Skip to main content

Medicin der dræber

Oluf Mygind

13. maj 2013
3 min.

Forfatter: Henrik Day Poulsen

Spændingsroman. Forlaget LIVA 2013.

BØGER  Dette er en roman med et budskab om forholdet imellem medicinalindustrien og lægerne.

Den berører dermed et emne, der er til offentlig debat i øjeblikket. Politiske røster, især fra venstrefløjen, går ind for mere kontrol af lægers samarbejde med lægemiddelindustrien, men også med beslægtede aktiviteter som medejerskab i form af aktier. Forfatteren, som er psykiatrisk overlæge, har selv arbejdet for medicinalindustrien, så han kender begge sider af problemstillingen indgående. Bøger med dette tema leder hos undertegnede tankerne tilbage til den århusianske overlæge i kirurgi, Erik Amdrup, som i spændingsromanen »Hvem førte kniven« med stor præcision beskrev forholdene i den hvidkitlede verden.

I »Medicin der dræber«, følger vi i kriminalromanform med klare politiske undertoner forholdene i et medicinalfirma kaldet Det Store Selskab. Der er klare undertoner af en totalitært ledet organisation, som inddeler medarbejderne i grupper, alt efter hvor farlige de er for firmaet. Da det drejer sig om mennesker af kød og blod, er der også lyssky seksuelle relationer, som gør bogen mere realistisk, ligesom underholdningsværdien øges på en absolut rigtig måde. Vi følger således Malene, som bliver professor i hjertemedicin, uden nogensinde at have gjort sig gældende på det forskningsmæssige område. I stedet bruger hun sit underliv til at komme i kontakt med den tidligere professor, som på sin side er kendt som en stor skørtejæger. Jeg tror ikke, forfatteren er ude i et antifeministisk ærinde, det er blot således, tingene er skruet sammen. Man bruger de midler, man har, hvis man vil frem.

Der sker det i københavnerafdelingen af Det Store Selskab, at fire yngre raske mænd pludseligt og kort tid efter hinanden bliver fundet døde på deres kontor uden forklarlig årsag. I jagten på morderen ansættes en mand, som i fortiden arbejdede for både Securitate i Rumænien og for KGB, men resultatet af opklaringsarbejdet lader vente på sig.

En væsentlig del af bogen handler om det etiske aspekt i produktion og handel med medicin.

Her træder forfatteren ud af den fiktive historie og taler direkte til læseren, og det foregår på fremhævede grå sider. Et af afsnittene har overskriften: Kan læger bestikkes? Svaret er ja, på linje med advokater og forretningsmænd. Læger får i nogle lande, dog ikke i Danmark, et månedligt beløb af et firma, hvis de udskriver en bestemt medicin.

I slutningen af bogen er der et meget vittigt portræt af en journalist fra tabloidpressen, som har fået opsnuset en historie om en stor telefonregning og et falsk bilag, som bringes på forsiden i ytringsfrihedens navn.

Det skal ikke afsløres her, hvem morderen er, hvordan mordene udføres, og hvad bogen ender med, men blot konkluderes at bogen er absolut læseværdig, velskrevet og med et interessant indhold, som belyser flere relevante etiske og moralske problemstillinger i lægeverdenen.

Interessekonflikter:ingen