Skip to main content

Mange amtslige tilbud til kommende og nuværende ledere

Journalist Jan Andreasen/Azygos

2. nov. 2005
8 min.

Der er fokus på ledelse i sundhedssektoren i disse år. Kravene til den enkelte leder vokser, og lederrollen er under forandring. Dermed øges behovet for et erhverve sig redskaber, der kan bruges i lederrollen. Fra politisk side lyder meldingen ofte igen og igen, at nutidens ledere i sundhedssektoren skal være de bedst egnede.

Der er et mangfoldigt tilbud i amterne om lederuddannelser og lederudviklingskurser til både ledere på vej, nye ledere og erfarne ledere. Der findes lederkurser og uddannelser udbudt af private virksomheder, diplomuddannelser fra erhvervsskoler, en række af forskellige masteruddannelser knyttet til universiteterne i Aalborg, Århus, Odense og København, OLAU-kurserne, de enkelte sygehuses egne tilbud, de lokale amts tilbud samt det seneste skud på stammen - TOPlederakademiet. En arbejdsgruppe er p.t. ved at revidere OLAU-kurserne. Som led i dette arbejde har arbejdsgruppen samlet de amtslige tilbud til ledere i sundhedssektoren, for at bruge dette i videreudviklingen af OLAU-kurserne.

»Det er tanken, at OLAU-kurserne skal supplere og bygge videre på de tilbud som amterne og sygehusene tilbyder i deres lederuddannelser. Vi forestiller os, at OLAU-kurserne skal være mere modulopbygget, således at den enkelte leder kan melde sig til de moduler, som vedkommende har brug for i sin lederudvikling«, siger fuldmægtig Rikke Ginnerup, kontor for Uddannelse og Ledelse, Amtsrådsforeningen.

Så godt som alle amter har lokale tilbud til deres ledere. I nogle amter er tilbudene omfangsrige, i andre er der udvidelser på vej. Tilbudene veksler mellem generelle tilbud til ledere og generelt eller mere specialudviklede forløb til faggrupper inden for en sektor.

Århus Amt

Uddannelsesafdelingen i Århus Amt har et omfattende kursustilbud til både kommende og nuværende ledere, og de bistår også ved løsning af aktuelle problemer eller behov. Kursusdeltagerne kommer fra alle amtets sektorer, og holdene matches på tværs af sektorer, faggrænser og kommunegrænser. Det sker ud fra den opfattelse, at der i ledelse er nogle elementer, der er generelle og ikke knytter sig specifikt til en enkelt sektor.

»Vi tror på, at ledelse både er universel og specifik, og at det er frugtbart at samle deltagere fra forskellige sektorer. Derved er det muligt at få andre, med en helt anden faglig baggrund og erfaringer, til at se på sin organisation. De kan stille de spørgsmål, som normalt ikke stilles. Derved kan der opstå nye måder at forstå en problemstilling på. Det fremmer også samarbejdet, at ledere mødes på tværs _af kommunegrænser. Men det er også vigtigt, at der er specifikke tilbud til lederne som for eksempel de tilbud, som sygehusene tilbyder«, siger Annemette Digmann, Uddannelseschef, Uddannelsesafdelingen, Århus Amt.

Uddannelsesafdelingen i Århus Amt tilbyder kurser til ledere på vej, ledere for en stund, nye ledere, mellemledere og erfarne ledere. Kurset til ledere for en stund er et nyere tilbud beregnet til de medarbejdere, der er ledere i en overgangsperiode - for eksempel i en projektperiode og lignende. De står ofte over for store udfordringer og har ikke tidligere haft et tilbud i Århus Amt.

Introduktionskurset for nye ledere i Århus Amt er obligatorisk for alle nye ledere, der ansættes i amtet. Det skal fremme forståelsen for helheden og de tværgående sammenhænge i amtet samt fremme indsigten i amtets samlede virksomhed. Endvidere skal det gøres lettere for de nye ledere. Senere tilbyder amtet et 28 dage langt lederudviklingsforløb opbygget omkring fire moduler med temaerne:

  • Lederen som leder - identitet og roller

  • Kvalificering af egen organisation

  • Lederen som visionær strateg

  • Perspektivering

»Vi tilbyder også ledersparring, coaching og ledernetværk. Vi er ved at udvikle et koncept, hvor erfarne ledere lærer at coache nye ledere. Endvidere har vi etableret et ledernetværk. Vi mener, at lederudvikling aldrig holder op«, siger Annemette Digmann.

