Skip to main content

Midtjysk model kan blive pilot på akutområdet

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

20. jan. 2012
4 min.


Den 12. april overtager almen praksis og vagtlægerne skadestuevisitationen i Region Midtjylland. Hermed vinker regionen samtidig farvel til en visitationspraksis, som i varierende former er gældende i de fleste regioner. Der bliver tale om et enstrenget akutsystem, hvor det i dagtid bliver egen læge, mens det i vagttid bliver vagtlægen, man ringer til ved akut sygdom eller akut skade – når der da ikke kaldes hjælp via 112. Aftalen blev indgået i sidste måned til lyden af sabelraslen fra Sundhedsminister Astrid Krag (SF), som flere gange, bl.a. i Ugeskrift for Læger, har truet med at gribe ind, hvis regionerne og de praktiserende læger ikke selv formår at indgå et tæt og forpligtende samarbejde på akutområdet.

Bent Hansen: Frivillighed bedst

”Det er et tæt og forpligtende samarbejde med de praktiserende læger”, forklarer Bent Hansen.

”112-opkaldene har deres eget liv. Men til andre akutte behov for sundhedsfaglig bistand bliver de praktiserende læger første kontakt. Og det uanset, om det er i vagtlægetiden fra 16-08, eller det er fra 08-16, hvor det er den praktiserende læge, der har en forpligtelse til at have et akutnummer i praksis, som der er adgang til, og som der er nogen, der besvarer. Det har jo været noget af et problem”, siger han.

- Hvis du tager Danske Regioner-kasketten på – er det så en model, der kan bruges i andre regioner? Ministeren har jo raslet med sablen og givet jer og lægerne frist frem til sommeren. til at finde ud af et tættere og forpligtende samarbejde – ellers vil hun gribe ind? Kan den midtjyske løsning være et pilotprojekt for andre regioner?

”Det håber jeg. Jeg håber, at de praktiserende læger i Region Midtjylland og vi kan være med til at vise, at man faktisk godt kan lave fornuftige aftaler, der kan løse denne problemstilling. Og at løse det selv i fredstid, frem for at få noget trukket ned over hovedet, er altid en god idé. Ellers bliver det på trods – og jeg kender de praktiserende læger så godt, at det vil de ikke bryde sig om”, siger Bent Hansen.

”Vores løsning passer fint med regionernes overenskomst med de praktiserende læger. Og det passer fint med tankerne i akutudvalget om, at også de praktiserende læger skal tage del i arbejdet på akutområdet. Så jeg håber, at vi har fundet noget, som også kan bruges andre steder”, siger Bent Hansen.

PLO: En god model

- Peter Magnussen, er den midtjyske model efter PLO’s mening en god idé, der som Bent Hansen siger, kunne danne skole i andre regioner?

”Det kan jeg uforbeholdent sige ja til”, siger de praktiserende lægers næstformand.

”Der er i PLO generelt meget stor tilfredshed med den aftale, man har indgået i Region Midtjylland, og jeg kan kun erklære mig helt enig med Bent Hansen”, siger Peter Magnussen og konkluderer:

”Det er en god aftale, og vi håber, den danner skole. Den falder godt i tråd med det præhospitale akutudvalgs anbefalinger, med Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2007 – og vi vil gerne være med”.

- Bent Hansen, i høringsfasen var et gennemgående argument mod aftalen, at vagtlæger og praktiserende læger i forvejen har så travlt, at det vil gå helt galt?

”Ja, og det stiller krav til de praktiserende læger om, at der er adgang til dem i de akutte situationer«, siger Bent Hansen. »Og vi har regnet ud, at det vil ske én gang om dagen per praktiserende læge. Så det er en frygt, der er pustet noget op – at nu går det galt. Men de fleste praksis burde selvfølgelig kunne klare et ekstra akutopkald i løbet af en dag”.

- Burde - men hvordan sikrer I, at det faktisk vil være tilfældet?

”Vi vil have to akutnumre – 122 plus akutnummeret til praksislægen, som skal stå på sygesikringskortet alt efter, hvem man har til læge. Og så skal vi oplyse borgerne om, at de underminerer akutsystemet, hvis de misbruger det til at forny recepten på p-piller. Og sådan en oplysningskampagne har vi faktisk gode erfaringer med fra regionens vestlige del”, siger Bent Hansen med henvisning til, at den ”nye” model faktisk allerede er gældende længere vestpå.