Skip to main content

Medie: Justitsministeriet politianmelder læge

Ifølge Politiken er en læge blevet meldt til politiet for at skrive for enslydende lægeerklæringer til mennesker, der søger om statsborgerskab.

29. apr. 2015
2 min.

Justitsministeriet politianmelder anmelder en læge, som står bag en lang række nærmest identiske lægeerklæringer til ansøgere om statsborgerskab, skriver Politiken.dk.

De meget ens formuleringer er årsagen til politianmeldelsen, fremgår det.

"Ifølge lægeerklæringerne lider alle ansøgerne af den psykiske lidelse posttraumatisk stress (PTSD) efter at have oplevet præcis de samme brutale hændelser i deres hjemlande, og lægeerklæringen var medvirkende til, at ni af ansøgerne indtil for nylig stod til at få dispensation fra de normale kriterier om eksempelvis sprogkundskaber", skriver avisen bl.a.

Justitsministeriet bad imidlertid sidste år Sundhedsstyrelsen om at undersøge den pågældende læge. Undersøgelsen har angiveligt vist, at lægens journaler er »fagligt yderst mangelfulde«

Når Justitsministeriet nu indgiver politianmeldelse, er det både for at få en vurdering af, om speciallægen og de pågældende ansøgere kan holdes strafferetligt ansvarlige, erfarer Politiken.

Ifølge Jyllands-posten.dk er der tale om 63 lægeerklæringer, og Justitsministeriet har også bedt politiet vurdere, om de pågældende 63 personer har begået ulovligheder.

Regeringen indførte i 2013, at PTSD er en gyldig dispensationsgrun fra kravet om, at ansøgere har bestået en dansk- og statsborgerskabsprøve. Det er en af hovedårsagerne til, at antallet af nye statsborgere i første halvår af i år ser ud til at slå nye rekorder, skriver avisen.


Andres Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen understreger, at han ikke kender den konkrete sag men siger generelt til avisen:

"Det er meget vigtigt, når man udarbejder lægeerklæringer, at man foretager en individuel, grundig og objektiv vurdering. Det er beskrevet i autorisationsloven, hvordan man skal udfylde erklæringer, og derfor er det en dybt alvorlig overtrædelse, hvis ikke man overholder retningslinjerne. Sådan skal det også være. Det er afgørende, at der er respekt om og tillid til lægeerklæringer, som jo ofte tillægges stor vægt i juridiske afgørelser".