Skip to main content

Mange overlæger går i vagt

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

11. apr. 2011
4 min.

Overlæge Iben Sorgenfrei er som anæstesiolog vant til at gå i tilstedeværelsesvagt. »Der er flere specialer i FAS, som går i tilstedeværelsesvagt som en selvfølge og altid har gjort det, men den gruppe er ikke kendt i den brede offentlighed, desværre«, siger hun. Det er især i specialerne gynækologi, kirurgi og anæstesiologi, at der er tradition for at lægerne er i gang på hospitalet om natten.

Iben Sorgenfrei, der arbejder på Hillerød Hospital, synes, der har været mest fokus på de speciallæger, der ikke er meget for at gå i tilstedeværelsesvagt, nemlig internmedicinerne. Som det fremgik af en artikel i Ugeskrift for Læger er det en udbredt opfattelse blandt medicinerne, at deres kompetencer er bedst brugt om dagen på ambulatoriearbejde og stuegang og ikke om natten, hvor langt de fleste akutte tilfælde kan klares af en god forvagt med en bagvagt i baghånden, når det kniber.

Men det holder ikke, mener Iben Sorgenfrei, der har skrevet et indlæg i dette nummer af Ugeskriftet (s. 1157)

»På de hospitaler, hvor de medicinske bagvagter går hjem, står den medicinske forvagt alene tilbage til at modtage akutte patienter. Hvis denne forvagt står rådvild over for en vanskelig patient, er det et generelt fænomen, at de tilkalder den tilstedeværende speciallæge, og det er anæstesiologen. Det gør de i stedet for at ringe til den medicinske bagvagt. Det er ikke noget, man taler højt om, men internt snakker vi om det«, siger hun og understreger, at det langtfra er et nyt problem.

»Anæstesiologen spørger selvfølgelig, om forvagten har talt med sin medicinske bagvagt. Det har de ofte ikke af forskellige årsager. Hvis de har, er det typisk bagvagten, der har anbefalet, at de ringer efter os, fordi deres vurdering har været, at patienten skulle tilses af en anæstesiolog«, siger Iben Sorgenfrei.

Og det passer ikke altid?

»Nej, langtfra. Men er kl. 3.00 om natten, orker vi ikke at tage den kamp, det er at skulle konfrontere den medicinske bagvagt med, at 'det er din patient, som du burde komme ind og tage dig af sammen med din forvagt`. Så er det hurtigere at gøre det selv«.

Fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på Hillerød Hospital, Susanne Hartvig Hartzen, kender godt problemet:

»De yngre læger giver hyppigt udtryk for, at det er belastende at gå i forvagt og mellemvagt på en akut medicinsk afdeling. Ansvaret kan føles tungt, når man mangler erfaring, og arbejdspresset er højt. De efterlyser derfor mere tilstedeværelse af speciallæger i vagten. I dag oplever mange yngre læger det som en barriere, at bagvagten ikke er der, og de kvier sig ved at ringe eller kalde bagvagten ind«.

Ledende overlæge Tomas Joen Jakobsen, Kardiologisk og Endokrinologisk Afdeling, Hillerød Hospital, siger:

»Vi kan ikke genkende problemet. Vi har en kompetent akutvagt i modtagelsen og desuden et bagvagtniveau og vi forventer det er dem der bliver kaldt. Hvis forvagten kalder Mobilt Akut Team kommer anæstesiologen også, og så er det jo også den speciallæge, de bruger. Der er dækket godt ind med medicinske speciallæger i vagt nu og det bliver endnu bedre (se neden for, red.). I øvrigt synes jeg, det handler om at bruge ressourcerne bedst muligt. De to specialer repræsenterer hver sine kompetencer. Anæstesiologerne er fokuserede på den hurtige indsats, mens intern medicinere sammenholder observationer over tid. To meget forskellige tilgange og desværre er der for tiden næsten udelukkende fokus på den anæstesiologisk tilgang«.

Hillerød Hospitals vicedirektør Anders Kyst siger:

»Problemet er kendt de fleste steder, man hører bare ikke så meget om det. Men vi bokser med det og prøver at være relativt åbne over for det«.

Hillerød Hospital har valgt en slags mellemløsning for den nye store fælles akutmodtagelse, der er under etablering. Indtil de kan leve fuldt op til kravet om en medicinsk speciallæge i tilstedeværelsesvagt døgnet rundt, vil læger, der er i gang med de sidste par år i deres medicinske hoveduddannelse, løfte opgaven. De har ansættelse på specialeafdelingerne, men skal have tilstedeværelsesvagter i FAM'en.

»Det er løsningen på nuværende tidspunkt. Der skal jo også være speciallæger om dagen til ambulatoriet og stuegang. Vi bliver desuden nødt til at tage hensyn til vores rekrutteringsmuligheder, og det anses ikke i øjeblikket som attraktivt at gå i tilstedeværelsesvagt. Hvis vi som det eneste hospital kræver af de medicinske speciallæger, der er ansat på afdelingerne, at de skal gå mere i tilstedeværelsesvagt, risikerer vi, at de søger til andre hospitaler i regionen«.

Han mener derfor, at det skal være en fælles beslutning for områdehospitalerne, når speciallægerne pålægges mere vagtarbejde.

Yngre Læger på Hillerød Hospital er positive over for planerne.

»Det er en god ide i forhold til sparring og uddannelse, og det giver et kompetenceløft i vagten i forhold til nu«, siger Susanne Hartvig Hartzen.

Læs også: Flere speciallæger i vagt er spild af resurser, Ugeskrift for Læger (2011;173:861).

FAKTA

Tilstedeværelsesvagt af speciallæger er et krav til de nye fælles akutmodtagelser, der skal oprettes som led i Sundhedsstyrelsens akutplan.

Ved de seneste overenskomstforhandling blev det aftalt, at der skal udarbejdes en analyse af vagtområdet, som skal danne baggrund for overenskomstforhandlingerne i 2013.