Skip to main content

Når alle ender skal mødes

Af John Peters

2. nov. 2005
4 min.

Alle der har sat deres navn på en slutseddel i forbindelse med en hushandel kender den lidt svimlende fornemmelse af at have bundet sig, at »nu gælder det« og at det er alvor, dette her. Lidt på samme måde har de fleste læger det, den dag de sætter deres underskrift på et kompagniskab eller køber en praksis: Spekulationerne og grublerierne tårner sig op, mange forhold skal gå op i en højere enhed og de værste faldgruber skal undgås.

For den 38-årige læge Sonja Simonsen (Fig. 1 ) fra den lille stationsby Laven uden for Silkeborg, lå der en del alvorlige overvejelser bag, inden hun i starten af det nye år begyndte som amanuensis med henblik på kompagniskab hos et par garvede og erfarne læger i et lægehus i Them lidt syd for Silkeborg.

Helt tilbage fra slutningen af sin studietid blev Sonja Simonsen klar over, at det var praktiserende læge, hun ville være, men hun har haft svære overvejelser, om hun skulle tage et par år mere på sygehuse og hente noget mere erfaring, eller tage springet nu og nedsætte sig i en praksis.

- I forbindelse med min turnus har jeg haft to perioder på et halvt år ude i almen praksis, og jeg trives godt med de varierende arbejdsop- gaver og den tætte kontakt til patienterne. Men om det var nu, jeg skulle starte, eller vente et par år, har jeg faktisk været i tvivl om, fortæller Sonja Simonsen.

Familie og arbejde

Tilfældighederne hjalp hende i sine overvejelser, for en dag i foråret ringede telefonen hjemme hos Sonja Simonsen. I røret var en kollega, som lige ville høre, om »hun kendte nogen, der ville med i en praksis?« Kollegaen er gift med en af de kommende kompagnoner, og efter en del snak frem og tilbage, blev Sonja Simonsen enig med sine kommende samarbejdspartnere. Lægerne John Davidsen ogErik Godske Hansen fra lægehuset i Them bliver hendes nye kolleger, og Sonja Simonsen er temmelig sikker på, at hun har valgt rigtigt.

- Det er to meget erfarne kollegaer jeg får, og jeg regner da også med at de kan lære mig en del ting undervejs. Samtidig passer det mig også godt med kombinationen af by og landpraksis. De tre læger kommer til at dele to ydernumre, og udsigten til nogle humane og ikke alt for lange arbejdsdage har vejet betydeligt på positivsiden, da Sonja Simonsen traf sit valg.

- Jeg er ikke indstillet på at arbejde 50-60 timer om ugen og jeg lægger stor vægt på, at min praksis bliver familievenlig uden for meget overarbejde. Der skal også være plads til familien derhjemme, siger Sonja Simonsen, der er mor til tre børn som hun har sammen med sin mand, der er dyrlæge.

Økonomi og balloner

Valget af praksissen i Them er altså ikke resultatet af en længere shoppingtur, og der har undervejs ikke været andre muligheder inde i billedet. Men de gode betingelser for faglig udvikling har stået højt på prioriteringslisten, og de to erfarne læger har da også vist sig meget velvillige til at tage hende med på råd om tilbygning og indretning af klinikken.

Det næste halve år bliver betragtet som gensidig prøvetid, og går alt efter planen, indgår de tre kompagniskab omkring den 1. juli. Men inden da skal Sonja Simonsen lige have en række detaljer på plads - blandt andet økonomien.

- Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke har helt styr på regnskaberne og hvordan økonomien kommer til at se ud, og jeg regner da også med at jeg skal have hjælp udefra. Jeg har foreløbig tilmeldt mig et kursus i køb af praksis, så jeg håber at blive klogere. Men indtil videre ligger jeg ikke vågen om natten. Endnu, tilføjer Sonja Simonsen med et skævt smil.

Hun har hentet en del information hos venner og kolleger, som har hjulpet hende med gode råd og vejledning.

Inden de tre læger sætter sig ved bordet og underskriver den endelige aftale, er der en række detaljer som skal falde på plads. De skal finde ud af arbejdsformen, indretning og udvidelse af lægehuset og også rutinerne i det daglige arbejde er kommet til diskussion.

- Jeg vil gerne have indført et ugentligt møde - eller konference - og det er vi blevet enige om at vi gør. Og nu da poliosukkeret er udfaset skal børnene have noget andet i stedet, nemlig balloner.