Skip to main content

»Meget syg, syg eller bare ikke rigtig rask«

Af Stig Sonne-Larsen, Allerød & Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

2. nov. 2005
3 min.

Ovennævnte projekt er tidligere omtalt i Ugeskriftet ([1998; 160: 3800] og [1999; 161: 6985]). Projektet er startet i Ribe Amt i 1998 og går kort fortalt ud på, at praktiserende læger tager ud i daginstitutioner og underviser forældrene (og pædagogerne) i de hos småbørn hyppigst forekommende sygdomme. Ønsket er primært, at give forældrene en bedre ballast og større viden, når deres børn bliver syge. Det er ikke et primært mål at reducere antallet af henvendelser til egen læge og lægevagt, men det er ikke usandsynligt, at dette bliver resultatet.

Det var et ønske fra styregruppen i Ribe Amt, at projektet skulle brede sig til andre amter, og det er nu ved at ske.

I Ribe Amt er der afholdt i alt omkring 375 undervisningsaftener siden starten i 1998. Der er 27 foredragsholdere og man forventer at afholde 75-100 aftener årligt. Projektet er nu udvidet, så også sundhedsplejersker kan bestille en undervisningsaften til en mødregruppe. Projektleder er praktiserende læge Per Aas Larsen, Ølgod.

I Frederiksborg Amt startede projektet i foråret 2001, og der har været afholdt ca. 110 undervisningsaftener, hvilket er det antal som man forventer, at der årligt skal afholdes. Projektet er blevet flot modtaget og der har været massiv presseomtale i forbindelse med opstarten. Der er 48 foredragsholdere, og projektleder er praktiserende læge Stig Sonne-Larsen, Allerød.

I Københavns Kommune blev der gennemført et pilotprojekt i Bispebjerg Bydel i 2000. Der er 10 foredragsholdere og projektleder er praktiserende læge Jens Aage Stauning, Bispebjerg.

Projektet er afsluttet og det skal nu vurderes, om projektet skal være et permanent tilbud til børneinstitutionerne i Københavns Kommune.

I Nordjyllands Amt (projektleder er praktiserende læge Bente Vyberg, Svenstrup), i Vestsjællands Amt (projektledere er praktiserende læger Gregers Hansen-Nord og Berit M. Christiansen, Mørkøv) og i Sønderjyllands Amt, hvor praktiserende læge Søren Lassen er projektleder, er der indsendt ansøgning til de respektive amter med henblik på at starte projektet op.

I Københavns Amt (projektleder er praktiserende læge Hans-Henrik Weincke, Klampenborg), i Roskilde Amt (projektleder er praktiserende læge Anders Winther, Gundsø) og i Vejle Amt (projektleder er praktiserende læge Mette Korr, Horsens) har man foreløbig besluttet ikke at bevilge penge til projektet fra amternes side.

Projektet i Ribe Amt er evalueret af stud.med. Peter Holmboe, Forskningsenheden for Almen Medicin, Aarhus Universitet. Der var bred opbakning til projektet fra såvel foredragsaktive som ikke-foredragsaktive læger i amtet. Resultaterne her viser, at forældrene føler sig bedre rustede efter en undervisningsaften, samt at de bliver bedre til at vurdere alvorligheden og vælge den mest hensigtsmæssige håndtering af børns sygdomme, sammenlignet med forældre, som ikke har deltaget i en undervisningsaften. Endvidere var der en tendens til, at forældre som havde deltaget i en undervisningsaften, brugte lægevagten mindre, end forældre som ikke havde deltaget i en sådan aften. Dette var dog ikke signifikant.

Projekt »Meget syg, syg eller bare ikke rigtig rask« er siden 1998 løbende blevet styrket og der foreligger nu et gennemprøvet undervisningskoncept og -materiale. Alle de undervisende læger har deltaget i et to-dages kursus i undervisningsteknik hvor undervisningsmaterialerne er blevet indøvet og hvor holdninger til behandling af syge børn er blevet drøftet. I forbindelse med undervisningsaftenerne udleveres hæftet: »Syge børn - Hvad kan jeg gøre?«, skrevet af praktiserende læge, ph.d, Bjarne Lühr Hansen.

En mere gennemgående evaluering af projektet er ønskelig. Eventuelle interesserede kan kontakte Stig Sonne-Larsen, Tingvej 4, 3450 Allerød. Tlf. 48172623. E-post: ssl@prx019399.darwin.dk. eller Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet, Københavns Forskerby Symbion, 2100 København Ø, Tlf. 39179812. E-post: psh@mentor.dk.