Skip to main content

Milena Penkowa idømt ni måneders betinget fængsel

For anden gang får den tidligere professor og hjerneforsker Milena Penkowa en betinget fængselsdom. Denne gang har Københavns Byret idømt hende ni måneder. I 2010 blev hun idømt tre måneders betinget fængsel ved samme instans.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. sep. 2015
2 min.

Københavns Byret har i dag givet Milena Penkowa en dom på ni måneders betinget fængsel i en sag om dokumentfalsk af særlig grov karakter. Den handler om den tidligere topforskers forsøg på at skjule, at hun havde opdigtet rotteforsøg i Spanien, som hun baserede dele af sin forskning på. De fiktive dyreforsøg bidrog til, at hun fik sin doktordisputats og siden blev eliteforsker og professor.

Sagen om rotteforsøgene kom i stand efter, at Københavns Universitet, hvor Milena Penkowa var ansat, meldte hende til politiet. Oprindelig betragtede politiet sagen som forældet, men Københavns Universitet overbeviste politiet om, at sagen handlede om dokumentfalsk "af grov karakter", som har en længere forældelsesfrist, og således blev den alligevel taget op.

I forvejen har Milena Penkowa en dom på tre måneders betinget fængsel - også afsagt i Københavns Byret. I den sag havde Dansk Selskab for Neurovidenskab meldt hende til politiet for underslæb og dokumentfalsk.

Og endelig har Milena Penkowa tabt en retssag, som hun havde anlagt selv, nemlig en injuriesag mod Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen, der i høj grad har bidraget til at afsløre uregelmæssigheder og ulovligheder i Milena Penkowas forskning.

Idag er Milena Penkowa ikke længere hverken professor eller topforsker. Hun har udgivet en bog om hunde som "medicin" mod psykisk sygdom og har også holdt en række foredrag om emnet.

Læs også: Milena Penkowa tiltalt for grov dokumentfalsk

Læs også: UVVU giver Penkowa medhold i klagesag

Læs også: I kølvandet på Penkowa skal overlæger og professorer på kursus i etik