Skip to main content

Ministerium tilbageholder millionbeløb til omstridt videnscenter

En revisionsundersøgelse af økonomien bag et omstridt videnscenter på Hvidovre Hospital får nu Sundhedsministeriet til at tilbageholde sats-pulje-midler på næsten 5 mio. kr. Den fyrede leder af videnscenteret, May Olofsson, undrer sig.

Overlæge May Olofsson var indtil november sidste år leder af Videnscenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn på Hvidovre Hospital. For det arbejde fik hun i 2009 Lægeforeningens fornemste pris, Barfred-Pedersen æresgaven.
Overlæge May Olofsson var indtil november sidste år leder af Videnscenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn på Hvidovre Hospital. For det arbejde fik hun i 2009 Lægeforeningens fornemste pris, Barfred-Pedersen æresgaven.
6. mar. 2015
4 min.

En mistanke om for stort forbrug af konsulentbistand på Videnscenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn på Hvidovre Hospital har fået Region Hovedstaden til at sætte gang i en revisionsundersøgelse.

Og da videnscenteret primært drives af sats-pulje-midler har Sundhedsministeriet besluttet ikke at udbetale satspuljepenge på 2,3 mio. kr. til videnscenteret for både 2014 og 2015, siger Lene Brøndum Jensen, kontorchef i Sundhedsministeriet.

”Det er vores opgave at sikre os, at de penge, som partierne bag satspuljeaftalen har afsat, bliver brugt på den korrekte måde. Og da der nu er rejst tvivl om, hvorvidt pengene er brugt korrekt, afventer vi undersøgelsens resultat og vil på den baggrund se, hvad vi kan udbetale," siger Lene Brøndum Jensen.

Der findes meget begrænset dokumentation for, hvad pengene er brugt til, og jeg ville ikke selv have drømt om at udbetale så mange konsulentpenge uden dokumentation. Torben Ø. Pedersen, direktør på Hvidovre Hospital

Videnscenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn blev indtil november sidste år ledet af overlæge May Olofsson, der desuden var leder af Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital. Fra sin post som videnscenterets leder havde hun ansvaret for driften og skulle sørge for at formidle viden og erfaringer til landets fem familieambulatorier.

Men May Olofsson blev den 4. november sidste år fritaget for tjeneste, og den 1. januar fyret fra sit job af ledelsen på Hvidovre Hospital – både som leder af Familieambulatoriet og som leder af videnscenteret.

Faktaboks

Fakta

Dokumentationen mangler

Umiddelbart efter fyringen fik direktør på Hvidovre Hospital, Torben Ø. Pedersen, meldinger om, at noget var galt med økonomien i videncenteret. Hvem der gjorde ham opmærksom på det, vil han ikke fortælle til ugeskriftet.dk, men ifølge videncenterets regnskaber er der i den seks-årige periode fra 2009-2014 brugt ca. 6 mio. kr. på ekstern konsulentbistand udført af en enkelt konsulent. Og både beløbets størrelse og den manglende dokumentation har overrasket hospitalsdirektøren.

”Der findes meget begrænset dokumentation for, hvad pengene er brugt til, og jeg ville ikke selv have drømt om at udbetale så mange konsulentpenge uden dokumentation. Derfor vil jeg gerne have undersøgt, om det er rimeligt at udbetale så meget til en enkelt konsulent uden at have rimelig dokumentation. Vi snakker om offentlige midler, som er givet til Hvidovre Hospital, og som der selvfølgelig skal være styr på,” siger Torben Ø. Pedersen.

Ifølge Region Hovedstadens finanschef Susanne Vesterheden har regionen derfor sat gang i undersøgelsen for at ”få verificeret, om der er en korrekt sammenhæng mellem kontrakter, ydelser og betalinger.”

”Regionen ønsker en analyse af, hvilke konsulentydelser der er leveret grundet omfanget af konsulenthonorarer,” oplyser regionen i et skriftligt svar til ugeskriftet.dk.

Det er regionens eksterne revisor BDO, der skal lave undersøgelsen, som blev sat i gang den 10. december sidste år, og som forventes snart at afsluttes.

Nu skal jeg mistænkeliggøres

”Han (Torben Ø. Pedersen, red.) hævder nu, at jeg har brugt konsulentbistand, uden at der foreligger en konkret aftale. Men det var ham selv, der ansatte den pågældende konsulent i 2010, uden at jeg var medinddraget, og det har så siden været mit arbejdsgrundlag. Men jeg har været meget tilfreds med konsulenten, og uden hans indsats ville det ikke have været muligt at få det landsdækkende arbejde og samarbejde etableret og gennemført. Han har været alle pengene værd,” siger May Olofsson.

Hun understreger også, at der aldrig har været rejst kritik af hverken faglig, administrativ eller økonomisk karakter af hendes ledelse af videncenteret, og at alle udbetalinger er foregået via Hvidovre Hospitals regnskabsafdeling, og der har aldrig været bemærkninger derfra.

”Der er hvert år til ministeriet fremsendt et revisorpåtegnet årsregnskab uden anmærkninger med en tilhørende årsberetning. Alt er blevet godkendt af ministeriet uden bemærkninger,” siger May Olofsson.

Læs mere her: Ombudsmanden skal kigge på May Olofssons fyringssag