Skip to main content

Mens vi venter ...

Amtsreservelægerådsformænd i den kommende hovedstadsregion: Afdelingslæge Anja Mitchell, aumitchell@dadlnet.dk, afdelingslæge Lars Hutters, reservelæge Ulrik Kähler Olesen, reservelæge Thomas Nickelsen og reservelæge Jenny Dam.

31. okt. 2005
5 min.

Yngre Læger er begyndt ved bl.a. at offentliggøre et udkast til nye vedtægter, hvor Yngre Lægers regionale/lokale organisering lægges fast. Forslaget skal drøftes - og formentlig vedtages - på repræsentantskabsmødet i april. Vi har i den kommende hovedstadsregion drøftet den foreslåede struktur blandt regionens nuværende amtsreservelægerådsformænd og næstformænd (se boks).

Den foreslåede struktur ser alt i alt fornuftig nok ud: højeste myndighed i regionen bliver et regionsreservelægeråd, og amtsreservelægerådene bevares de næste par år i en lidt reduceret udgave. Reservelægerådene bevares som yngre lægers græsrodsniveau - det niveau, der er tættest på den enkelte læge. Sådan skal det være - det kan vi kun støtte.

Det vil dog nok være urealistisk at forestille sig, at en enkelt yngre læge påtager sig rollen som »regionsreservelægerådsformand« med de opgaver, der ligger i dag. Det er derfor vigtigt, at medlemmerne af det kommende regionsreservelægeråd opfatter sig som del af et team, der sammen skal løse de mange opgaver i de store regioner. Alle skal deltage aktivt - med formandskabet for regionsreservelægerådet som det samlende punkt.

En anden mulighed er den struktur, man i dag har i Frederiksborg Amt (se boks) med en formand for et regionalt reservelægeråd og en række formænd for de enkelte funktionsbærende enheder.

Måske skal vi finde en løsning, der ligger midt imellem de to - eller måske en hel anden?

Statens placering i den nye struktur er uafklaret. Selv om der kun er få medlemmer (ca. 230), har de helt selvstændig overenskomst og dermed krav på en vis indflydelse.

I hovedstadsregionen mener vi, at den bedste sekretariatsbetjening opnås ved at have vores »eget« sekretariat med personale, vi selv ansætter. Det skal vi nok også få - det burde ikke være noget problem.

Hvilke opgaver venter os i regionerne?

Vi forudser således ikke de store problemer med strukturen og har i stedet brugt en del energi på at drøfte, hvilke opgaver der skal løses lokalt/regionalt.

Denne diskussion tog vi hul på ved vores internatmøde om professionalisme i en foranderlig verden afholdt i januar. Efter oplæg fra Jens Ole Nielsen, som er overlæge og professor på H:S Hvidovre, fra Bente Ourø Rørth, som er sygeplejedirektør i Frederiksborg Amt, og fra Ask Agger, direktør for Zentropa Interaction, nåede vi i plenum frem til, at regionerne skal varetage en række opgaver på det fag- og sundhedspolitiske område. Dette gælder såvel specialefordeling, budgetter som, nedlæggelse af sygehuse mv. Vi skal særligt fokusere på:

  • at TR-forholdene for lægerne i regionen styrkes

  • at tilpasse vores organisation de til stadighed ændrede forhold hos vores forhandlingsmodpart og i regionen som helhed

  • at varetage forhandlingerne om Ny Løn

  • at involvere os i videre- og efteruddannelsen på regionalt plan

  • at sørge for gode arbejdsforhold for vores kolleger på sygehusene og i praksis

  • at styrke lægekulturen i regionerne. Via vores engagement i lægekredsforeningerne kan vi sammen med vores kolleger i de andre søjler få sat fokus på alle aspekter af lægekulturen, så vi kan sætte ind der, hvor det går galt

  • at der fortsat arrangeres sociale begivenheder for medlemmerne - fest og farver skal der også til midt i alt knoklearbejdet med at sikre gode løn- og arbejdsforhold!

Hvordan kan vi løse opgaverne?

Inspiration kan blandt andet fås ved at se på de syv lægeroller. Lægen skal altid være professionel, men Jens Ole Nielsen påpegede også, at lægerne næppe kan fastholde tanken om at være »omnipotente« medicinske eksperter, akademikere og senere administratorer. Når vores daglige virke og karriere skal tilpasses nye strukturer, vil det kræve øget fokus på de øvrige professionelle roller, f.eks. samarbejder og kommunikator.

Hvordan får lægerne indflydelse i den politiske debat?

Lægerne bør fremstå mere enige! Nu er enighed måske ikke det letteste at opnå blandt lægerne, hvis man skal tro det budskab, som Bente Ourø Rørth fra Frederiksborg Amt havde med sig. Bente Ourø Rørth er ikke imponeret over lægernes input i debatten om kommunalreformen og den kommende nye struktur for sundhedsvæsenet. Meget input fra lægerne forsvinder i intern splid og uenighed, og lægerne mister derfor indflydelse.

På internatmødet var der en række emner, vi var enige om, så mon ikke det alligevel lykkes at komme til at tale med én tunge?

Det er afgørende vigtigt, at vi bliver enige om, hvad vi vil med de nye lægekredsforeninger. Som det blev udtrykt på mødet: dette er lægekredsforeningernes helt store chance for at vise, at de er mere end en festforening! Lad os putte et reelt indhold ind i den nye lokale struktur!

Samarbejdsforum

Det nedsatte samarbejdsforum (se boks) skal derfor sørge for at have fingeren på pulsen og søge indflydelse på beslutningerne, inden de sendes til høring.

Det gælder også udviklingen internt i Lægeforeningen, hvor der hos de fleste deltagere i internatmødet var en fornemmelse af, at det lokale led ikke er blevet hørt, inden man fra Hovedbestyrelsens side fremlagde forslag til en ny struktur. Også udviklingen op til Lægemødet skal følges nøje!

Kulturrevolutionen

Et andet vigtigt aspekt, som ARR'ernes samarbejdsforum skal tage fat på, er sammenlægningen af fem forskellige kulturer i den nye struktur - i eller uden for lægekredsforeningen.

Ask Agger fra Zentropa Interaction havde på internatmødet advaret om at ændre organisation/struktur fra dag til dag uden at arbejde med en ændring af den underliggende kultur. Lad os derfor bruge overgangsperioden - hvor lang den så end bliver - på at opnå en fælles forståelse for hinandens vaner og synspunkter.

Vi er begyndt!

Fakta

På et internatmøde i januar for yngre lægers tillidsrepræsentanter i den kommende hovedstadsregion blev det besluttet at oprette et forum bestående af formændene med hver sin personlige suppleant for de fem amtsreservelægeråd i regionen. Formålet er selvfølgelig at sikre fælles fodslag i forhold til de udmeldinger om strukturændringer, der vil dukke op fra regeringen, de berørte amter, kommunerne - og fra DADL.