Skip to main content

Medicinere advarer om nye akutmodtagelser

Anne Steenberger, as@dadl.dk

1. okt. 2010
2 min.

Der er - for at sige det mildt - uro omkring de nye akutmodtagelser. Der er ikke de speciallæger, som Sundhedsstyrelsen siger, der skal være. Og speciallægerne er ikke enige om, hvorvidt de skal være der eller ej. Nogle vil gerne være til stede på FAM'erne, andre ikke. Hvilket standpunkt, man har, hænger delvist sammen med faglig identitet: Nogle synes, at den akutte, brede medicinske patient er en kerneopgave for en speciallæge. Andre synes ikke, at deres ressourcer skal bruges på denne patienttype.

Problemet har nu fået Dansk Selskab for Intern Medicin sammen med otte internmedicinske grenspecialer til at skrive et brev til Sundhedsstyrelsen. Brevet udtrykker bekymring for kvaliteten i de nye akutmodtagelser, fordi der kun er ganske få speciallæger i vagt. Og næsten ingen af dem er medicinere.

Thomas Gjørup, kst. formand for Dansk Selskab for Intern Medicin, det lyder nærmest som om, I skriver til Sundhedsstyrelsen for at klage over jer selv?

»Ja. Det kan du godt sige. Vi er bekymret for en fejludvikling i de nye akutmodtagelser. Hvis der ikke er en bred vifte af speciallæger, får vi ikke det kvalitetsløft i behandlingen af de akutte patienter, som det hele drejer sig om. Men kan sige, at vi er en del af årsagen, fordi vi fravælger at gå i vagt i akutmodtagelsen. Når vi skriver til Sundhedsstyrelsen er det fordi, der i sidste ende er brug for ledelsesmæssig styrke og mod til at ændre på det. Og jeg synes, det er meget konstruktivt, at de ni selskaber har kunnet samle sig om at skrive det brev.«

Thomas Gjørup mener, at løsningen er at etablere akutmodtagelser, der består af et mindre hold akutlæger og så med en fast cirkulation af speciallæger, der er ansat i stamafdelingerne, men har skiftende tilstedeværelsesvagter i akutmodtagelsen. Han ser således gode takter i den plan, som Region Syddanmark netop har fremlagt for de nye akutmodtagelser (se også Ugeskrift for Læger nr. 39).