget. Hvis der kommer ønsker og behov fra det øvrige sundhedsvæsen, kan vi indstille os på det. Men selvfølgelig ikke, uden at der også er penge med til opgaven«.

Parterne har jo forsøgt at forhandle?

»Jeg har ikke indtryk af, at de overhovedet har snakket ordentligt med hinanden. Man kunne godt forvente mere forhandlingsvilje. Når RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, red.) er fast besluttet på det, de skal opnå, sætter de sig for fast på det og giver ikke forhandlingerne den chance, de skal have. De har haft lang tid til at forhandle. Man kan frygte, at det er aftalt spil mellem RLTN og regeringen«.

Vil du være parat til at gå i strejke, hvis overenskomsten bliver erstattet af et lovindgreb, der regulerer jer?

»Ja, det er vi nødt til at være enige om. Jeg er parat. Jeg synes egentlig, man skal tænke på, hvad man har, og det er vigtigt at bevare den arbejdsiver og den indsats, der gøres i almen praksis. Hvis man begynder at pille ved det, så giver det bagslag i hele sundhedsvæsenet«.

Hvor lang tid har du råd til at strejke?

»Jeg har ikke regnet ud, hvor lang tid. Men jeg har været ved at tænke på det. Det skal helst være kort og effektivt. Ingen har lyst til at komme derud«.

Taler I meget om dette her i dit netværk?

»Det fyldet meget, men vi har ikke rigtig noget at forholde os til. Vi vil hellere vente, til vi har noget ordentligt at forholde os til, og ikke bruge al vores energi på at spekulere på noget, som vi alligevel ikke har nogen indflydelse på«.

Den usikkerhed, der har været gennem længere tid, har den påvirket din praksis?

»Ja, den har påvirket. Vi har meget overvejet det med hensyn til personale, og der har været forskellige økonomiske ændringer i vores aftaler med regionen, som har betydet noget økonomisk. Centrifugeringsaftalen om blodprøver blev opsagt, og regionen har i stedet indsat biler, der kører rundt og henter blodprøver. Det har været et godt honorar, som nu falder væk, det påvirker også. Mange ting står også stille. Man går ikke ind i arbejdet på samme måde. Vi ligger lidt underdrejet«.

Hvad med jeres personale?

»Vi har i hvert fald ikke øget det. Tværtimod. I vores praksis har vi reduceret sygeplejersketimerne«.

Hvordan tror du, almen praksis kommer til at se ud fremover?

»Jeg håber jo ikke, at det kommer til at holde stik, som nogen siger, at almen praksis er ved at være uddøende. Det håber jeg ikke. Jeg mener, der er rigtig god mening i, at vi i almen praksis ikke er offentligt ansatte, men alligevel er en integreret del af det offentlige sundhedsvæsen. Det giver mange flere muligheder og er meget mere effektivt. Jeg ser os som en arbejdsom, pligtopfyldende og omstillingsparat gruppe«.