Skip to main content

Multidisciplinært samarbejde med øget kirurgi er vejen frem

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

17. feb. 2012
2 min.

Samarbejde fremmer dansk kræftbehandling. Det mener formanden for Dansk Kirurgisk Selskab, overlæge Per Gandrup.

Ifølge han er det øgede fokus på samlede, fælles behandlingstiltag for patienten i de multidiciplinære grupper en væsentlig årsag den forbedrede danske kræftoverlevelse.

»Mange af de udfordringer, vi har haft på kræftområdet, mener jeg, vi har opnået med MDT-teams (de multidiciplinære grupper, red.), der mødes en eller flere gange ugentligt og vurderer alle samlede undersøgelsesresultater på den enkelte patient. Og ved den skræddersyede behandlingsplan, der fastlægges ved fælleskonferencen, som kan være kirurgi alene eller en kombination af kirurgi og kemo- og eller stråleterapi«, siger han og fortsætter:

»Vi skal fortsætte det øgede samarbejde på tværs af specialer i MDT-team om den enkelte patient, så der sikres individuelt designede behandlingsforløb, som både omfatter kirurgi og onkologi«.

Ifølge Per Gandrup supplerede de nordiske kolleger allerede for mange år siden den kirurgiske behandling med kemo- og/eller stråleterapi som en del af det samlede behandlingsforløb. Eller omvendt. En samlet tilgang, vi siden har efterfulgt.

Derfor tilbydes flere patienter kirurgisk behandling i dag end tidligere, og det sikrer ifølge Per Gandrup denne gruppe af patienter »en længere overlevelse end en afventende eller alene palliativ behandling«.

Han påpeger, at eksempelvis patienter med metastaserende tyk- og endetarmskræft ikke tidligere fik tilbud om kirurgi. Det sker i dag i mange tilfælde sammen med kemoterapi, måske en leverresektion og efterfølgende fjernelse af deres primærtumor i tarmen. Tilpasset den enkelte patient.

Ifølge kirurgernes formand er øget uddannelse på kræftkirurgi også en del af forklaringen på de bedre resultater. Dels gennem en fagområdeuddannelse (toårig overbygning på speciallægeuddannelsen), der skal sikre de nødvendige kompetencer ved kræftoperationer, dels moduluddannelse af alle de relevante speciallæger - kirurger, radiologer, patologer, nuklearmedicinere og onkologer. Kirurgernes formand påpeger dog, at der burde afsættes flere resurser til denne form for opklassificering af specialisterne.

Derudover glæder Per Gandrup sig til 2014, hvor der indføres tarmkræftscreening i Danmark:

»Forhåbentlig vil det kunne finde kræft i et tidligere stadie, og alene det vil forbedre kræftoverlevelsen endnu mere«, siger han.