Skip to main content

Markant fald i omskæringer af somaliske kvinder i Danmark

Journalist Jesper Haller - jha@dadl.dk

2. nov. 2005
5 min.

Med en kampagne mod omskæring af somaliske piger har Sundhedsstyrelsen siden 1997 sammen med andre myndigheder, Foreningen Sex og Samfund og en gruppe danske og somaliske »græsrødder« skabt et lysende eksempel på effektivt, forebyggende arbejde. Modellen kan vise vej til at omsætte årtiers mere teoretiske forebyggelsesdebat til praktisk virkelighed. Den udmærker sig ved at mobilisere målgruppen og arbejde inden for dens forståelsesrammer og traditioner - uden at sløre eller indpakke det klare og alvorlige budskab.

Ved Lægeforeningens konference »Etniske minoriteter og forebyggelse« torsdag den 14. marts i Domus Medica, arrangeret af Udvalget vedrørende etniske minoriteter, var projektet mod omskæring et blandt flere gode eksempler på tilgange til det vanskelige område. Men da konferencen var ovre, var projektet trådt i karakter som model. Ikke blot for forebyggelse blandt vanskeligt tilgængelige indvandrergrupper, men også blandt grupper af indfødte danskere.

Projektet er en succes. Ifølge herboende somaliere har kampagnen ført til en markant nedgang i den ulovlige og sundhedsskadelige omskæring.

Man kom imidlertid ikke nemt til de gode resultater. Det tager tid, engagement og ressourcer at have et konkret samspil med målgruppen. Og skal en succes som dette projekt blive til hverdag i dansk forebyggelse er det ikke nok, at ildsjæle i og uden for sundhedssystemet brænder - og måske brænder op. Der skal lægges centralvarme ind i form af solid forskning, metodeudvikling, dokumentation og fast forankring i sundhedssystemet.

Men som arbejdsgruppeleder Tove Petersen fra Sundhedsstyrelsen udtrykte det: »Når det er lykkedes at gøre noget effektivt inden for dette vanskelige felt, er der håb for et positivt resultat på mange andre områder.

Forståelse - men ikke accept

Udgangspunktet for vores arbejde var klar: Omskæring er uacceptabel og ulovlig. Tolerance over for fremmede traditioner kan ikke udstrækkes til dette område.

Men omskæring er en stærk tradition blandt somaliere. Den er ikke udtryk for barbari eller kvindeundertrykkelse og har i en række afrikanske lande været opfattet som helt naturlig og nødvendig. Det kan forekomme uforståeligt, men det er jo for eksempel også svært for mange afrikanere at fatte, at vi i Danmark overlader vores spædbørn til vuggestuer en stor del af dagen. Uden forståelse i bagagen ville vi ikke være kommet langt,« mener Tove Petersen.

Sundhedsstyrelsen ansatte en fuldtidsmedarbejder til projektet, Lone Sørensen Hoff, som gik i samarbejde med personer inden for det somaliske miljø, heriblandt indvandrerlærer Samia Yusuf Ali og Mohammed Gelle fra Ind-Sam. Begge med stor troværdighed og stærke rødder i det somaliske miljø.

Somalierne i arbejdsgruppen blev nøglen til den effektive oplysningsindsats. Styrelsen lærte bl.a., at formidlingen i det somaliske miljø baserer sig på en stærk, mundtlig tradition. Der diskuteres, der ses tv og høres radio, imamernes levende ord styrer og inspirerer dagliglivet. Og der lyttes også særligt til andre respekterede personer i miljøet.

Og det tør siges, at somaliere i Danmark rullede det tunge skyts frem i videoen »Lad os tale sammen«, som Sundhedsstyrelsen producerede. Videoen blev vist i somalisk lokal-tv, ved møder m.m. Den varer kun 30 minutter og indeholder ingen blodige billeder. Kun talende, alvorlige og værdige ansigter: Religiøse ledere, en herboende somalisk læge, somaliske mødre, mfl.

Alle udtaler sig de sig indtrængende og med tungtvejende - udelukkende sundhedsmæssige - argumenter mod omskæring. En imam kalder den ligefrem »Satans værk«, fordi den skader kvindens krop, Guds skaberværk.

Sundhedsstyrelsen foranstaltede også debatmøder rundt om i landet for somaliere, arbejdsgruppen stod for et møde i Folketinget, og der blev nedsat lokalgrupper, som den dag i dag informerer lokalt om omskæring og fungerer som ressourcepersoner for kommunerne.

Formidlergruppe og håndbog

Lokalgruppernes ønsker om generel og specifik viden om sundhedssystemet, dansk kultur, børneopdragelse, kommunikation og formidling førte til et nyt tværkulturelt formidlingsprojekt. Her overgav Sundhedsstyrelsen faklen til Foreningen Sex og Samfund, og der blev uddannet 16 somaliere som sundhedsformidlere.

Endelig udarbejdede Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe en fremragende enkel og overskuelig håndbog, »Forebyggelse af omskæring af piger«, til de danskere, som i social- og sundhedsmæssige sammenhænge kommer i kontakt med somalierne. Bogen har lige siden været stærk efterspurgt, også i oversat udgave, da materialet er ret enestående internationalt.

Tove Petersen opsummerede læren fra projekterne:

  • Man skal vælge en for målgruppen acceptabel tilgang til emnet. I dette tilfælde sundhed - ikke kultur eller andet.

  • Man skal ikke sløre budskabet.

  • Man skal inddrage målgruppen - men være meget opmærksom på, hvem man inddrager. Det skal være personer, som nyder respekt.

  • Man skal tage udgangspunkt i målgruppens ståsted - eksempelvis i forhold til religiøst præget levevis.

  • Arbejdsgruppemedlemmer skal være afklarede om emnet og ikke lide af berøringsangst.

  • Et projekt for etniske minoriteter tager meget lang tid at gennemføre.

Et mødereferat af konferencen »Etniske minoriteter og forebyggelse« vil blive bragt i Ugeskriftet ved en senere lejlighed. »Forebyggelse af omskæring af piger«, Sundhedsstyrelsen 1999, kan købes hos Komiteen for Sundhedsoplysning, tlf. 35 26 54 00. Filmen »Lad os tale sammen«, Heller Film 1998 (somalisk tale med danske undertekster) kan købes hos Statens Information på 33 37 92 00. De lokale somaliske kontaktgrupper og sundhedsformidlere kan kontaktes gennem Lone Sørensen Hoff, Dansk Flygtningehjælp, 39 90 46 46.

Omskæring og somaliere

I Somalia er er en meget stor del af kvinderne - i 1999 formentlig 98 procent - omskåret i overensstemmelse med en flere tusind år gammel tradition ... Omskæring findes i tre hovedformer: Ved Sunna og klitoridectomi fjernes forhud og dele af eller hele clitoris. Ved excision kombineres ovennævnte med hel eller delvis fjernelse af labia minora - og endelig fjerner man ved infibulation clitoris, labia minora og dele af labia majora. Skeden sys efterfølgende sammen, så der kun efterlades et lille hul til urin og menstruationsblod. Omskæring - selvfølgelig især i dens mest indgribende form - kan have en lang række alvorlige følger i form af vandladningssmerter, urinvejsinfektioner, fødselskomplikationer og seksuelle problemer. Der bor godt 16.000 somaliere i Danmark. Ingen ved hvor mange af kvinderne i denne gruppe, der er omskåret.