Skip to main content

Medicinstuderende: »Hvis tjenestepligt bliver vedtaget, rejser jeg ud af landet«

Regeringen fastholder forslag om tjenestepligt i almen praksis til de yngste læger, men en af de læger, det drejer sig om, siger nej tak.
Foto: Privat
Foto: Privat

Ditte Damsgaard dd@dadl.dk

10. nov. 2020
5 min.

»Hvis det sker, så tager jeg ud af landet«.

Så kontant er meldingen fra 23-årige Laura Fraser, medicinstuderende på femte semester på Syddansk Universitet.

»Jeg synes allerede, at der er en del tvang i forbindelse med KBU, og at man skal tvinges yderligere seks måneder i almen praksis, er urimeligt. Især når læger har gennemgået seks års uddannelse. Det er umuligt at forestille sig, at vi skulle tvinges yderligere«, siger Laura Fraser.

Reaktionen kommer oven på regeringens lovprogram for 2020, hvor der står, at regeringen foreslår tjenestepligt for læger for at styrke adgangen til læger i alle dele af landet.

Men det bliver altså uden Laura Fraser.

Læs også: Tjenestepligt er tom symbolpolitik

»Min kæreste og jeg snakker om at stifte familie, og allerede i KBU, når man skal trække nummer, kan man risikere at flytte langt væk. KBU i sig selv kan ændre vores planer om at stifte familie, og hvis der kommer en tjenestepligt, bliver det værre. Yderligere tvang er ikke rart, når man knokler hver dag som studerende og ser frem til at blive læge«, siger Laura Fraser og fortsætter:

»Hvis jeg var patient og vidste, at min læge var tvunget til at være der og var stresset, ville jeg ikke have den læge. Man kan ikke gøre sit bedste, når man er tvunget«.

Du er kun 23 år, tager du sorgerne på forskud?

»Jeg har allerede gjort mig tanker. Jeg glæder mig til at være færdig, og jeg er snart nået halvvejs. Og hvis jeg skulle trække et højt KBU-nummer og stå i en situation, hvor jeg skulle flytte langt væk, accepterer jeg, at det er sådan. Men det er urimeligt, at vi skal tvinges endnu engang. Vi har været igennem meget på seks år, og ekstra seks måneder er svært at sluge. Det er måske nemmere, hvis man ikke har planer om familie«.

Kan du forstå argumentet om, at der er lægemangel, og at læger skal yde en indsats?

»Ja, og det er et problem, at vi mangler læger, men tvang er ikke den rigtige måde at løse det på. Der er oprettet flere hoveduddannelsesstillinger i almen medicin, og løsningen er at gøre det mere attraktivt at arbejde i udkant fremfor at tvinge. Gør det muligt at hele familien kan flytte ud, sørg for boliger, god løn. Der er mange muligheder for at løse det«.

Mener du virkelig, at du flytter, hvis det bliver vedtaget?

»Ja. Jeg kommer fra Canada og har været glad for at læse i Danmark, og jeg har planer om at blive her. Men det gør ondt at tænke på, at vi kan blive tvunget i en stilling, vi slet ikke brænder for. Jeg ville overveje KBU i Storbritannien, Sverige eller USA«.

Storbritannien, Sverige eller USA er da endnu længere væk end Hjørring?

»Ja. Men London er nok mere spændende. Hvis man er nødt til at flytte, kan man lige så godt flytte et spændende sted hen. Hvis jeg skal vælge imellem Storbritannien eller Hjørring, vil jeg overveje Storbritannien«.

Har du været i Hjørring?

»Nej, men har været i området. Det er fedt i en ferie, men ikke at bo i længere tid«.

Skal alle læger ikke være med til at løse lægemangel?

»Jeg synes ikke, at vi skal være tvunget. Jeg tror, vi gerne vil være med til at løse problemet, men det er politikernes opgave at få systemet til at køre. Det er os, der skal arbejde. Alle læger synes, at alle skal have adgang til læge. Vi vil gerne have et system, hvor patienterne har adgang til en læge. Ingen er uenige, men at tvinge folk efter at have knoklet er langt ude. I hvilke andre fag er man tvunget på den måde?«.

Nervøs ved opgaven

Laura Fraser ved endnu ikke, hvilket speciale hun vil vælge, når den tid kommer. Hun vil prøve forskellige ting af.

Almen praksis er ikke udelukket. Hun vil gerne prøve, og det er allerede et led i KBU, påpeger hun.

Og hvis hendes kæreste kan komme med, ville det lette bekymringerne. Men han er lige blevet færdiguddannet kiropraktor og er ved at etablere sig.

»Han frygter, at vi skal flytte. Det er et problem allerede med KBU. Det er svært at skulle flytte til andet sted i landet, etablere sig i et år, og så trække nummer og flytte igen«.

Ville du fagligt kunne løfte opgaven?

»Det handler om motivation og adgang til en tutorlæge. Jeg ville være meget nervøs, og det ville være svært. Jeg ville få brug for meget hjælp fra tutorlæge og ringe hele tiden. Især i begyndelsen skal man vende ting med ældre, mere erfarne læger, og man begår fejl. Jeg ville være nervøs for at begå fejl, og det går ud over patienterne i sidste ende. Det vil jeg undgå. Det er en del af faget at begå fejl, men alle læger vil helst undgå det, og det gør man ved at snakke med andre læger, få supervision og arbejde som et team frem for ene yngste mand«.

Skepsis på medicinstudiet

Ifølge Laura Fraser er hun ikke den eneste på medicinstudiet, der er skeptisk ved udsigten til tjenestepligt.

»Det bliver ikke modtaget godt. I mine studiegrupper snakker vi meget om KBU og lægelivet. Vi snakker om vores fremtid. Det er ikke positivt med tjenestepligt. Folk vil gerne ud at prøve ting, og de brænder for at være de bedste læger, de kan«.

Er det en lidt forkælet opfattelse?

»Når man sammenligner med andre fag, kommer de ud uden at være tvunget til at flytte. Man kan selvfølgelig ikke selv vælge at blive en del af ledelsen fra start, men man kan søge de jobs, man brænder for. At være tvunget til at være ude frem for selv at søge stillinger, er en anden situation. Lægearbejdet er et vigtigt job, og der skal være personale. Men jeg tror ikke, at tvang er den rigtige løsning«.

Læs også:

Tvang er ikke tryllemidlet – tværtimod

Christian Freitag: »Hvis vi skal have 1.000 nyuddannede læger ud i almen praksis, så drukner vi i unge læger«

Lægeforening: Sådan får vi 400-600 flere læger ud i almen praksis på kort tid - uden tjenestepligt

”S-forslag devaluerer praktiserende lægers faglighed”