Skip to main content

Men han må ikke behandle dem i Danmark

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

28. jan. 2013
2 min.

Vi skal være utroligt glade for den danske mentalitet. De flade hierarkier i almindelighed, og på landets sygehuse i særdeleshed. Og at han var fra Nordtyskland.

Ellers ville Rigshospitalet, og dermed Danmark, nok aldrig have fået fingrene i den verdensberømte hjertelæge Olaf Franzen.

Superspecialisten, der udfører en højtspecialiseret kardiologisk kateterbehandling på mitralklappen (en klap mellem hjertekamrene i venstre side, red.). Et indgreb, hvor teknologien og metoderne fortsat er under udvikling.

Olaf Franzen har primært fra sin tidligere arbejdsplads i Hamborg været en af de læger på verdensplan, der er længst fremme med denne teknik.

Derfor har han været brugt til internationale hjertekonferencer til undervisning af kolleger. Og derfor ved hjertespecialister rundt om i verden, at han er en af de bedste på området. Og derfor fløj og flyver Olaf Franzen også til klinikken i London.

Han er nemlig forhindret i at udføre det svære indgreb på alle de patienter fra udlandet, der via egen læge har hørt om evnerne hos denne særlige tyske hjertekirurg, der nu er ansat på Rigshospitalet.

Sundhedsloven forbyder læger på danske hospitaler i at foretage behandlinger på udlændinge.

I Danmark må vi kun behandle danskere. Også når det gælder de højt, højtspecialiserede indgreb, hvor der på landsplan kun er ganske, ganske få patienter, og hvor netop en større patientpopulation ville føre til bedre og mere sikre indgreb og rutine hos operatøren. Til gavn også for alle de danske patienter.

I stedet bruger Olaf Franzen sin afspadsering og fritid på at foretage indgrebet på patienter fra hele verden på klinikken i London.

Indgreb, der kunne være foretaget på Rigshospitalet, så danske læger kunne drage fordel af særdeles kvalificeret supervisering sammen med Olaf Franzen.

Udover den danske mentalitet valgte Olaf Franzen også en ganske almindelig overlægestilling i København, fordi Kardiologisk Klinik på den øvrige kateterbaserede hjerteklapbehandling er internationalt førende, så han - udover at lære de danske kolleger sin »klapteknik« - selv kunne udvide sin egen lægelige værktøjskasse.

Olaf Franzen har nu lært de danske kolleger teknikken. Det hjælper hvert år ca. 30-40 danske patienter, der tidligere ville være blevet sendt til udlandet.