Skip to main content

Medicinske nyheder

Redigeret af læge Claudio Csillag, claudio@dadlnet.dk

15. jun. 2007
6 min.

Oropharynxcancer korreleres med oral infektion med papillomvirus

> N Engl J Med

Oral infektion med humant papillomvirus (HPV) er stærkt associeret med cancer i oropharynx - uanset alkohol- eller tobaksforbrug. Oralsex med flere end fem partnere eller vaginalsex med flere end 25 partnere er ligeledes stærkt associeret med cancer i oropharynx.

Dette konkluderer et case-kontrol-studie med en kohorte på 100 konsekutive personer med nyligt diagnosticeret planocellulært karcinom og 200 kontrolpersoner, som blev undersøgt på Johns Hopkins Hospital i Baltimore mellem 2000 og 2005.

De fleste cancerpatienter var mænd (86%). Et højt antal af partnere (over 25 for vaginalsex og over fem for oralsex) var associeret med en tredobling af risikoen for cancer (odds-ratio på 3,1 hhv. 3,4). Jo færre partnere, jo svagere var associationen.

Tumoren var også associeret med oral infektion med HPV-16 (odds-ratio 14,6) og oral infektion med mindst en af de 37 HPV-typer (odds-ratio 12,3). Seropositivitet for HPV-16 var også stærkt korreleret (odds-ratio 32,2). HPV-16-DNA blev ligeledes påvist på 72% af biopsierne.

Førsteforfatteren Gypsyamber D'Souza kommenterer dog, at selvom der er en stærk association mellem HPV-infektion og oralsex, kan man ikke udelukke, at infektionen sker efter mund til mund kontakt.

Lena Specht, Onkologisk Klinik, Rigshospitalet, kommenterer: »Den påviste association mellem HPV-16 og oropharynxcancer (og i mindre udtalt grad mundhulecancer) i denne og andre undersøgelser tyder på en årsagssammenhæng, som dog ikke kan bevises alene på case-kontrol-studier. Det vides derfor heller ikke, om den nyligt introducerede vaccine mod HPV-infektion kan beskytte mod oral HPV-16-infektion og dermed mod udvikling af cancer i området. Dette spørgsmål er under udforskning, og det åbner nye perspektiver for forebyggelse af kræft i hoved-hals-området. Måske skal både drenge og piger tilbydes vaccination.«

D'Souza G, Kreimer AR, Viscidi R et al. Case-control study of human papillomavirus and oropharyngeal cancer. N Engl J Med 2007;356:1944-56.

Humant papillomvirusvaccine beskytter op mod 98% mod cervikal neoplasi

> N Engl J Med

En vaccine mod fire typer humant papillomvirus (HPV) giver en 98% beskyttelse mod cervikal intraepitelial neoplasi grad 2 og 3 - som er forstadier til invasiv cervixcancer - blandt kvinder, som ikke tidligere har været eksponeret til HPV-16 og -18 (hovedårsag til neoplasierne).

Det konkluderer en stor, prospektiv, randomiseret og dobbeltblindet undersøgelse publiceret i maj i New England Journal of Medicine. Vaccinen havde en effektivitet på 44%, hvis alle vaccinerede kvinder - både eksponerede og ikkeeksponerede - blev taget i betragtning. I studiet indgik 12.000 kvinder mellem 15 og 26 år på 90 centre i 13 lande, herunder Danmark.

Deltagerne blev mellem 2002 og 2003 randomiseret til enten placebo eller en quadrivalent vaccine (mod HPV-6, -11, -16 og -18). De fik tre doser: ved randomiseringen samt efter to og seks måneder. Deltagerne blev fulgt i tre år. Forfatterne konkluderer, at universel vaccination af piger og unge kvinder kan resultere i en væsentlig reduktion af HPV-16/18-relaterede cervixsygdomme.

Ole Mogensen, Gynækologisk-obstetrisk Afdeling D, Odense Universitetshospital, kommenterer: »Danmark har en af de højeste forekomster og dødeligheder af livmoderhalskræft i EU. I Danmark må en universel vaccination således antages at kunne mindske antallet af cervikale dysplasier samt, som noget endnu vigtigere, at reducere antallet af tilfælde med livmoderhalskræft.

Det vides ikke om revaccination (booster) er nødvendig efter en årrække.

30% af cervixcancertilfældene er ikke relaterede til HPV-16/18, og en fortsættelse af det nuværende screeningsprogram er derfor nødvendig.«

The FUTURE II Study Group. Quadrivalent vaccine against human papillomavirus to prevent high-grade cervical lesions. N Engl J Med 2007;356:1915-27.