Et sygehus eller en sygehusafdeling kan også henvende sig med et konkret problem eller behov til Uddannelsesafdelingen, der herefter kommer med et skræddersyet tilbud. Uddannelsesafdelingen bliver også brugt som rådgivere til at pege på en ekstern partner, der kan løse en konkret opgave for den enkelte organisation. Afdelingen sælger sine ydelser til institutionerne i amtet, der frit kan vælge mellem at købe amtets egne tilbud eller tilbud fra private firmaer eller konsulenter.

www.uddannelsesafdelingen.dk er det muligt at læse mere om de mange uddannelsestilbud i Århus Amt til kommende og nuværende ledere. Det er også muligt løbende at læse resultater fra det forskningsprojekt, som Annemette Digmann p.t. er i gang med om ledelse i en stor offentlig organisation.

Københavns Amt

Københavns Amt har i år søsat ledelsesudviklingsprogrammet »Galileo - bevægelse i ledelse«, der er målrettet til alle afdelingsledere og mellemledere på amtssygehusene i Gentofte, Herlev og Glostrup. I alt ca. 1.100 afdelingsledere og mellemledere skal over en 4-årig periode igennem udviklingsprogrammet, der for afdelingslederne varer i alt 17 dage og for mellemlederne 15 dage. Gruppen af mellemledere omfatter overlæger, afdelingssygeplejersker, ledende laboranter, ledende lægesekretærer etc. Det er obligatorisk for lederne af deltage i programmet.

Udviklingsprogrammet er delt i to blokke. Temaerne i blok I er:

  • Ledelsesmæssige visioner for sygehusene

  • Helhedstænkning og strategisk planlægning

  • Sundhedsøkonomi

  • Økonomistyring og økonomistyringsværktøjer

  • Dialog mellem ledelsesniveauer

I blok II er det de personlige egenskaber og lederadfærd, der er fokus på:

  • Personligt lederskab

  • Strategisk ledelse

  • Personaleledelse

  • Teamudvikling og ledelse af _ledere

  • Organisationsudvikling

Deltagerantallet er 20 i blok I og 16 i blok II.

Målet med ledelsesudviklingsprogrammet er at styrke de økonomiske og faglige kompetencer i det ledelsesstrategiske arbejde på afdelingerne. Programmet vægter dialog, erfarings- og vidensformidling på tværs af sygehuse, ledelsesniveauer og faggrupper.

Det har været hensigten at skabe ét fælles ledelsesudviklingsforløb til sygehusvæsenet i Københavns Amt og samtidig give deltagerne mulighed for også at arbejde med afdelingsspecifikke problemstillinger og egne ledelsesmæssige problemstillinger.

»Mellemlederne kommer på hold sammen, hvor de har mulighed for at arbejde med problemstillinger fra deres egen afdeling. Afdelingslederne er på hold med_afdelingsledere fra andre afdelinger på de tre hosp italer, fordi vi prioriterer dialog og erfaringsudveksling på tværs højt. Vi prioriterer også dialog mellem forskellige niveauer, hvorfor fx sygehusdirektoratet er meget synlige i forløbet«, siger Peter Orebo Hansen, direktør for sygehuse, sundhed og forebyggelse, Københavns Amt.

Programmet er startet for afdelingslederne, og senere på året kommer mellemlederne med. Der er nedsat en styregruppe med repræsentanter fra alle niveauer og faggrupper, der har arbejdet med konceptudviklingen.

Vestsjællands Amt

I Vestsjællands Amt tilbydes ledelsesudviklingsprogrammer på flere niveauer fra en leder i støbeskeen _til den erfarne leder og senest diplomuddannelse i ledelse. I modsætning til Københavns Amt satser Vestsjællands Amt ikke på et ledelsesuddannelsesprogram alene til sundhedssektoren. I Vestsjællands Amt mødes ledere på tværs af faggrupper og sektorer til ledelsesudviklingskurser.

»Vi mener, at der er nogle generelle værktøjer, som det er vigtigt for lederen at bruge, og som ikke relaterer til den enkeltes faglige baggrund«, siger uddannelseskonsulent Thorkil Østergaard, Vestsjællands Amt.

Lederprogrammet i Vestsjællands Amt starter med kurset »Før leder«. Herefter følger kurserne »Ny leder« og »Det personlige lederskab I & II«. Efter sommer starter en diplomlederuddannelse i samarbejde med Ledelsesakademiet, Selandia, Slagelse.

På alle uddannelsesniveauer har læger haft en pæn deltagelse. »Før leder«-kurset er over en sammenhængende uge, »Ny leder« _er over tre moduler i alt seks en halv dag og »Det personlige lederskab« er samlet over fem moduler på i alt 13 dage. Diplomuddannelsen varer derimod to år og indeholder både hjemmearbejde og eksamen.

