Skip to main content

Medicinvirksomheder sender ulovlige tv-reklamer

Journalist Nina Vinther Andersen, nina@ninavinther.dk

15. maj 2009
2 min.

»Information bør bedømmes på indhold og kvalitet - ikke på afsenderen«. Sådan lyder opfordringen fra Lægemiddelindustriforeningens direktør, Ida Sofie Jensen, i forbindelse med EU-Kommissionens forslag til ny lovgivning, som vil give lægemiddelvirksomhederne flere muligheder for at »informere« om deres produkter.

På sin blog advokerer hun for, at patienterne får »god og reel information«, og at »alle patienter har krav på let adgang til saglig, nøgtern og velkvalificeret information om deres sygdom og behandlingsmuligheder«.

Det er svært at være uenig i. Derfor har Ugeskrift for Læger taget Lægemiddelindustriforeningen på ordet og set på, hvordan Radio- og TV-nævnet har bedømt indholdet og kvaliteten af de informationskampagner for receptpligtig medicin eller reklamer for håndkøbsmedicin, som sendes på blandt andet TV2. Nævnet har blandt andre set på reklamer for TREO og www.rejsningsbesvær.dk Resultatet er, at fire ud af otte kampagner i fjernsynet har været ulovlige.

Ifølge Radio og TV-nævnet har hver anden kampagne, det har fået forelagt, været ulovlig. Hvad siger det dig om informationens indhold og kvalitet, viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard?

De her afgørelser handler primært om reklamer for håndkøbslægemidler. Reklamer skal ikke blandes sammen med forslaget fra EU-kommissionen, som handler om information til borgerne. Så de her negative afgørelser viser mig, at det er godt, at der er en kontrolinstans.

Radio og TV-nævnet har også set på informationskampagnerne.

Derfor kan jeg bare gentage, at det er godt, at der er en kontrolinstans.

Når man ser på afgørelserne fra Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet (NSL), som ser på reklamerne om receptpligtig medicin over for lægerne, er det jo tydeligt, at virksomhederne ikke altid holder sig inden for lovens rammer. Hvad siger de afgørelser dig om informationens indhold og kvalitet?

Igen må jeg sige, at det viser mig, at det er godt, at der er en kontrolinstans. Afgørelserne viser, at det kan være svært at efterleve reglerne. Jeg skal på ingen måde bagatellisere fejlene. Men hovedparten af informationen kan godt være rigtig god, selvom der er en lille mangel. Man forbyder jo heller ikke kørsel, selvom nogen overtræder færdselsreglerne. Derimod har man nogen til at overvåge og sanktionere dem, der overtræder reglerne.

FAKTA

Sager fra Radio- og TV-nævnet omhandlende lægemiddelvirksomheder:

  1. Lactal fra Antula Healthcare er et middel mod ildelugtende udflåd. I strid med loven.

  2. Panodil Zapp fra GlaxoSmithKline er håndkøbsmedicin mod hovedpine. I strid med loven.

  3. ImodiumPlus fra Janssen-Cilag mod diarré. Ikke i strid med loven.

  4. »Eeze Spray« fra Antula Health Care. Ikke i strid med loven.

  5. www.stophepatitis.dk fra GlaxoSmithKline. Ikke i strid med loven.

  6. Panodil fra GlazoSmithKline mod hovedpine. I strid med loven.

  7. www.rejsningsproblemer.dk fra Pfizer. Ikke i strid med loven.

  8. TREO fra Pfizer. I strid med loven.