Skip to main content

Medicin.dk

Yves Sales

23. okt. 2006
3 min.

Nu er den her! som det hedder på nutidens salgsjargon: Medicin.dk, den fælles lægemiddelinformation til sundhedsprofessionelle. Faktisk er der tale om et sæt trillinger: Medicin.dk, en moppedreng på 1.657 sider, der afløser Lægemiddelkataloget, »den store grønne«. Medicin.dk/Kittelbogen, en noget mere handy pocketudgave, der afløser medicinfortegnelsen, også kendt som »den lille grønne«, og endelig webudgaven, www.medicin.dk, der opdateres hver 14. dag. Det er alt sammen på vej ud til lægerne i disse dage.

Webudgaven har søgefunktion, og den har grafisk information om lægemidlernes kemi, kopier af indlægssedler, billeder af produkterne og en procedure for, hvordan de kan identificeres. Alt sammen for at opnå den højest mulige sikkerhed. Der er desuden mulighed for, at den enkelte bruger via log-in kan oprette sin egen version af medicin.dk, og der er adgang til at bestille en PDA-udgave af medicin.dk. Målgruppen er helt overvejende fagfolk i sundhedssektoren, og medicin.dk skal være den ubetinget væsentligste og den mest kvalitetsbetonede, uvildige danske udgivelse til fagfolk om lægemidler og deres anvendelse. Til formålet har mere end 100 forfattere været involveret gennem samarbejde med medicinske selskaber og producenter af lægemidler.

Det er børn af et langvarigt forhold mellem Lægemiddelin-dustriforeningen og Lægeforeningen, der i september 2004 førte til dannelsen af det fælles selskab Infomatum A/S, der udgiver Medicin.dk. Filosofien var (og er) en fælles erkendelse af, at det er uhensigtsmæssigt, at to organisationer udgiver to konkurrerende værker om de samme produkter til samme målgruppe i et relativt lille land, og at det ville tjene den fortravlede målgruppe, at den fik et værk med entydig, troværdig og uafhængig lægemiddelinformation. Det får vi med udgivelsen af Medicin.dk.

Selskabet Infomatum har en bestyrelse sammensat af Lægeforeningen og lægemiddelindustrien og en styregruppe, hvor der også sidder repræsentanter for Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Amtsrådsforeningen, Lægemiddelstyrelsen, Københavns- og Frederiksberg kommuner, Danmarks Apotekerforening, Industriforeningen for Generiske Lægemidler og Parallelimportørforeningen. Ministeriet har formandskabet i styregruppen. Mere statsautoriseret kan det næppe blive. Hertil kommer Det Faglige Forretningsudvalg, som udelukkende har fagfolk som medlemmer, og som har det faglige ansvar for medicin.dk's uvildige og videnbaserede lægemiddelinformation.

Medicin.dk er pionerværket fra Infomatum, og der er grund til at ønske tillykke med en vellykket afslutning på et meget stort arbejde. Men nu ser vi frem til den yderligere raffinering af produktet med beslutningsstøttesystemer såsom automatisk dosiskontrol og omregningstabeller, let tilgængelige og let overskuelige sammenligningstabeller og direkte konneks til den nationale interaktionsdatabase. Det er nu op til lægernes edb-systemhuse at få integreret medicin.dk med »taksten« fra Lægemiddelstyrelsen, så det samlet bliver et værktøj af en høj kvalitet og dermed effektiv støtte for lægerne i deres daglige arbejde med lægemiddelordination og -rådgivning.

Læger og andre sundhedsprofessionelle er mennesker, og mennesker begår fejl. Derfor er det vigtigt, at de nye elektroniske hjælpemidler får indbygget systemer, der kan hjælpe os til at opfange fejl og minimere risikoen for utilsigtede hændelser. Det bliver en central opgave for Infomatum i fremtiden, og det skal - ligesom tilblivelsen af medicin.dk - hvile på to grundpiller: kvalitet og integritet.