Skip to main content

Motion som lægemiddel

Jesper Haller, jha@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

Det offentliges udgifter til medicin steg med 24 procent de første seks måneder i år, i forhold til samme periode sidste år. Det betyder en stigning på 1,2 milliarder kroner på årsbasis. Merudgifen kan reelt vælte økonomiaftalen mellem regeringen og amterne. Med de fremtidsudsigter er det ikke så underligt, at et nyt initiativ fra Forum for Motion og P.L.O. om motion som lægemiddel bliver skudt i gang af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen på en høring i Landstingssalen på Christiansborg den 21. november, ligesom motion er mere synlig i regeringens aktuelle sundhedsprogram.

Medicin bliver stadigt dyrere, men motion kan som bekendt fås ganske gratis og virker bevisligt på en lang række sygdomme. Risikoen for at dø før tiden er 65 procent lavere for fysisk aktive. Det er ikke svært at se, at den effekt må have en parallel i lavere medicinudgifter for gruppen. Og som formanden for P.L.O., Jørgen Lassen, udtrykker det med et glimt i øjet: »For en gangs skyld er vi positive over for, at præparatet er afhængighedsskabende«.

For mange danskere er »motionspillen« let at sluge. De synes, bevægelse er sjovt. Men formanden for Forum for Motion, seniorkonsulent, læge, dr.med. Henning Kirk vil have fat i de andre: »Glæden er kun en motivationsfaktor for mennesker, som synes, det er en fornøjelse at motionere. Det gør stærkt overvægtige rygere eller folk med en depression sjældent - i hvert fald ikke med det samme. De skal motiveres på en anden måde. Her kommer lægen ind i billedet. Erfaringer viser, at vi kan nå patienter, som ikke lader sig påvirke af for eksempel store informationskampagner«.

Henning Kirk viser folderen for høringen om motion som lægemiddel. Den er prydet af en gul recept-blanket udstedt til »den inaktive dansker«.

Er målet receptudskrivning ligesom i Sverige?

»Mødet mellem læge og patient foregår i bestemte rammer. Begge parter er vant til at se på sygdom som noget, der skal diagnosticeres og behandles. Vi vil derfor ,sælge` motion som et lægemiddel med en retorik, som ,går lige ind` i den sammenhæng og samler behandling og forebyggelse«.

Vil de praktiserende læger tage den idé til sig, Jørgen Lassen?

»Motion som lægemiddel er jo ikke nyt for os. Vi benytter os allerede af det i forbindelse med vores nye ydelse på området iskæmisk hjertesygdom, hvor vi forsøger at motivere overvægtige patienter til at ændre livsstil. Vi har tillige et godt redskab i den motiverende samtale, som bliver brugt i stigende grad. Også i den ,almindelige` konsultation kommer vi jo ind på motion mange gange i løbet af en arbejdsdag, fordi motion influerer på så mange sygdomme. Men vi ved godt, at motivation er én ting, handling noget andet. Derfor vil vi gerne som organisation være med til at udvikle så godt værktøj som muligt på området«.

Hvor skal patienterne indløse deres »recept«?

»Vi ville gerne gå ind i en detaljeret rådgivning, men det tillader tiden i mange tilfælde ikke. Det er nødvendigt at stille praktiske forslag til patienten - gerne helt konkret i form af adresser på gode motionscentre, fysioterapeuter osv. Helt parallelt til, at vi gerne vil kunne henvise de overvægtige til diætist og rygerne til afvænning«, siger Jørgen Lassen.

Henning Kirk er enig i, at især fysioterapeuternes arbejde skal understøttes og udvides som en væ-sentlig del af investeringen i motionen som lægemiddel.

»Fysioterapeuter vil blive vigtige samarbejdspartnere, fordi patienterne skal have vejledning i det daglige, så de ikke motionerer forkert. Der må også sættes ind i grå-zonen mellem fysioterapi og idræt - man kunne kalde det hensyntagende idræt. Her må vi satse på veluddannede idrætsinstruktører, som er opmærksomme på at ,fange` de mennesker, der ikke i forvejen er motiverede.

Men mange andre grupper skal være med - lige fra jordemødre til plejepersonale. Skolerne er et oplagt indsatsområde. Mange virksomheder sørger allerede i dag for, at medarbejderne kan komme billigt i fitnesscenter eller opmuntrer dem til at cykle til arbejde. Det er for længst gået op for en del virksomhedsledere, at man bliver en bedre og mere glad arbejdskraft ved at være i form«.