Skip to main content

Mange overlæger er pressede i hverdagen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

12. jun. 2012
2 min.

»De beskrevne problemer eksisterer. Mange overlæger giver i dag udtryk for, at de er pressede i hverdagen. At de ikke har tid til andet end det højst nødvendige«.

Sådan lyder reaktionen fra Overlægeforeningens formand Anja Mitchell, der nikker genkendende til flere af elementerne i overlæge Gitte Nielsens personlige beretning.

Overlægeforeningens seneste undersøgelse af overlægernes arbejdsvilkår fra 2009 viser da også, at hver fjerde overlæge vurderer arbejdsklimaet som ret negativt: 37 pct. af overlægerne oplever »altid« eller »ofte«, at de ikke har nok tid til arbejdsopgaver, ligesom 46 pct. oplever, at arbejdet hober sig op. Hver tredje oplever »altid« eller "ofte" et konstant tidspres.

»I bund og grund handler det om en følelse af afmagt og ikke nok indflydelse på tilrettelæggelsen af eget arbejde. Mange oplever problemer med organisering og arbejdstilrettelæggelse i disse pressede tider. Ligesom Gitte kan de ikke se løsningen. Og det kan også være svært i de store komplekse systemer, som vi har på de store sygehuse«, siger Anja Mitchell.

Overlægeformanden påpeger dog, at løsningen generelt set hverken er, som Gitte Nielsen, at rejse væk. Eller, som andre overlæger, at begræde hospitalernes størrelse.

»Vi er alle nødt til at engagere os i de konstante omstillinger, der kommer, uanset hvad overlæger måtte mene. Vi er nødt til at se fordele i den bedre patientbehandling, som mange af disse ændringer medfører, og som jeg tror, at alle fagligt set er enige i«, siger Anja Mitchell.

Men det kræver ifølge overlægeformanden synlig ledelse på alle niveauer, så ledelsen kan imødekomme de frustrationer, som menige overlæger oplever ved forandringerne. Lægerne skal se fordelene. Og få rum til at engagere sig.

»Ingen er imod kvalitet eller registreringer. Det skal bare give mening. Og der skal ikke være dobbeltarbejde. Og så skal alle forstå rationalet bag disse ændringer. Vi skal som overlæger være med til at sikre smarte løsninger. Og sikre, at overlæger laver overlægearbejde. Mange savner helt retfærdigt mere pleje- og støttepersonale. Men vi skal gå forrest i forandringerne, da det er os, der bedst ved, hvordan vi sikrer kvalitet i patientbehandlingen«, siger Anja Mitchell.