Skip to main content

Mandearbejdsplads tog godt imod sundhedsprojekt

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

8. jun. 2012
2 min.



Da den vesthimmerlandske metalvarefabrik Treco sidste år åbnede porten for den første runde af »Projekt ulighed«, blev arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant Doris Lauritzen godt modtaget, da hun gik en runde til sine 50 kolleger, som alle er mænd: 34 ufaglærte plus 16 smede og andre faglærte. Virksomheden, som er en af de 60, der deltager i 3F's projekt, »donerede« 20 minutter pr. medarbejder.

»Vi fik næsten alle med. Jeg tror kun, der var fem, der sagde nej tak. To af dem, fordi de i forvejen går til lægen af andre grunde«, siger hun.

Doris Lauritzen kan bekræfte, at mænd ofte har svært ved at finde vej til lægen, før det er ved at være for sent.

»Det er vist generelt for mænd. Min egen mand er ufaglært jord- og betonarbejder. Han fik spinalstenose for et par år siden, lige før han blev 60, fordi han var slidt ned. Før den tid havde han haft måske fem sygedage i alle årene. Men man går jo ikke til lægen og piver, hvis der er lidt«.

Det skulle han måske have gjort lidt tidligere?

»Ja, for så viste det sig, at han var slidt helt ned. Det kunne måske være opdaget i tide, hvis han havde fået et sundhedstjek - ligesom mændene her på fabrikken«, siger Doris Lauritzen.

Konsulent i 3F, Peter Faarbæk, er projektansvarlig for sundhedstjekkene, og han er overbevist om, at sådan en kampagne var blevet mødt med piften og buhråb for 5-10 år siden. Men i de fem år, hvor han har arbejdet med mænds sundhed, har han oplevet store forandringer.

I forbindelse med den årlige »Mænds sundhedsuge« har han i de sidste fem år arrangeret en konference for tillidsfolk og andre med interesse for sagen.

»Til den første konference kom der næsten kun kvinder. Sidste år var næsten alle deltagerne mænd«, siger han. »Så der er faktisk sket en del - om det så skyldes samfundsdebatten eller vores egen indsats.

I går var jeg sammen med 27 sikkerhedsrepræsentanterfra et stort tømrerfirma for at diskutere sundhed og forebyggelse. Her oplevede jeg, at de nærmest var delt i to lige store lejre i forhold til, om man skulle fokusere på kost, motion og sundhed på arbejdspladsen. Halvdelen var meget positive - og det ser jeg som et stort fremskridt. Selv om der er et stykke vej igen«, siger Peter Faarbæk.