Skip to main content

Midtjysk offensiv for børn med astma

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

12. jun. 2009
4 min.

For få måneder siden lød der et brag i Randers. Ikke mange hørte det, men mange børn oplevede konsekvensen. Det var murene mellem praksis og hospitalet, der væltede, da et shared care-projekt mellem regionshospitalet og almen praksis i overført betydning skabte et fælles rum omkring børn med astma. Et projekt, der løfter kvaliteten og styrker det tværsektorielle samarbejde. Herefter er der ikke noget »enten er det os, eller også er det dem, der følger barnet«. Nu afgør graden af kontrol, om den næste gang skal foretages på hospital eller i praksis.

Baggrund: 15-20 procent af alle børn i førskolealderen har astmatiske symptomer. Men ses børnene af de rigtige læger? Er kontrollen i orden, og følges børnene systematisk? Bruges ressourcerne godt nok, og kan ventetiden på vurdering sættes ned?

Projektet skulle ikke kun opbygge fælles ansvar for behandling mellem almen praksis og pædiatrisk afdeling; der skulle også implementeres fælles standarder for patientforløb.

1. reservelæge Sune Rubak, astma-allergi-ansvarlig læge ved Regionshospitalet Randers: »Det nye er, at vi bruger de internationale guidelines GINA i et samarbejde på tværs af sektorerne, og når alle arbejder ud fra de samme standarder, kan vi på hospitalet trygt ,slippe` et barn, fordi vi ved, at der følges korrekt op i praksis«.

Hidtil har det været sådan, at egen læge fulgte børnene med astma, og blev det slemt, blev de henvist til behandling på hospitalets børneafdeling, der herefter fulgte børnene i en længere periode. Det er denne model, der nu er gjort op med, og en sidegevinst er bedre udnyttelse af ressourcerne: »Det viste sig, at en tredjedel af de børn, vi kontrollerede i ambulatoriet, lige så godt kunne blive kontrolleret i almen praksis. Det skabte plads til, at børn med en dårligt reguleret astma kunne blive kontrolleret hyppigere hos os«, siger Sune Rubak.

På den måde kunne projektet skære i ventelisterne for de børn, der virkelig har brug for specialisterne på hospitalet. Børnene opdeles ud fra, hvor godt reguleret deres astma er. Tommelfingerreglen er, at børn i stabil fase er i kontrolgraderne 1-2 (godt kontrolleret, delvis godt kontrolleret) og tilses af egen læge, mens børn, hvis astma ikke er reguleret på plads, er i graderne 3-4 (delvis dårlig reguleret, dårlig reguleret) og tilses i børneambulatoriet. Så snart børn i den sidstnævnte gruppe kommer ned i kontrolgrad, skifter kontrollen til egen læge.

Projektet sikrer desuden, at der i flere tilfælde gøres noget på et tidligere tidspunkt, fordi undersøgelse af lungefunktion er markant opprioriteret. Her spiller sygeplejerskerne i praksis en vigtig rolle.

55 af 60 mulige ville være med

Regionspraksiskoordinator Jens M. Rubak, Region Midtjylland, har været med til at få projektet på skinner, og han glæder sig over, at det var nødvendigt med lodtrækning, da de 15 praktiserende læger til pilotprojektet skulle findes:

»Jeg synes, det er flot, at 55 ud af 60 mulige sagde ja til at være med. Udgangspunktet i dette projekt var, at der er tre elementer: Patienter, viden og læger i henholdsvis praksis og ambulatorium. Hvordan kan man sikre, at alle læger arbejder ud fra samme viden til gavn for patienterne? Og hvordan kan man sikre, at barnet får samme behandling, uanset om den gives i almen praksis eller i ambulatoriet? Praksis kan lære noget af specialisterne, så kontrollen bliver bedre. Men det går også den anden vej: I praksis er der mere helhed i vurderingerne, og det kan lægerne på hospitalet lære noget af, så de ikke udelukkende vurderer ud fra lungefunktionen«, siger Jens M. Rubak.

Han har sammen med praksiskonsulent Svend Kier, Randers` børneafdeling, arbejdet med at motivere de øvrige praktiserende læger i regionen til at indgå i ordningen, og samtidig har Sune Rubak motiveret de øvrige fire børneafdelinger i regionen til at sige ja, så projektet nu kan udvides til hele Region Midtjylland.

Undervisning og astmaskole

  • Regionshospitalet gennemfører undervisning for praktiserende læger og sygeplejersker i praksis.

  • Alle patienter og deres forældre henvises til aldersopdelt astmaskole

  • På astmaskolen får patienten (og forældrene) mere viden om forebyggelse, risikofaktorer, hvordan medicin tages korrekt mv.

  • 15 praktiserende læger og deres personale i Randers har deltaget i pilotprojektet sammen med det lokale hospital.

  • Trekløveret bag projekt Shared-Care Børneastma består af regionspraksiskoordinator Jens M. Rubak, Region Midtjylland, praksiskonsulent Svend Kier og astma-allergi-ansvarlig, ph.d Sune Rubak, Pædiatrisk Afdeling i Randers (aktuelt ansat i pulmonologi-astma-allergi-teamet, Pædiatrisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Skejby.

  • Der er nedsat en styregruppe bestående af astmateamansvarlige læger, ledende overlæger, praksiskonsulenter/-koordinatorer og regionspraksiskoordinator. Styregruppen indstiller, at ordningen udvides til hele Region Midtjylland.

Bedre og hyppigere kontrol

  • I hvert eneste tilfælde, hvor den praktiserende læge møder symptomer på astma, måles lungefunktionen.

  • Ved samtlige kontrolbesøg i praksis og ambulatorium måles lungefunktionen.

  • Der arbejdes tværsektorielt ud fra fælles vejledninger i patientforløb og behandling.

  • Ved hjælp af et scoreskema fastlægges den aktuelle kontrolgrad. (Hvor reguleret er astmaen?)

  • Kontrolgraden afgør, om barnet næste gang skal kontrolleres i praksis eller på ambulatorium.