Skip to main content

Mange ydelser, høj kvalitet og lav pris

Informationsmedarbejder Lisbeth Dahl, FAS, ld.fas@dadl.dk

22. okt. 2010
2 min.

Foto: Anders Brohus

»Kravene til kvaliteten i speciallægepraksis skal være de samme som de krav, der stilles til sygehusene. Speciallægepraksis skal være en del af det samlede sundhedsvæsen, ligesom der ønskes et tættere samarbejde mellem sygehuse og speciallægepraksis«, sagde Mikkel Holmelund, næstformand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS), på repræsentantskabsmødet i Vejle 8. oktober.

»Speciallægepraksis er det nære tilbud til patienterne i en tid med samling af funktioner på store sygehuse og vores ydelser kan gøres billigere og med helt samme kvalitet, påpegede Mikkel Holmelund«.

Sidste år blev Udvalget om fremtidens speciallægepraksis nedsat bestående af repræsentanter fra Danske Regioner og FAPS. Udvalget fremlægger en rapport vedrørende fremtidens speciallægepraksis i slutningen af oktober måned.

Mikkel Holmelund kunne dog allerede nu fortælle, at det af rapporten kommer til at fremgå, at regionerne ønsker mere fleksibilitet i form af nye tidsbegrænsede ydernumre og en mulighed for højere grad af subspecialisering i den enkelte praksis. Det blev flere gange understreget, at sådanne tiltag vil skulle forhandles mellem overenskomstens parter.

Kvalitet

Kvalitet bliver et afgørende tema i de kommende overenskomstforhandlinger. Mikkel Holmelund, næstformand i FAPS, aflagde beretning for FAPS' kvalitetsudvalg: »Vi skal selv tage initiativet på kvalitetsområdet, ellers risikerer vi at få trukket en model ned over sektoren. Ideer og initiativer skal komme nedefra og koordineres i kvalitetsudvalget. Finansieringen skal ske via en kvalitetsfond og endelig ønsker vi, at der bliver etableret en kvalitetsenhed, som bl.a. står for driften af databaserne og servicerer medlemmerne i alle de faser, projekterne gennemgår«.

Store regionale forskelle

I 2009 gennemførte FAPS en undersøgelse af de praktiserende speciallægers omkostninger og indtjening. Undersøgelsen viste store regionale forskelle i omsætningen. Den gennemsnitlige omsætning i Region Nordjylland er f.eks. markant større end i Region Hovedstaden. Der ses også forskelle i indtjeningen specialerne imellem.

»Forklaringen på de regionale forskelle kan handle om regionernes villighed til at indgå § 3- aftaler«, sagde Niels Siebuhr, formand for FAPS.

Formanden fremhævede i øvrigt, at de praktiserende speciallæger er selvstændige erhvervsdrivende, der lever af firmaets provenu, og han understregede, at etablering af virksomhed er forbundet med betydelig investering og økonomisk risiko.

Nye ansigter i bestyrelsen

Nis Andersen blev udpeget fra valggruppe 1 (øjenlæger), og han afløser Lisbeth Serup. Berit Schiøttz-Christensen fra valggruppe 6 (medicinere) afløser Peter Schnohr.

Beretningen kan ses på www.laeger.dk