Alarmsymptomer for cancer har højere værdi hos mænd og ældre

> BMJ

Nyopståede alarmsymptomer betyder højere risiko for cancer, især hos mænd, men også hos mænd og kvinder, der er ældre end 65 år - i hvert fald for neoplasier i urinveje, luftveje, oesophagus samt colon og rectum.

Dette konkluderer et databasestudie publiceret online i maj måned i BMJ.

Roger Jones og kollegaer fra King's College School of Medicine undersøgte data vedrørende 750.000 patienter i almen praksis i perioden 1994-2000. De identificerede den første episode af hæmaturi, hæmoptyse, dysfagi eller rektal blødning hos personer, uden canceranamnese, og søgte efter cancerdiagnoser i de efterfølgende tre år efter symptomdebut.

Der var i alt 11.108 episoder af hæmaturi, som blev associeret med 472 tilfælde af urinvejscancer hos mænd og 162 hos kvinder. Den treårige positive prædiktive værdi var 7,4 henholdsvis 3,4%.

Blandt de 4.812 hæmoptyseepisoder blev der identificeret 220 tilfælde af luftvejscancer hos mænd og 81 hos kvinder. Dette svarer til en positiv prædiktiv værdi på 7,5 hhv. 4,3%.

De 5.999 episoder af dysfagi blev forbundet med 150 diagnoser af oesophaguscancer hos mænd og 81 hos kvinder (prædiktiv værdi på 5,7 og 2,4%). De 15.289 episoder af rektal blødning blev associeret med 184 og 154 diagnoser af kolorektal cancer hos mænd hhv. kvinder (prædiktiv værdi 2,4 og 2,0%).

Hæmoptyse hos mænd mellem 75 og 84 år havde en prædiktiv værdi på 17,1%, mens dysfagi blandt mænd mellem 65 og 74 år havde en prædiktiv værdi på 9%.

Torsten Lauritzen, Institut for Almen Medicin, Aarhus Universitet, kommenterer: »Undersøgelsen viser, at det kræver tålmodighed og stædighed at finde cancer i tide. Anerkendte alarmsymptomer betød, at der blev fundet cancer i ét ud af 10-30 tilfælde, samt at man kun fandt 25-50% af de syge. Om end tallene er skuffende, viser de, at det kan lykkes at finde en del tilfælde, og forhåbentlig i tide.«

Jones R, Latinovic R, Charlton J et al. Alarm symptoms in early diagnosis of cancer in primary care. BMJ 2007;334:1040-7.

Acetylsalicylsyre på 75 mg er nok til at forebygge trombotiske komplikationer

> JAMA

Der er ingen evidens for, at højere doser acetylsalicylsyre (ASA) til sekundær forebyggelse af kardiovaskulære sygdomme er mere effektivt end en lavdosis på 75-81 mg dagligt. Samtidig er der en sammenhæng mellem højere doser og øget risiko for blødning.

Dette konkluderer en metaanalyse publiceret i maj i JAMA, The Journal of the American Medical Association.

Charles Campbell fra University of Kentucky i Lexington identificerede otte randomiserede studier samt tre observationelle studier, hvor der blev sammenlignet forskellige ASA-doser til forebyggelse af kardiovaskulære sygdomme. Studierne omfattede i alt 10.000 patienter, som fik 30-1.300 mg ASA dagligt.

Ifølge førsteforfatteren er der laboratorieevidens for, at doser ned til 30 mg dagligt er nok til helt at hæmme trombocytproduktion af tromboxan.

Evidensen, fortrinsvis fra studier vedrørende sekundær prævention af trombotiske komplikationer, peger på, at doser, som er højere end 75-81 mg dagligt, ikke øger effektiviteten. Men de er forbundet med øget risiko for blødninger, især fra mave-tarmkanalen.

Jørn Dalsgaard Nielsen, Klinisk Biokemisk Afdeling, Trombosecentret, Gentofte Hospital, kommenterer: »Det er tankevækkende, at der skulle gå over tredive år fra de første beskrivelser af, at doser af acetylsalicylsyre på 30-80 mg er tilstrækkeligt til fuldstændig hæmning af trombocytternes tromboxanproduktion, til man nu kan fastslå, at højere doser alene øger risikoen for bivirkninger. I Danmark er den anbefalede dosis af acetylsalicylsyre til tromboseprofylakse 75 mg dagligt.«

Campbell CL, Smyth S, Montalescot G et al. Aspirin dose for the prevention of cardiovascular disease. JAMA 2007;297:2018-24.