»Vi har gennem flere år haft stor succes med at fokusere på ledelse, og at lade kommende og nuværende ledere mødes fra forskellige sektorer. Derved lærer de noget af hinanden. Den faglige udvikling får den enkelte i sin hverdag - vi tilbyder ledelsesværktøjer og ledelsesudvikling. Vi har gennem årene oplevet en øget deltagelse af læger på kurserne. Det er meget positivt, fordi ledelse i dag ikke kun handler om det faglige men i højere grad om lederskab«, siger Thorkild Østergaard.

De øvrige amters tilbud
Frederiksborg Amt

Lederudviklingsforløb for afsnitsledere i sundhedsvæsenet. Et forløb, der er opbygget over tre moduler af i alt to ugers varighed, med mulighed for tilvalgskurser, netværksgrupper og coaching. Der arbejdes med ledelsesmæssige aspekter ud fra tre niveauer - det personlige, gruppen/teamet og den øvrige organisation.

Frederiksborg Amts Kompetencecenter udbyder en lang række af uddannelsesforløb for alle ledere i amtet. Kurserne er af varierende længde.

Roskilde Amt

Er ved at udvikle et lederudviklingsprogram for ledere i sygehusvæsenet med start til august. Forløbet starter med en test af den enkelte leder efterfulgt af et udvik- lingsforløb gennem forskellige moduler og konsulentsparring. Kurserne gennemføres i samarbejde med Muusmann Research & Consulting.

Bornholms Amt

Tilbudene til lederne er knyttet til deres praktiske hverdag eller i forbindelse med udviklingsprojekter.

Fyns Amt

Fyns Amts Lederuddannelse er et omfattende uddannelsesforløb gennem fem moduler over otte måneder. Obligatorisk for alle nyansatte ledere i amtet. Læger bliver først indstillet til OLAU II-kurset, når de har gennemført dette uddannelsesforløb.

Sønderjyllands Amt

Har en kursusvirksomhed, der tilbyder kursus for lederteam i amtets sygehusvæsen. Temaerne er personaleledelse, økonomistyring, afdelingsledelse. Kurserne er af kortere varighed på op til fire dage.

Ribe Amt

Centralsygehuset Esbjerg-Varde har deres eget udviklingsprogram bestående af fire moduler af to til tre dages varighed. Kurserne er personligt rettet mod mål og værdier i amtet, personligt lederskab og læring.

Personaleudviklingscentret i Ribe Amt udbyder et meget stort udbud af kurser og udviklingsforløb med varierende indhold og varighed.

Vejle Amt

Uddannelsescentret for sundhedsvæsenet i Vejle Amt tilbyder en lang række forskellige typer af lederkurser, for eksempel kursus i driftsledelse, lederudvikling for funktionsledere samt en fælles lederuddannelse for alle nyansatte ledere i Vejle Amt, der strækker sig over 31 dage i to år.

Ringkjøbing Amt

Ringkjøbing Amts lederuddannelse er for alle ledere i amtet. Modulopbygget forløb til »før leder-kursus for den erfarne medarbejder og kursus til den erfarne leder. Forløbene gennemføres i samarbejde med PLS Rambøl.

Nordjyllands Amt

På Aalborg Sygehus har de et kursus for mellemledere. Center For Kompetenceudvikling i Nordjyllands Amt udbyder en lag række kurser som for eksempel ledelse i team, mellemlederuddannelse, projektledelse, det personlige lederskab. Kurserne er af forskellig varighed.

Viborg Amt

Lederuddannelse for nye ledere i Viborg Amt. Derudover tilbyder amtet en række ledelsesudviklingsforløb for alle ledere i amtet.

Storstrøms Amt

Storstrøms Amt etablerede ved årsskiftet 1999/2000 Storstrøms Amts Ledelsesakademi som en organisatorisk ramme for arbejdet med udvikling af ledelse og ledere.

I Ledelsesakademiet er der ud over egentlige kurser løbende tilbud om udviklingsaktiviteter som fx café-møder og studiekredse. I disse tilbud skelnes ikke mellem ledernes faglige baggrunde, da det er ledelse som fag, der er på dagsordenen i Ledelsesakademiet. Storstrøms Amt har således ikke særlige udviklingsforløb for ledere på sygehusene. Kurserne varer 8-12 dage.

Hovedstadens Sygehusfællesskab

H:S er ved at udvikle en fælles lederuddannelse for alle afdelingsledelser på sygehusene. Uddannelsen er et supplement til sygehusenes egne lederudviklingskurser, som primært er målrettet mellemlederniveauet.

Kilde: Amtsrådsforeningen.