Skip to main content

Minister: Lægers samarbejde med medicinalindustrien skal ikke betvivles

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

7. dec. 2012
4 min.

»Klinisk forskning er en af Danmarks absolutte styrker«.

Således sagde sundhedsminister Astrid Krag (SF), da den dansk-svenske sammenslutning Medicon Valley Alliance hold årsmøde forleden.

»Klinisk forskning er uden sammenligning det vigtigste område inden for de videnskabelige publiceringer. 37 procent af samtlige danske videnskabelige publikationer sker inden for området af klinisk forskning«, sagde ministeren.

Hun fastslog, at Danmark ligger i top fem målt på publiceringer inden for klinisk forskning per indbygger og med en høj »impact«-faktor. Danmark har en af de største medicinalindustrier målt per indbygger og den er samtidig den største bidragsyder til forskning og udvikling i Danmark med mere end 7 milliarder kroner i 2010.

Sundhed skaber vækst

»Regeringer spørger sig selv over hele verden, hvad der skal skabe vækst. Og mit svar her i dag er måske ikke uventet: sundhed«, sagde hun og fortsatte:

»Skønheden ved business og eksport inden for sundhed er, at det samtidig bidrager til bedre behandling og udnyttelse af ressourcerne i sundhedsvæsenet. Og så sikrer det job og vækst i Danmark. Klinisk forskning er en meget vigtig og bestemmende faktorer i denne ligning«.

Ministeren fastslog dog, at den internationale konkurrence inden for kliniske forskning er øget markant de senere år.

Forskning og kliniske forsøg dog siver fra Vesteuropa og Danmark mod det tidligere Østeuropa og vækstlandene, når medicinalindustrien skal vælge lande at forske, udvikle og opsætte forsøg i.

Derfor ser sundhedsminister Astrid Krag frem til de konkrete anbefalinger, der "ganske snart" foreligger fra Vækstteam for Sundhed og Velfærdsløsninger, som regeringen har nedsat, som en afløser for den tidligere regerings Sund Vækst.

»Jeg ved, at klinisk forskning ligger højt på dens dagsorden«, sagde ministeren.

Så snart anbefalingerne foreligger, vil regeringen, ifølge Astrid Krag, i begyndelsen af det nye år omsætte input til en konkret handleplan.

Vi kan aldrig vinde på pris

»Jeg håber så, at indsatsen rettet mod klinisk forskning vil blive udført i løbet af 2013«, sagde ministeren og fortsatte:

»Jeg vil gerne sige det højt: Jeg tror aldrig, at vi vil kunne konkurrere internationalt målt på omkostningen for at afholde kliniske forsøg. Så vi skal styrke os på andre områder, hvor vi allerede er stærke, og hvor det er vigtigt at være stærke«.

Det betyder ifølge sundhedsministeren, at vi i langt højere grad strategisk skal benytte vores enorme og unikke nationale sundhedsdata og biobanker.

Regeringen har i år samlet arbejdet med nationale sundhedsdata ét sted i stedet for i hver region, og nu skal det det gøres lettere for forskere at få adgang til data gennem hele processen med klinisk forskning.

Ministeren påpegede til årsmødet, at vores »verdensklasse kliniske forskning« i langt højere grad skal benytte biobanker og databaser til forskning i ,personalized medicin`.

Samtidig ser ministeren et stort potentiale i postmarkedsforsøg (fase 4). Og her tror ministeren, at vi rent faktisk både kan bedrive bedre og billigere forskning end i mange andre lande.

Stop skeptisk syn på læger

Hun opfordrede samtidig til et øget forskningssamrbejde mellem det offentlige og private. Og fastslog så, at det skeptiske syn lægers samarbejde med industrien må gøre op:

»Vi har ikke billig arbejdskraft her i landet, men meget dygtige folk. Men hvad er nytten af talentfulde medarbejdere, hvis de ikke har tiden til at udføre forskning. Og hvilken nytte har dygtige folk, hvis deres samarbejde (med medicinalindustrien, red.) konstant bliver betvivlet«, sagde hun og fortsatte:

»Sundhedsministeriet har gennem længere tid arbejdet på nye retningslinjer for samarbejdet mellem sundhedsindustrien og ansatte i sundhedsvæsenet. Det arbejde er snart færdigt og vil blive præsenteret i Folketinget. Jeg mener, at det er ekstremt vigtigt, at jeg får sagt, at der skal være en form for legitimitet i forhold til dette samarbejde, når det handler om klinisk forskning mellem offentlige og private aktører«.

Godt minister følger sporet

Til Medicon Valley Alliance kunne ingen høre, at Danmark har en socialistisk og ikke en liberal sundhedsminister. Det glæder Poul Jaszczak, næstformand i Lægeforeningen, der samtidig var oplægsholder på dagen i egenskab af formand for Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning (NSS):

»Det er dejligt, at sundhedsministeren forfølger sporet og ikke skifter kurs. Men det er dog ikke så overraskende, da vores resultater på området er så solide og velfunderede. Det er en område, som alle er enige om, bør styrkes. Uanset partifarve«, siger han.

Poul Jaszczak deler ministerens holdning om, at vores databaser er en »guldgrubbe«, som vi i alt for lang tid ikke har haft nok fokus på.

Fra talerstolen adresserede Michael Lange, medlem af Region Hovedstaden for Venstre og lobbyist for Novartis, betydningen af, at ministeren virkelig bør få understreget, at et offentligt-privat samarbejde ikke er odiøst:

»Hvis Astrid kom med det simple statement: Det er okay, at læger samarbejder med medicinalindustrien, der er okay, så ville der virkelig ske noget. For medierne elsker historier om læger, der samarbejder med industrien. Derfor savner jeg fortsat, at denne regering får fastslået, at det er okay«.